Sitoutuminen maaginen sana
Kajaanilainen Osuuskunta Kainuun Kanerva on yhdeksän vuotta vanha henkilöstöomisteinen yritys, jonka työllistävyys on 14 - 16 henkilötyövuotta. Jäseniä osuuskunnassa on 78 ja liikevaihto yli 400.000 euroa vuodessa.
Kanerva toimittaa kotitalouksille rakennus-, kiinteistönhoito-, koti- ja hoiva-, koulutus- ja toimistopalveluita. Yritykset ja julkinen sektori vuokraavat Kanervalta työvoimaa väliaikaiseen lisätyövoiman tarpeeseen.
Osuuskunta on kyntensä näyttänyt. Mitä seikkoja Kanervan hallituksen puheenjohtaja
Torben Axelsen nostaa menestyksen tekijöiksi henkilöstöomisteisessa monialaisessa osuuskunnassa?
Ensimmäinen asia on saada palkkatyöläisestä aktiivinen osuuskunnan jäsen. Palkkatyöläisyys on juurtunut kiinni Kainuuseen. Henkeä kuvaa sanonta, että ”se on jumala tai Kajaani-yhtiö”. Kun palkkatyötä ei ole riittävästi tarjolla ja on ryhdyttävä yrittäjäksi, asennekysymys tulee vastaa. Oman osaamisen tuotteistaminen ja myyminen ei ole helppoa. Ei voi vain odottaa työtä vaan se on itse luotava.
Toinen haaste on monialaisen yrityksen talouden pitäminen tiukoissa käsissä. Toimiston, joka päivittäin tarkoittaa käytännössä hallituksen puheenjohtajaa sekä toimistonhoitaja
Kaija Leinosta, tulee tarkoin tietää osuuskunnan sitoumukset, riskit ja kassatilanne. Hallituksen tulee tietää, mitä se sopii. Siksi hallituksessa tulee olla eri alojen asiantuntemusta. Jatkuva haaste on, että hallituksen jäsenet ajattelevat asioita yrityksen kannalta eikä esimerkiksi toimialojen tai oman edun kannalta.
Kolmantena nousee esiin synergioiden hakeminen osuuskunnan eri toimialojen väliltä. Niitä onkin löytynyt, sillä sama asiakas saattaa tarvita osuuskunnan eri palveluita: siivousta, hoivaa, korjausrakentamista ja kiinteistönhuoltoa. Siten yhdellä toimialalla hyvin hoidettu työ tuo osuuskunnan toiselle toimialalle asiakkaan.
Sitoutuminen on maaginen sana, johon hallituksen puheenjohtaja viittaa usein. Ilman sitä ei menestystä tule. Tämän vahvistaa siivous- ja kotipalvelutyötä tekevä jäsen
Pirjo Fröberg:
- Tässä pitää juosta koko ajan, jos aikoo, että palkka juoksee. Toisen palveluksessa palkka juoksee vaikka itse ei juoksisikaan. Osuuskunnassa täytyy sitoutua.
Vastapainona on se, että palkka on sitä parempi, mitä enemmän tekee, ja osuuskunnan avulla työllistyy ja elää omalla työllään.
Sami Karhu
|