Vielä vesiosuuskuntien alv-kohtelusta

Kysymys:
Saimme kesäkuun puolivälissä verottajalta arvonlisäveroasioita koskeneen selvityspyynnön. Siinä oli muutama kysymys koskien vesiosuuskuntaamme ja sen toimintaa. Vastasimme tiedusteluun asianmukaisesti. Tiedustelussa kysyttiin mm, minkälaista toimintaa osuuskuntamme harjoittaa. Selostimme totuuden mukaisesti, mikä on tilanteemme.

Olemme vasta puolitoista vuotta sitten perustettu osuuskunta, mutta saatuamme suunnittelun ja rakentamisen päätökseen, tulemme toimittamaan n. 300 taloudelle puhdasta vettä sekä kuljettamaan heidän jätevetensä puhdistettavaksi. Selvää on, että tämä kaikki tulee tapahtumaan maksua vastaan. Osuuskunnassamme on nyt vajaat 200 jäsentä. Tekemässämme arvonlisäverotuksen kausi-ilmoituksessa ilmoitimme suunnittelulaskuihin sisältyviä arvonlisäveroja vähennettävinä veroina hieman yli 18 000 €. Koska meillä ei vielä ole yhtään verollista myyntiä, odotamme luonnollisesti saavamme tuon veron palautuksena osuuskunnallemme.

Kuulimme sellaisen huhun, että verottaja ei olisi pitänyt jonkun vastaavanlaisen osuuskunnan toimintaa lainkaan arvonlisäverovelvollisena toimintana ja osuuskunta ei olisi saanut maksamiaan arvonlisäveroja takaisin. Käsittämättömin osio huhussa on se, että verottaja olisi ratkaisunsa perusteena käyttänyt sitä, että tuon osuuskunnan sääntöjen toimialapykälässä ei ollut nimenomaisesti mainittuna, että osuuskunta myy puhdasta vettä ja vastaanottaa jätevettä maksua vastaan.
Voiko huhussa olla perää?

Vastaus:
Valitettavasti huhuissa on toisinaan perää. Tiedän kysyjän kertoman kaltaisen tapauksen. Toivokaamme ja uskokaamme, että kysymyksessä on erehdys ja väärinymmärrys verottajan taholta.

Kysyjä tulee harjoittamaan laajamittaista puhtaan veden myyntiä ja jäteveden vastaanottoa, ja luonnollisesti maksua vastaan. Toiminta on vasta suunnitteluvaiheessa, mutta jo nyt osuuskuntaa on pidettävä liiketoimintaa harjoittavana yrityksenä, jolla on oikeus arvonlisäverotuksessa vähentää ostoihin sisältyvät arvonlisäverot. Näinhän on ääritapauksena suurten teollisuuslaitosten, esim. paperitehtaiden ja ydinvoimalaitosten osalta. Nehän saavat arvonlisäverotuksessa vähentää rakentamiseen liittyviin ostoihinsa sisältyvät arvonlisäverot useiden rakennusvuosien aikana, vaikka verollista myyntiä ei ole ollenkaan.

Ilmeisesti verohallinto on katsonut, että kyseisen osuuskunnan toiminta olisi rinnastettavissa KHO:n 16.12.11 antamassa ratkaisussa 2011:106 tarkoitetun jätevesiosuuskunnan toimintaan. Näinhän ei kuitenkaan ole.

Tuossa tapauksessa oli kysymys jätevesiosuuskunnasta, joka oli ainoastaan rakentanut viemäriverkoston, eikä se laskuttanut jäseniään ollenkaan, vaan kyseisen kunnan viemärilaitos laskutti heitä. Kuten kysyjän tapauksessakin, osuuskunta tulee verkoston ja pumppausasemat käyttökuntoon saatuaan laskuttamaan sekä puhtaasta vedestä että jätevedestä jäseniään ja muita asiakkaitaan. Mitä muuta tarkoitusta varten osuuskunta olisi perustettu ja mitä muuta se tekisi? Sekä kysyjän osuuskunta että huhun ilmeisesti tarkoittama osuuskunta on siis aivan selvästi liiketoimintaa harjoittava yhteisö, joka on toiminnastaan arvonlisäverovelvollinen.

Osuuskunnan säännöissä ei ole mainittu sitä itsestään selvää seikkaa, että vesihuoltolaitos myy puhdasta vettä ja vastaanottaa jätevettä maksua vastaan. Vaikka tätä seikkaa ei ole osuuskunnan sääntöjen toimialapykälässä ulos kirjoitettuna, niin se ei vaikuta osuuskunnan tosiasialliseen tarkoitukseen ja toimintaan.

Tämän kirjoittaja kävi 7.2.12 tapaamassa verohallinnon johtavaa välillisen verotuksen asiantuntijaa Päivi Taipalusta ja erästä ylitarkastajaa yhdessä Suomen Vesihuolto-osuuskunnat ry:n Timo Korpisen kanssa. Käydyn keskustelun pääsisältö on julkaistu yhdistyksen nettisivuilla (www.svosk.fi) 17.2. Keskustelussa kävi aivan selväksi, että KHO:n ratkaisu 2011:106 koskee poikkeustapausta, eikä ratkaisulla näin ollen ole vaikutusta vesiosuuskuntien verotukseen yleisesti. On täysin käsittämätöntä, mikäli verohallinnon yksittäiset päätökset voivat olla täysin ristiriidassa verohallinnon johtavan arvonlisäveroasiantuntijan näkemysten kanssa.

 


Kari Lehto
kari.lehto@pellervo.fi

| Sivun alkuun |