Satakunnassa on perinteitä ja kokemuksia pienosuuskuntien yhteistoiminnasta, sillä maakunnassa on toiminut osuuskuntien yhdistys Ok-Verkko vuodesta 2001.
Siksi oli luontevaa, että Sataosaajat Osuuskunta oli mukana suunnittelemassa ja on toteuttamassa Verkottuvat pienosuuskunnat -Netco -projektia, jota Pellervo-Seura hallinnoi. Siten voidaan tehostaa jo olevia verkostoja, jakaa niistä kokemuksia ja myös kehittää uusia verkostoja ja linkittyä ympäristön yrityselämään.
Satakuntalaisten pienosuuskuntien yhteistoiminta alkoi jo ennen vuotta 2001. Sataosaajat oli EU-rahoituksen ja työhallinnon tuella auttanut monia uusia osuuskuntia alkuun ja sai sitten EU-rahoitusta myös osuustoiminnan kehittämiseen eli tukemaan osuuskuntia toimintansa alkutaipaleella. Tällöin järjestettiin paljon yhteisiä koulutustilaisuuksia. Niissä osuuskuntien jäsenet oppivat tuntemaan toisiaan ja huomasivat, että toisten kokemuksista voi saada vinkkejä omien ongelmien ratkaisuun. Yhteinen pohdinta hyödyttää kaikkia. Niinpä projektin päättyessä perustettiin Ok-Verkko ry, jotta yhteistoiminta jatkuu ja vakiintuu.
Ok-Verkko käynnisti pian myös Työpörssi -toiminnan. Yhden puhelinnumeron takaa asiakas löytää työlle tekijän eikä hänen tarvitse soittaa monelle, jos tekijää ei heti ensimmäisestä löydy. Parhaiten työpörssi auttaa kotipalvelun ja pienten rakennustöiden ja remonttien tarvitsijoita, mutta onpa se välittynyt kotisivujen tekijöitäkin. Työpörssin käytännön toiminnasta vastaa Sataosaajat. Osuuskunnilla on myös yhteinen nettisivusto www.palveluosuuskunnat.net.
Ok-Verkko on jatkanut myös yhteisten koulutustilaisuuksien järjestämistä. Viime aikoina osuuskuntalaiset ovat perehtyneet mm. uusiin eläke- ja verolakeihin ja pohtineet niiden merkitystä nimenomaan osuuskuntien kannalta.
Vuoden osuuskunta porilainen NiittyVilla
Kahtena vuonna Ok-Verkko on valinnut alueellaan myös vuoden osuuskunnan. Näin on saatu osuustoiminnalle myös julkisuutta. Ensimmäinen vuoden osuuskunta oli viime vuonna kankaanpääläinen Taitotiimi, jolla on hyvin menestyvä ja iso rakennusosasto, mutta joka ylläpitää myös kaupungin infopistettä ja taide- ja käsityömyymälää Postellia.
Tänä vuonna vuoden osuuskunnaksi valittiin sosiaali- ja terveysalan osuuskunta NiittyVilla, joka ylläpitää pienkotia Porissa ja antaa myös avopalveluita. NiittyVilla on toiminut runsaat kuusi vuotta, sen liiketoiminta on ollut vakaata ja talous hyvässä kunnossa. Jäsenistön vaihtuvuus on ollut pientä ja yhteistyö hyvää. Osuuskunta tarjoaa hyvän työyhteisön myös kahdelle työntekijälle sekä usealle harjoittelijalle. Osuuskunta on osallistunut moniin kehittämishankkeisiin ja pitää huolta jäsentensä koulutuksesta ja työnohjauksesta.
Uusia verkostoja on rakentumassa
Sataosaajat on Satakunnan vanhin pienosuuskunta ja se on toiminut koko ajan myös osuustoiminnan kehittäjänä maakunnassaan. Siksi osuuskunta ja sen jäsenet tekevät yhteistyötä moneen suuntaan myös muun yritystoiminnan kanssa. Netco-projekti on hyvä väline yhteistyön kehittämisessä.
Porin seudun yrityspalvelu Enterin ja erityisesti sen naisyrittäjyysprojektin SataNaisen kanssa suunnitellaan yrittäjien sijaispalvelun järjestämistä. Työnimenä hankkeella on "Sataska". Yrittäjien sijaispalvelun tarvetta selvitettiin jo keväällä pienen kyselyn avulla ja nyt syksyllä on lähdössä toinen kysely Porin ja Rauman Yrittäjänaisten jäsenille. Tarkoitus ei ole rajoittaa järjestelmää vain naisyrittäjiin, mutta yrittäjänaiset ovat olleet siitä hyvin kiinnostuneita.
Sataosaajat haluttiin ja se lähti tähän suunnitteluun mukaan, koska osuuskunta olisi hyvä yhteistyön muoto sijaispalvelua antaville henkilöille. Mukaan lähtevät henkilöt aikanaan ratkaisevat, haluavatko he oman osuuskunnan vai liittyvätkö jo toimiviin osuuskuntiin.
Kun sijaisten tarve selviää, on tarkoitus kouluttaa ja perehdyttää pienyrittäjille vakituisia sijaisia. Näin pieniä ja yksinään yrittäviä autetaan samaan itselleen vapaa- ja opiskeluaikaa ja samalla osuuskuntalaisille työmahdollisuuksia.
Palveluseteli luo mahdollisuuksia
Koska Sataosaajat ja monet muut osuuskunnat antavat kotipalveluja, Sataosaajat on ollut mukana kotipalveluyritysten koulutus- ja kehittämisprojektissa. Projekti on jo päättynyt, mutta kotipalveluyrittäjien yhteistyötä on tarkoitus jatkaa. Porin seutukunnassa on menossa palvelusetelikokeilu, jossa kunnat yhdessä selvittävät palvelusetelin käyttömahdollisuuksia ja järjestelyjä sekä ovat varanneet siihen myös rahaa.
Jotta kaikki pienetkin yrittäjät voivat hyötyä palvelusetelin antamista mahdollisuuksista, tarvitaan yhteistoimintaa, verkostoitumista ja kouluttautumista. Siten voidaan taata kunnille ja palvelusetelin loppukäyttäjille eli asiakkaille luotettavaa ja turvallista palvelua, joka ei petä missään tilanteessa. Myös kotipalveluyrittäjillä on oltava mahdollisuus sairastaa, viettää lomaa tai opiskella ilman, että asiakkaat jäävät pulaan. Toimivan verkoston avulla tämä on mahdollista järjestää. Netco-projektin puitteissa Sataosaajat on mukana tässäkin vahvasti.
Pellervon Netco-projekti on vasta alussa ja toimintasuunnitelma täsmentyy ja konkretisoituu eri alueilla koko ajan. Sataosaajien yksi alkuvaiheen tehtävä on myös vahvistaa osuuskuntien osaamista sähköisessä viestinnässä eli antaa käytännön välineitä toimintaan verkostoissa.
Maija Pietilä
Sataosaajat Osk