Bona Parte neuvoo uusia
yrittäjiä
"Varsinais-Suomeenkin mahtuu
lisää osuuskuntia"
Asiantuntijaosuuskunta Bona Parte on kehittämisosuuskunta, jonka toiminnalle on ominaista joustava työnjako osuuskunnan jäsenten kesken. Turussa vuonna 1996 perustettu yritys tarjoaa neuvonta- ja koulutuspalveluita osuuskunnan perustamista harkitseville ja alkaville osuuskunnille.
"Annamme neuvontaa sekä toimiville osuuskunnille että osuuskuntayrittäjyydestä kiinnostuneille henkilöille. Neuvonta on tavallisesti käytäntöjen ja hallintorutiinien läpikäymistä", kertoo Bona Parten hallituksen puheenjohtaja ja perustajajäsen
Matti Pesola.
Osuuskunnassa oli alunperin jäseniä yhdeksän, mutta jäsenmäärä on vakiintunut vuosien varrella kahdeksaan. Pesolan mukaan osuuskunta tarjoaa kokopäiväisen työn kolmelle jäsenelleen sekä osa-aikaista työtä kuudelle ei-jäsenelle.
"Olemme pyrkineet hajauttamaan tehtäviä eri osa-alueiden osaajien kesken. Joku keskittyy taloushallinnon seurantaan, joku taas markkinointiin tai henkilöstö- ja jäsenyhteistyöhön."
Bona Parten kahdeksan jäsentä ovat akateemisesti koulutettuja asiantuntijoita. Aktiivitoimijoista jokainen on suorittanut yhteiskuntatieteellisen tutkinnon.
"Meillä on käytössämme lisäksi ulkopuolisia asiantuntijoita, jotka saavat palkan osuuskunnalta", Pesola valottaa.
Puhelimitse tai
toimistossa
Bona Parte saa asiakkaansa tavallisesti Turun alueella toimivan uusyrityskeskus Generaattorin kautta. Kun yritysneuvoja havaitsee jonkun olevan kiinnostunut osuuskuntayrittäjyydestä, hänet ohjataan Bona Parten asiantuntijoiden pakeille. Asiakas joko soittaa kysyäkseen neuvoa tai hän tulee käymään osuuskunnan toimistolla. Joskus yrityksen asiantuntijat käyvät myös luennoimassa erilaisissa tilaisuuksissa.
"Aluksi istutaan alas ja käydään läpi liikeidea. Osuuskunnan perustamista harkitsevalle on tärkeää tehdä yritysmuotoa tutuksi ja kertoa, minkälaista on työskennellä yhteisössä, jossa ei ole osakeyhtiöstä tuttua enemmistövaltaa", selvittää Pesola.
Yksittäisen neuvottavan taustalla on tavallisesti jokin osuuskunnan perustamisesta kiinnostunut ryhmä. Kyseessä voi olla esimerkiksi jostakin oppilaitoksesta valmistuneita henkilöitä, jotka haluavat markkinoida omaa osaamistaan yhteisyrityksen kautta. Yksi merkittävä asiakasryhmä Bona Partella on maahanmuuttajat.
"Annamme maahanmuuttajille yhteiskunnallisesti valmentavaa koulutusta ja olemme järjestäneet heille esimerkiksi osuuskuntayrittäjyyskurssin."
Vaikuttamista
tarvitaan
Pesola myöntää, että Varsinais-Suomi ei ole tähän asti ollut otollisinta aluetta osuustoiminnalle, mutta tilanne alkaa vähitellen parantua.
"Aktiivisille ja yritteliäille ihmisille riittää mahdollisuuksia toimia. Maakunnassa on jonkin verran asiantuntijaosuuskuntia sekä palvelualan osuuskuntia, oli kyseessä sitten hoivapalvelut tai korjaustyöt. Tilaa toki on uusillekin yrittäjille."
Bona Parten hallituksen puheenjohtaja on tyytyväinen osuustoimintaan yritysmuotona sen joustavuuden ja vähäisten riskien vuoksi. Pesola kuitenkin toteaa osuustoiminnan olevan Suomessa yhä liian vähän tunnettu yritysmuoto. Erityinen merkitys osuuskuntayrittäjyyden tunnetuksi tekemisellä on tiedotuksella ja asennemuokkauksella.
"Olen kohdannut yritysneuvontapisteissä tietämättömyyttä osuustoimintaan. Yritysneuvontaorganisaatiot ja niiden henkilökunta pitäisi saada ehdottomasti osuuskuntakoulutukseen", ehdottaa Pesola.
Liikevaihdoltaan Bona Parte on noin 120.000 euroa vuodessa. Ennen nykytasoa liikevaihto oli parhaimmillaan 1990-luvulla yli miljoona silloista markkaa.
Yrityksen toiminta on viime vuosina painottunut yhä selkeämmin koulutukseen ja neuvontaan. Osuuskunnan alkuvaiheessa 1990-luvun puolivälissä tavoitteet olivat hyvinkin laaja-alaisia.
"Meillä oli ajatuksia jopa eläintenhoitolan perustamisesta. Osa alkuperäisestä jäsenkunnasta kuitenkin työllistyi muualle, joten jäljelle jääneiden osaamisalat - koulutus ja neuvonta - määrittävät myös Bona Parten nykyistä toimintaa", Pesola sanoo.
Riku-Matti Akkanen
|