Vastapainossa arvostetaan
osuustoiminnan kulttuuria
- Osuustoiminta on meille kulttuurista tai tieteellistä toimintaa ennemmin kuin kirjabisnestä. Osuuskunta voi tosin joskus toimia hitaasti, sillä hajautettu valta ja taloudelliset tosiasiat eivät välttämättä kulje käsi kädessä, Vastapainon kustannuspäällikkö
Teijo Makkonen miettii.
Makkonen on mieltynyt osuuskuntaan taloudellisen järjestäytymisen muotona siksi, että osuuskunta kuvastaa kirjankustantaja Vastapainon luonnetta. Osuustoimintaan on ikään kuin sisään rakennettu ajatus demokraattisesta päätöksenteosta ja yhteisöllisestä toimintatavasta.
- Vastapaino perustettiin osuuskunnaksi vuonna 1981, jolloin osuuskunta yritysmuotona oli mitä huonoimmassa huudossa. Uusosuuskunnat taas edustavat tuoreempaa liikehdintää, Makkonen vertaa.
1 800-jäseninen
pienkustantamo
Kustannuspäällikön sanoin Vastapaino syntyi ilmeiseen tarpeeseen: tuottamaan uusinta tieteellistä tutkimusta ja välittämään Suomeen ulkomaista tieteellistä keskustelua.
- Osuuskunnan perustaminen ei vaatinut isoa paperisotaa, emmekä tarvinneet 15 000 markan (noin 2 500 euron) alkupääomaa, mitä osakeyhtiön perustaminen edellytti. Osuusmaksuilla saimme kustannettua ensimmäisen kirjan. Kun se myi tarpeeksi, pystyimme tekemään toisenkin ja niin edelleen, Makkonen muistelee.
Vastapaino sai lähdössä likimain sadan tieteentekijän tai kulttuurihenkilön nimen perustamisjulistukseensa, mutta heti alussa myös monet opiskelijat maksoivat osuusmaksunsa.
- Haaveilimme ehkä 200 jäsenestä. Nykyinen 1 790 jäsenen määrä kertonee jotakin tarpeesta.
Yhteisöjäseniä, kuten ylioppilaskuntia ja ainejärjestöjä Vastapainolla on yli 60. Osuusmaksu on 20 euroa.
- Emme panosta jäsenhankintaan, mutta uusia jäseniä liittyy vuosittain noin 70. Suurin osa jäsenistä on varmaankin liittynyt siksi, että saa kirjat 20 % halvemmalla.
Ensimmäiset kahdeksan vuotta Makkonen pyöritti toimintaa yksin, nyt osuuskunta työllistää neljä päätoimista työntekijää. Vastapaino toimii Tampereen yliopiston kupeessa omissa 150 neliön tiloissa.
Teijo Makkonen sai vuoden 2002 kustantajana Kirjakauppaliiton Kirjapöllö-tunnustuksen. Palkittu päättelee tunnustuksen kertovan, että Vastapaino osaa tehdä kirjakauppojen kanssa yhteistyötä.
Pääkilpailija on
yhteistyökumppani
Makkonen luonnehtii Vastapainoa tieteellisen käännöskirjallisuuden uranuurtajaksi. Hän katsoo, että yhteiskuntatieteellistä, humanistista ja filosofista käännöskirjallisuutta eivät vieläkään julkaise järjestelmällisesti kuin Vastapaino ja Gaudeamus.
- Gaudeamus on meille pääasiassa yhteistyökumppani, vaikka jonkin verran kilpailemme hyvistä käsikirjoituksista. Esimerkiksi tänä syksynä esiinnyimme yhdessä Gaudeamuksen kanssa parissakymmenessä markkinointitapahtumassa, Makkonen kertoo.
Hän luonnehtii erikoiskustantamista räätälintyöksi, erikoiskirjojen viemiseksi erikoisyleisölle. Vastapaino käy markkinoimassa vuosittain jokseenkin kaikissa yliopistoissa.
Makkonen korostaa verkostoitumisen tärkeyttä. Vastapainoa sparraavat yliopistojen laitoksilla toistasataa ihmistä, jotka lukevat käsikirjoituksia sekä välittävät käännösehdotuksia ja muita ideoita.
Iso hallitus on
linja, tuki ja turva
Tieteentekijöistä koostuva Vastapainon kymmenhenkinen hallitus ei istu toimettomana. Se paitsi vastaa lakisääteisesti yrityksen taloudesta ja hallinnosta, myös viime kädessä tekee julkaisupäätökset. Hallitus myös osallistuu kirjojen toimittamiseen.
Teijo Makkonen kehuu tätä Vastapainon linjaksi, tueksi ja turvaksi. Osa jäsenistä myös kääntää kirjoja, toki palkkiota vastaan normaalein sopimuksin.
- Vastapainon rakenteista tai toimintatavoista emme ole lainkaan kiistelleet. Näinä vuosina olemme äänestäneet kenties kuudesta julkaisupäätöksestä, Makkonen paljastaa.
Hän ylpeilee sillä, että Vastapaino on aidosti riippumaton kustantaja: juridisia, taloudellisia, organisatorisia tai ideologisia siteitä ei ole mihinkään suuntaan. Samaan hengenvetoon hän tunnustaa asian kääntöpuolen: Vastapaino elää vain myymällä tarpeeksi ison osan julkaisemistaan kirjoista.
Julkaistuista 250 kirjasta myydyimmät ovat tutkimusmenetelmäoppaita ja pääsykoekirjoja:
Pertti Alasuutarin Laadullinen tutkimus sekä Jari Eskolan ja
Jari Suorannan Johdatus laadulliseen tutkimukseen. Myös John Fisken Merkkien kieli ja
Eric Hobsbawmin Äärimmäisyyksien aika ylsivät tuhansien kappaleiden myyntiin.
Vuosittain Vastapaino julkaisee nykyisin pari tusinaa kirjaa. Makkonen pitää määrää sopivana osuuskunnan mahdollisuuksille. Liikevaihtoa kertyy noin 350.000 euroa vuosittain.
Hannu Kaskinen
|