Sateenkaarilipun tarina Sateenkaari on vanhoissa tarinoissa monissa maissa ilmaissut aarteen kätköpaikan sekä symboloinut porttia parempaan maailmaan. Saman ajatuksen sisältää myös nykyinen Kansainvälisen Osuustoimintaliiton ICA:n sateenkaaritunnus ja -lippu.
Jo ICA:n toisessa kongressissa Pariisissa 1896 tehtiin ensi kertaa ehdotus sateenkaaren värejä toistavan lipun ottamisesta liiton tunnukseksi. Alkuperäinen ajatus sateenkaarilipusta oli peräisin Ranskan osuustoiminnan edelläkävijältä Charles Fourierilta, joka oli ottanut sen ihanneyhdyskuntiensa falansterien tunnukseksi kuvaamaan yhtenäisyyden sisältämää moninaisuutta. ICA:n ensimmäinen lippu syntyi tarpeesta juhlistaa symbolilla uutta kansainvälistä osuustoimintapäivää, jota vietettiin ensi kertaa vuonna 1923. Taiteilijat ympäri maailmaa lähettivät suunnitelmiaan lipusta. Lopulta toinen Ranskan osuustoiminnan suurmies, professori Charles Gide ehdotti sateenkaarilipun käyttöönottoa. Samalla hän myös esitti, että värien esittämisen teknisen vaikeuden vuoksi lipun väriraidat esitettäisiin valkealla pohjalla ja että kokonaisuuteen lisättäisiin mukaan tähti. Jo samana vuonna ICA:ssa sovittiin lipun käyttöönotosta Giden ehdottamassa muodossa. Tunnuskuviona lipussa oli spektrin seitsemän väriä. Ensimmäistä kertaa uusi lippu oli esillä ICA:n kongressin ja kansainvälisen osuustoimintanäyttelyn yhteydessä Belgian Gentissä kesällä 1924. Kuitenkin jo vuonna 1925 otettiin käyttöön lippumalli, jossa sateenkaaren seitsemän väriä täytti koko lipun alan vaakasuorina raitoina. Näissä raidoissa, muun sateenkaarisymboliikan lisäksi, kuvastuivat kaikkien kansakuntien omien lippujen värit sekä ihanteet maailmanrauhasta, sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja solidaarisuudesta. Aitoa moniarvoisuutta Ylitsevuotavan runolliseksi puhkesi yhdysvaltalaisen Cooperative Leaguen presidentti James P. Warbasse 1936 ICA:n lippua kuvaillessaan (käännös kirjoittajan): "Sateenkaarilipussa poliittiset rajat häviävät ja korvautuvat ihmisten yhteenliittymisellä. Kun maineikas taloustieteilijä lausui: 'Rauhaa edistää parhaiten vähin mahdollinen kanssakäyminen kansakuntien kesken ja suurin mahdollinen kanssakäyminen ihmisten kesken', ennustettiin tämän lipun syntyä. Sateenkaarilipussa, osuustoimintaliikkeen tunnuksessa, näkyvät spektrin pääsävyt. Se sisältää maailman kaikkien lippujen värit. Sen alla ihmiset liittyvät yhteen ja kansallisuudet sulautuvat yhdeksi kansainväliseksi veljeydeksi. Sateenkaari on rauhan symboli. Myrskyn jälkeen luonto levittää tämän suurenmoisen lipun auki ja tuo sen liekehtivän loiston kaikkien nähtäväksi kaikkialla. Sen voi nähdä vain auringon loistaessa. Sen kaari on kauneuden symboli.
Se on lippu, joka on hulmunnut yli taivaan kaaren ennen kuin ihmisen silmä sitä on voinut nähdä. Se on lippu, joka liehuu taivaan suojassa vielä, kun viimeinen ihminen jo on kadonnut maan päältä. Se juhlistaa ikuisuutta, se on äärettömyyden lipunkantaja. Kari Inkinen www.ica.coop
|
|||
| Sivun alkuun | Liite 3/06 | Kaikki liitteet |
|