Kysymys:
Olemme perustamassa osuuskuntaa ja laadimme sille sääntöjä. Haluamme varautua myös siihen, että joutuisimme joskus erottamaan jonkun jäsenemme.
Olemme keskustelleet paljon siitä, pitääkö jäsenen erottamisperusteet mainita säännöissä, vai riittävätkö osuuskuntalain määräykset. Olemme kuulleet siivousosuuskunnasta, jonka jäsen oli ryhtynyt avopuolisonsa kanssa harjoittamaan osuuskunnan kanssa kilpailevaa toimintaa, vaikka jatkoi samalla osuuskunnan jäsenenä.
”RISTIRIITOJEN MINIMOIJA”
Vastaus:
Osuuskuntalain 3. luvun 5 § 1. momentissa säädetään mahdollisuudesta erottaa jäsen osuuskunnasta. Lainkohdan mukaan jäsen voidaan erottaa osuuskunnasta, jos hän on laiminlyönyt jäsenyydestä johtuvan velvollisuutensa. Tämä tarkoittaa taloudellisen velvoitteen laiminlyöntiä, esimerkiksi osuusmaksun maksamatta jättämistä.
Osuuskunnan säännöissä voidaan kuitenkin määrätä myös muista erottamisperusteista. Kun laaditaan sääntöjä, kannattaa aina miettiä tarkoin, millaisissa tilanteissa jäsenen erottaminen voisi tulla kyseeseen. Sitten tilanteet on syytä kirjata sääntöihin.
Muutamissa työosuuskunnissa yksi tai useampi jäsen on alkanut harjoittaa osuuskunnassa tekemäänsä työtä niin sanotusti omaan piikkiinsä. Kun säännöissä ei ole mainittu kilpailevan toiminnan harjoittamista erottamisperusteeksi, on syntynyt hankala tilanne, kun osuuskunnan kilpailijaksi ryhtynyt on yhä mukana osuuskunnassa.
Erottamiseen on
monia perusteita
Esimerkiksi seuraavanlaisia erottamisperusteita kannattaa miettiä sääntöihin kirjattaviksi:
* Jos jäsen ei saamastaan varoituksesta huolimatta suorita erääntyneitä maksujaan osuuskunnalle tai täytä muita jäsenyydestä johtuvia velvollisuuksia
* Jos jäsen kokonaan tai osaksi luopuu käyttämästä osuuskunnan palveluksia
* Jos jäsen ryhtyy itse tai jonkun välityksellä harjoittamaan osuuskunnan kanssa kilpailevaa toimintaa
* Jos jäsen aiheuttaa osuuskunnalle oleellista vahinkoa tai toimii muutoin osuuskunnan etujen tai tarkoitusperän vastaisesti tai vahingoittaa osuuskunnan mainetta
* Jos jäsen asetetaan konkurssiin tai hänelle määrätään edunvalvoja.
Konkurssiin asettamisen lisäksi myös velkajärjestelyyn tai yrityssaneeraukseen joutuminen tai pääseminen voisi olla erottamisperuste. Pitää tietysti muistaa, että jos osuuskunnan jäsenyys on jäsenen toimeentulon kannalta oleellista, erottaminen velkajärjestelyn tai yrityssaneerauksen vuoksi ei ole sopusoinnussa näiden järjestelyjen päämäärän eli jäsenen tulevaisuuden turvaamisen kanssa.
Erotettavalle
kirjallinen ilmoitus
Erottamistilanteissa jää silloin tällöin huomaamatta, mitä osuuskuntalaissa on säädetty erottamismenettelystä. Asiasta on säädetty osuuskuntalain kolmannen luvun viidennessä pykälässä.
Erotettavalle jäsenelle on toimitettava kirjallinen ilmoitus, joka sisältää tiedon erottamisperusteesta ja siitä, mikä osuuskunnan toimielin päättää erottamisesta. Ilmoitus on toimitettava jäsenelle vähintään kuukausi ennen erottamispäätöspäivää. Ilmoitus on toimitettava jäsenelle jäsenluetteloon merkittyyn tai muuten osuuskunnan tiedossa olevaan osoitteeseen.
Myös tehdystä erottamispäätöksestä on kirjallisesti ilmoitettava erotetulle jäsenelle.
Mikäli jäsen erotetaan muuten kuin osuuskunnan kokouksen päätöksellä, hänellä on oikeus vaatia asian siirtämistä osuuskunnan kokouksen päätettäväksi. Erotetun jäsenen on toimitettava siirtoa koskeva kirjallinen vaatimus osuuskunnalle kuukauden kuluessa siitä, kun hänelle on ilmoitettu eroamisesta. Myös erottamispäätöksen tehnyt osuuskunnan hallitus tai hallintoneuvosto voi omasta aloitteestaan siirtää asian osuuskunnan kokouksen päätettäväksi.
Erotettu saa moittia osuuskunnan kokouksen tekemää päätöstä tuomioistuimessa. Säännöissä voidaan määrätä, että jäsenen ja osuuskunnan väliset riitaisuudet on saatettava välimiesoikeuden ratkaistaviksi.
Mikäli tuomioistuin tai välimiesoikeus toteaa, että osuuskunnan kokouksen päätös erottamisesta on pätemätön, laittomasti erotetulla on oikeus saada osuuskunnalta korvaus menettämistään jäseneduista.
Erottamiselle lainvoima
kuukausi päätöksestä
Jäsen katsotaan erotetuksi osuuskunnasta, kun osuuskunnan kokous on päättänyt erottamisesta.
Jos muu osuuskunnan elin kuin osuuskunnan kokous on päättänyt erottamisesta, eikä erotettu ole vaatinut asian siirtämistä osuuskunnan kokouksen päätettäväksi, erottaminen tulee voimaan, kun on kulunut kuukausi siitä, kun erottamispäätös on annettu erotetulle tiedoksi.
Kari Lehto
kari.lehto@pellervo.fi