Kun kirjan nimi on Kapitalismin jälkeen, talousihmiset hörähtelevät. Naureskelu yltyy, jos lukee, että kirjantekijä on munkki, yhteiskunta-aktivisti ja meditaation opettaja.
Kirja johdattaa Proutin ajatusmaailmaan kertomalla, että hyvätuloisin kymmenes omistaa 40 prosenttia kaikesta omaisuudesta Suomessa. Maailman mittakaava on pahempi. Kirjan mukaan maailman 200 rikkaimman ihmisen omaisuus ylittää triljoona dollaria (luvussa 18 nollaa). Tämä on enemmän kuin kolmen miljardin ihmisen vuositulot.
Intialaisen filosofin Prabhat Ranjan Sarkarin (1921-1990) luoma Prout eli edistyksellisen hyödyntämisen teoria pohjautuu perusihmisarvoihin ja maapallon luonnonvarojen jakamiseen siten, että hyvinvointia riittää kaikille. Kirjassa vaaditaan mallin ottamista vakavasti.
Kirjassa ylistetään Proutin kokonaisvaltaisuutta: sekä ihmisen fyysisiä että henkisiä ulottuvuuksia on kehitettävä. Kymmenen universaalia periaatetta pohjaavat joogan muinaiseen etiikkaan. Ne ohjaavat elämään sovussa sekä toistemme että itsemme kanssa.
Oikeudenmukaisuuden vaatimukset täyttäisi maailmanhallitus. Sen alahuoneeseen valittaisiin edustajat väestömäärän mukaisesti. Alahuone tekisi lakialoitteet. Aloitteet ratkaistaisiin ylähuoneessa, jossa istuisi edustaja joka maasta.
Osuustoiminta
talouden ydintä
Taloudellinen demokratia on välttämättömyys köyhyyden vähentämiseksi. Kirja suosittaa kymmentä toimenpidettä, joista ensimmäisessä mainitaan, että yksityisyrityksiä rohkaistaan pienimuotoiseen ei-välttämättömyystarvikkeiden ja palvelujen tuotantoon.
Toisessa kohdassa sanotaan: ”Valtaosan yrityksistä tulee toimia osuustoimintaperiaatteella. Teollisuus-, maatalous-, tuottaja- ja kuluttajaosuuskunnat huolehtivat välttämättömyystarvikkeista.”
Osuuskunta on siis keskeinen Prout-talouden toimija. Työntekijät omistavat ja johtavat yrityksiään yhteishallinnollisesti. Osuuskunnan menestyminen edellyttää rehellistä johtoa, tarkkaa hallintoa ja osuustoiminnan hyväksyntää yhteisöltä.
Kirjassa arvioidaan, että Pohjois-Espanjan baskialueen Mondragónin osuuskuntaryhmä (ks. esim. OT 4/06 s. 66) lienee maailman kehittynein osuuskuntamalli. Se ja Prout-projektit muun muassa Intiassa ja Filippiineillä ovat helppoja jäljentää, kun ne ovat sekä paikallisia että globaaleja. Niinpä niiden nopea kasvu on mahdollista.
Hannu Kaskinen
Dada Maheshvarananda: Kapitalismin jälkeen. PROUTin näkemys uudenlaisesta yhteiskunnasta. Suom. Didi Annapurna ja Mitra’Katariin. Proutist Universal, Suomen osasto 2006, 229 sivua.
.