Ajankohtaista taloushallinnossa
Pk-yritysten
IFRS-standardit
Kansainvälinen IASB-järjestö (International Accounting Standards Board) julkaisi 24.6. keskustelupaperin pk-yrityksille tarkoitettujen tilinpäätösstandardien luomisesta.
Suomen KHT-yhdistys ei suosittele, että pienille ja keskisuurille yrityksille laadittaisiin erilliset IFRS-standardit. Nykyisten IAS/IFRS-standardien soveltamisen tulee yhdistyksen mukaan olla vapaaehtoista. Yhdistys ei kuitenkaan jyrkästi asetu vastustamaan monimutkaisten standardien käyttöönottoa pk-yrityksissä vaan suosittelee asian tutkimista edelleen.
Globalisaatioryhmä
lisäisi riskirahoitusta
Hallituksen asettama globalisaatiotyöryhmä ehdottaa 9.11. luovuttamassaan raportissa alkavien ja kasvavien yritysten rahoitukseen perinteisiä malleja: valtion rahaa ja pörssikaupan vilkastuttamista. Näiden vaikutuksia ei työryhmä tunnistanut riittävän tarkasti.
Valtiovarainministeriön ylijohtaja Anne Brunilan johtama ohjausryhmä esittää kolmen vuoden aikana lisättäväksi julkista rahoitusta yhteensä 150 miljoonaa euroa alkavien innovaatio- ja kasvuyritysten rahoitukseen. Ryhmän ehdotus on ristiriidassa sen oman toteamuksen kanssa: "Kansainväliset tutkimukset antavat vain vähän viitteitä siitä, että erilaiset julkisten toimijoiden jakamat rahoitustuet tai organisoimat yritysten kehittämistoimenpiteet ja yritysneuvonta olisivat tuottaneet merkittävästi uutta yrittäjyyttä."
Työryhmä ehdottaa yrittäjyyden edistämiseksi, että Helsingin pörssistä tehdään tehokas markkinapaikka. Kaupankäynnin vilkastuttamiseksi se ehdottaa kotitalouksien säästöjen ja eläkevakuutusyhtiöiden rahastojen houkuttelemista pelaamaan Helsingin pörssissä.
Korot sahaavat
paikallaan
Korkotaso on jäänyt sahaamaan paikalleen. Markkinakorot pysyttelevät hieman yli kahden prosentin tasossa mutta uusien lainojen korot näyttävät lähestyvän viiden prosentin tasoa.
Työttömyysvakuutus-
maksut nousevat
Sekä palkansaajan että työnantajan työttömyysvakuutusmaksuun tulee korotus ensi vuoden alusta. Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu nousee 0,7 prosenttiin palkkasumman 840.940 euron osalta (vuonna 2004 on 0,6 %) ja sen ylittävältä osalta maksu on 2,8 prosenttia (2,5 %).
Yrityksen osaomistajasta maksettava työnantajan työttömyysvakuutusmaksu on ensi vuonna 0,7 prosenttia (0,6 %). Valtion liikelaitosten työttömyysvakuutusmaksu on palkkasumman 840.940 euron osalta 0,7 prosenttia (0,6 %) ja sen ylittävältä osalta 1,9 prosenttia (1,7 %).
Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu on 0,5 prosenttia (0,25 %) ja yrityksen osaomistajan palkansaajan maksu 0,17 prosenttia (0,09 %).
KHO:lta kielteinen
työmatkaratkaisu
Korkein hallinto-oikeus antoi kriittisen päätöksen henkilön ensisijaisesta työpaikasta. Toinen työpaikka oli hänen kotipaikkakunnallaan ja toinen 350 kilometrin päässä.
Kotikaupungista etäisempään työpaikkaan tehtävistä matkoista työnantajan suorittamia matkustamis- ja majoituskustannusten korvauksia pidettiin verovelvollisen ennakonpidätyksessä huomioon otettavana etuna, josta työnantajan oli toimitettava ennakonpidätys ja suoritettava työnantajan sosiaaliturvamaksu (KHO 14.10.2004/2563).
Lassi Mäkinen
Lasmak
|