Monena yhdistää
itsenäiset asiantuntijat
Pääkaupunkiseudulla toimivaa Yrityspalvelu Monenaa voi kutsua "virtuaaliosuuskunnaksi", sillä sen jäsenet puuhaavat kukin omalla tahollaan. Osuuskunta perustettiin 1998 lähinnä työkaluksi laskutukseen, ja se onkin toimittanut tehtävänsä hyvin.
Jäseninä olevat taloushallinnon ja rakennusalan spesialistit saavat helpommin työtilauksia, kun asiakasyritystä vastassa on toinen yritys, tässä tapauksessa osuuskunta. Silloin asiakkaat saavat selkeän laskun alv:n kanssa.
- Vaikka lasku olisi näin vähän korkeampi kuin mitä tuntipalkoista kertyisi, se kannattaa asiakkaalle, koska hän ei maksa sivukuluja, konsultti
Seppo Aulilo Monenasta tähdentää.
Osuuskunta hoitaa laskutusta, palkkalaskentaa ja kirjanpitoa jäsenilleen, jotka maksavat palveluksista pienen siivun. Työt on tehnyt sivutoimisesti Aulilo. Muita työntekijöitä ei ole palkattu.
Jäsenet ovat itse hankkineet työnsä. Monet ovat pitkälle koulutettuja ihmisiä, joilla on omat verkostonsa. Tosin jo tänä vuonna osuuskunta voi ryhtyä myymään enemmän jäsentensä osaamista.
Monenan jäsenet konsultoivat erikokoisia yrityksiä. Vahvana alueena on taloushallinto, mutta mukana on myös mm. rakentamisen ja ympäristönhallinnan asiantuntijoita. Muutama on ollut aikaisemmin johtotehtävissä. Eräs jäsen tekee huoneistoremontteja ja vetää kesäisin Lapissa linturetkiä ulkomaisille turisteille. Useimmat tekevät osuuskunnalle töitä sivutoimisesti, sillä heillä on joko vakituinen paikka muualla tai he ovat eläkkeellä.
Uskollisia jäseniä
Osuuskunnan syntysanat lausuttiin Dipolissa, jossa järjestettiin kehityskonsulttitutkintoon johtavaa työllisyyskoulutusta. Mukana olleista 12 perusti osuuskunnan. Vain kaksi on jäänyt pois ja viisi uutta tullut tilalle.
- Jäsentemme on osattava tuotteistaa itsensä, niin raadolliselta kuin se kuulostaakin. Jokaisen on mietittävä, mitä osaa tehdä, mitä haluaa tehdä ja paljonko haluaa tähän satsata. Ja asiakaskunta on kartoitettava tarkkaan.
Osuuskunta on selvinnyt "kuolemanlaaksosta", joka tulee monen yrityksen eteen ensimmäisen 3-5 vuoden aikana. Talous on vahvistunut notkahduksen jälkeen, ja tänä vuonna liikevaihto on ollut selvässä nousussa. Eräs seikka vain harmittaa Auliloa:
- Verottaja katsoo jaettavan ylijäämän palkkatuloksi. Tämä koskee vain työosuuskuntia, sillä muilla ylijäämä verotetaan pääomatulona.
Hän toivoo parannusta myös toiseen asiaan: - Työelämässä pitäisi alkaa enemmän arvostaa varttuneiden työntekijöiden antia. Huima kokemus ja ammattitaito eivät tunnu merkitsevän mitään nuoruuden rinnalla.
|