Tieliikelaitoksen meneillään oleva ulkoistamisprosessi poikii uusosuuskuntia. Osuuskunta Kainuun Kanerva on kätilöinyt Lapin ja Kainuun alueella jo kaksi osuuskuntaa.
Julkisen vallan roolia tienpidossa on selkeytetty siten, että Tiehallinto hoitaa viranomaistehtävät ja Tieliikelaitos tienpidon tuotannollisen toiminnan. Tieliikelaitos on yksi urakoinnin tarjoaja muiden joukossa. Muut ovat maakunnallisia ja valtakunnallisia yrityksiä, jotka usein käyttävät apunaan paikallisia aliurakoitsijoita. Aito kilpailu on tullut tienpitoon ja -rakennukseen jäädäkseen.
Tieliikelaitoksen on varauduttava siihen, että huomattava osa urakoita menee kilpailijoille. Tämä merkitsee useiden satojen työntekijöiden vähentämistä kuluvana vuonna.
Kun muutos kuitenkin on voitu ennakoida, sopeuttaminen on pääosin pehmeämpi kuin mitä yleensä saamme lehdistä lukea. Suurehko joukko sopeutettavia saa palkkaa kuluvan vuoden loppuun saakka, vaikka työssäolovelvollisuus päättyi maaliskuun lopussa.
Lisäksi entiset Tieliikelaitoksen työntekijät voivat hankkia tarpeellista ammatillista koulutusta työnantajan kustannuksella. Käytännöstä vastaavat Tieliikelaitoksen alueelliset henkilöstökonsultit.
Koulutusta
osuustoimintayrittäjyyteen
Lapissa Tieliikelaitoksen lasketaan irtisanovan useita kymmeniä henkilöitä. Tieliikelaitoksen pohjoisimman Suomen henkilöstökonsultti Vesa Huotari esitti, että sopeutettaville tarjotaan mahdollisuutta kouluttautua osuustoimintayrittäjiksi. Asiasta kiinnostui kymmenkunta henkilöä.
Pitkähkön suunnittelun tuloksena Osuuskunta Kainuun Kanerva sai kouluttaa uuden osuuskunnan perustamisessa. Kanervan jäsenet ovat itse joutuneet ajattelemaan uudelleen tulevan työelämänsä. Kanervan perustaminen oli Kainuussa 1990-luvun puolivälissä syntyneen uusosuuskuntainnostuksen eräs tulos.
Kanervasta löytyi henkilöitä, joilla oli kokemusta uusosuuskuntien vertaiskoulutuksesta ja kätilöinnistä, kuten Kainuun uusosuuskuntaprojektia vetänyt Tapio Nivala.
Koulutus- ja konsultointihanke mitoitettiin viideksi viikoksi. Hanke sisälsi yritystoiminnan perustietoutta, sääntöjen laadinnan, liikeidea-analyysin, liiketoimintasuunnitelman ja osuuskunnan perustamistoimet.
Hankkeessa opittiin pääasiassa tekemällä, sillä viisi viikkoa on lyhyt, eivätkä jopa 30 vuotta työelämässä olleet ammattilaiset motivoituneet istumaan päiväkausia oppitunneilla.
Osuuskunta Lapin Monitaito perustettiin 23.3.2004. Kun nimeä kysyttiin ennalta kaupparekisteristä, ehkäistiin ehdotus, jota tuskin olisi hyväksytty.
Heti perään perustettiin 1.4.2004 Osuuskunta Tietotaito, johon kuuluu 11 jäsentä ja jonka keskuspaikkana on Utajärvi.
Perustetut osuuskunnat voivat toimia tienpidon urakoitsijoiden aliurakoitsijoina, ehkä myös varsinaisina urakoitsijoina. Irtisanottavilla näet säilyy tienpidon ja -rakentamisen erikoisosaaminen, ja kilpailutalouteen siirtyminen ei vie tienpidon tarvetta.
Teksti: Arto Kamppinen
Yhteystiedot: Osuuskunta Kainuun Kanerva,
sähköposti: toimisto@kainuun-kanerva.fi
puh./faksi 08-62 33 62