Osuuskunta yrityskirjallisuudessa
Yrittäjäksi aikovalle tarjotaan opastusta yrittäjyyteen ja yrityksen perustamiseen myös lukuisilla aiheesta kirjoitetuilla teoksilla.
Toiset kirjat painottuvat hyvin tiiviissä muodossa ohjeistamaan liikeidean ja liiketoimintasuunnitelman laatimista. Toiset taas lähestyvät asiaa laveammin eri yritystoiminnan aloittamisen osa-alueita tarkastelemalla.
Myös yrittäjän valittavissa olevat yritysmuotovaihtoehdot tuodaan esille eri tavoin. Osuuskunta yritysmuotona on toisille kirjoittajille vieläkin se täysin tuntematon. Mutta toiset taas ovat jo oivaltaneet osuuskunnan tarjoamat edut ja mahdollisuudet.
Osuuskunnan
monet roolit
Osuuskunnan tarkastelun erilaisista näkemyksistä yrityskirjallisuudessa voisi tuoda esimerkkeinä esille
Terho Puustisen Avain omaan yritykseen (2004) sekä Ari Pitkämäen Pk-yrityksen liiketoimintasuunnitelma (2000).
Terho Puustisen kirja on kaiken kaikkiaan positiivinen teos yrittäjäksi ryhtymisestä. Siinä tulee esille yrittäjyyden tarjoamat mahdollisuudet käytännön esimerkkien tukemana. Yritysmuotojen vertailussa osuuskunnasta Puustinen tosin kirjoittaa kapeasta näkökulmasta. Hän esittää osuuskunnan ainoastaan itsenäisten elinkeinonharjoittajien yhteenliittymänä. Hän tuo kyllä esiin näkökulman, että vanhasta maaseudun osuuskunnasta on tullut myös moderni kaupunkilaisyrittäjien
verkostoitumismahdollisuus.
Ari Pitkämäki taas vastaavasti on ymmärtänyt hyvin osuuskunnan tarjoamat mahdollisuudet niin yksittäisille yrittämisestä kiinnostuneille henkilöille kuin jo toimiville yrittäjille. Osuuskunnan etuina Pitkämäki listaa jäsenten tasa-arvoisuuden, riskien minimoimisen, yhdessä yrittämisen tuomat hyödyt, mahdollisuuden työttömyysturvan säilyttämiseen sekä osuuskunnan tarjoamat verkostoitumismahdollisuudet alasta riippumatta. Pitkämäen kirja on kokonaisuudessaan tehokas ja tiivis opas yrityksen liiketoimintasuunnitelman laatimiseen.
Kirsi Niskala
|