Varsinkin pienille osuuskunnille selkeä kassavirta-ajattelu sopii paljon paremmin kuin tämän vuoden alusta voimaantulleet, nyt jo pörssiyhtiöitä koskevat IFRS-käytännöt, jotka ovat monimutkaisia ja tulkinnanvaraisia.
Yritykset ovat siirtymässä tulosajattelusta omaisuusajatteluun. Tilinpäätösdirektiivit ja kirjanpitolainsäädäntö on muutettu IAS/IFRS-standardien mukaiseksi. Uuden käytännön tarkoituksena on kertoa yrityksen omaisuuden arvo ja siten myös osakkeiden arvo. Tähän asti tilinpäätöksen ensisijaisena tehtävänä on ollut voiton laskeminen. Voiton perusteella tehdään tärkeitä päätöksiä. Se on mm. verotuksen ja voitonjaon peruste.
Osuuskunnille tulos- tai omaisuusperusteinen tilinpäätöskäytäntö sopii huonosti, sillä usein osuuskunnan tarkoituksena ei ole tuottaa ylijäämää eikä kerätä omaisuutta. Osuuskunnan perustehtävä on taloudellisen hyödyn tuottaminen jäsenille. Se ei ole jäsenten sijoituskohde vaan yhteistyöelin.
Miksi uudenlainen omaisuusajatteluun perustuva tilinpäätöskäytäntö ei sovellu osuuskunnille? IAS/IFRS-standardien käyttöönoton tarkoituksena on tiedon tuottaminen pörssisijoittajille. Käypien arvojen avulla heidän uskotaan saavan tietoa osakeomistuksensa todellisesta arvosta. Tämä tavoite ei toteudu edes pörssiyhtiöissä. Osuuskunnille asia on aivan merkityksetön, sillä niiden osuudet eivät ole sijoituskohteita.
Asiakkaat eivät
enää kiinnosta
Kirjanpitokäytännön muutokset ovat peräisin ns. omistajalähtöisen johtamistavan yleistymisestä. Siinä yrityksen johdon tärkein tehtävä on nostaa osakkeiden pörssiarvoa. Johto seuraa päivittäin pörssikurssien muutoksia. Tämä on aiheuttanut sen, että tärkein unohtuu: asiakkaista ei olla kiinnostuneita. Pörssiperusteiset johdon kannustimet voimistavat ilmiön haittavaikutuksia.
Suurissa pörssikonserneissa tytäryhtiöiden ostamisesta ja myymisestä on tullut liiketoiminnan ydin. Valmistaminen, kaupankäynti ja palvelu sekä ihmisten työ eivät enää merkitse niille juuri mitään. Jos konserniyhtiö ei tuota tulosta, se myydään pois tai lopetetaan. Pörssiyhtiöt ovat etääntyneet ihmisten elämästä omaan utuiseen rahataivaan autiuteensa.
Osuuskunnat eivät voi unohtaa asiakkaitaan, tavarantoimittajiaan ja henkilökuntaansa, sillä usein nämä ovat osuuskunnan jäseniä. Suoraviivainen voiton ja omaisuuden arvon lisääminen ei sovellu niille. Osuuskunnille tarvitaan uudenlainen johtamisajattelu ja laskentamenetelmä.
Terve kassavirta
toiminnan edellytys
Kassavirta-ajattelu soveltuu paitsi voittoa tuottamattomille organisaatioille myös sitä tuottaville organisaatioille paremmin kuin tulos- ja omaisuusajattelu. Kassasta huolehtiminen on johdon tärkein tehtävä. Jos kassavirta tyrehtyy, toiminta loppuu. Terve kassavirta on terveen toiminnan perusedellytys. Johdon tärkein tehtävä on rahan riittävyydestä huolehtiminen.
Mitä kassavirtalaskentaan siirtyminen merkitsee käytännössä? Miten johto saa otteen johdettavasta yrityksestä kassavirtalaskennan suitsia käyttäen? Miten tämä poikkeaa vanhasta menetelmästä?
Perinteisen tuloslaskennan suurin ongelma on sen epätarkkuus. Vaikka kirjanpitoa pidetään suorastaan tarkkuuden perikuvana, todellisuus on toisenlainen. Viimeinen rivi valehtelee aina. Koska emme pysty esimerkiksi tarkasti laskemaan poistoja, voittorivi ei voi pitää paikkansa. Lisäksi epätarkkuutta aiheuttavat muut menojen kohdistamiset ja jaksottamiset sekä verotuksen pakkosääntöjen noudattaminen. Tiedon luotettavuus heikkenee edelleen, kun siirrytään IAS/IFRS-standardien mukaisiin omaisuuden käypien arvojen käyttöön. Tulkinnat ja arviot lisääntyvät, eikä puhtaalla tositteisiin perustuvalla rekisteröinnillä ole enää suurta merkitystä.
Kassavirtalaskenta on tarkkaa, sillä se pitäytyy tiukasti maksutapahtumissa. Niitä ei voida tulkita tai arvioida samalla tavalla kuin tuloslaskennan liikevaihto- ja kulueriä sekä taseen omaisuuseriä.
Kassavirtalaskenta noudattaa kassavirtalogiikan lisäksi myös kahdenkertaisen kirjanpidon logiikkaa. Debet ja kredit ovat olleet käyttökelpoiset käsitteet 1400-luvulla syntyneen Luca Paciolin ajoista lähtien. Kahdenkertaisuus varmistaa tietojen oikeellisuuden. Kassavirtakirjanpito täsmäytetään kassan saldoon joka päivä, jolloin se on aina luotettavaa ja ajantasaista.
Jos yrityksen johto havaitsee, että kassavirta on valumassa tyhjiin, sen on välittömästi ryhdyttävä toimiin yrityksen elvyttämiseksi. Kysymys on samasta kuin ihmisen verenvuoto. Kuolema tulee pian, ellei vuotoa saada tukkoon. Lisäksi potilas saattaa tarvita uutta verta nopeasti. Yritykseenkin on järjestettävä lisärahoitusta.
Kassavirtaongelmat eivät koske vain heikosti menestyviä yrityksiä. Kannattavakin yritys voi mennä konkurssiin. Tästä on paljon esimerkkejä. Kasvuvaiheessa rahaa sitoutuu runsaasti, jolloin kassavirtaan saattaa tulla vaje, jos kasvurahoitus ei ole riittävä. Jokaisessa investointihankkeessa tulee yllätyksiä. Näiden varalta päivittäinen kassavirran mittaaminen on välttämätöntä.
Kasvua tarvitaan myös esim. taloudellisen taantuman jälkeisessä palautumisessa. Silloin sitoutuu rahaa lisähenkilökuntaan, varastoihin ja toimitiloihin. Kassavirran hupeneminen voi edetä hyvin salakavalaksi, ellei asiaa seurata päivittäin.
Katse tiehen
eikä peräpeiliin
Kassavirta-ajattelu muuttaa ratkaisevasti johtamista. Enää ei tuijoteta voittolukuihin eikä pörssikursseihin vaan katse on omassa yrityksessä sekä sen asiakkaissa ja yhteistyökumppaneissa. Terve kassavirta takaa vakaan palkanmaksun. Ja toimittajat saavat laskusuoritukset eräpäivinä.
Jokainen yritys kohtaa talousongelmia joskus. Näin on aina ollut ja näin on oleva. Huippuyrityksetkin ovat olleet rahavaikeuksissa. Sellaisessa tilanteessa kassavirta-ajattelu on parhaimmillaan, kuten 1990-luvun lama opetti. Jokapäiväinen kassasuunnittelu pelasti silloin monta yritystä konkurssilta.
Mitä aikaisemmin tien mutkat ja vastaantuleva liikenne havaitaan, sitä turvallisempaa ajaminen on. Tämän vuoksi kuljettajan on katsottava eteensä eikä vain peräpeiliin taikka sivuikkunoista. Yrityksenkin on katsottava tulevaisuuteen. Mitä lähemmäs tulevaisuuteen katsotaan, sitä tarkempi kuva siitä tarvitaan. Kuvan on tarkennuttava ajon edetessä. Kassavirtalaskenta voi tarjota terävän kuvan yrityksen lähikuukausista.