Turun yliopiston siviilioikeuden professori Jukka Mähönen ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yritysjuridiikan professori Seppo Villa ovat kirjoittaneet juuri ilmestyneen teoksen Osuuskuntalaki.
Kirjansa esipuheen alussa tekijät toteavat: ”Olemme molemmat luennoineet osuuskuntaoikeutta kaupallisia yhteisöjä koskevilla yliopistollisilla kursseillamme. Yhteinen ongelmamme on ollut osuuskuntaoikeutta käsittelevän perusoppikirjan puuttuminen. Opetus on jäänyt lähinnä säädöstekstejä tukevan luentoinformaation varaan.”
Tämän ongelman olemassaolo on tosiasia. Vuonna 1954 ilmestyneen Pellervo-Seura ry:n tuolloin kustantaman Y. J. Hakulisen ja Marjos Rapolan kirjan Osuuskuntalaki selityksineen (Pellervo-Seura, Yhteiskirjapaino, Helsinki 1954, 462 s) jälkeen Suomessa ei ole ilmestynyt osuuskuntaoikeutta käsittelevää perusoppikirjaa.
Ehkäpä tällainen perusoppikirja on kuitenkin ilmestynyt. Tällä tarkoitan oikeustieteen lisensiaatti Seppo Pöyhösen vuonna 2002 ilmestynyttä teosta Osuuskunnan hallinto ja osuuskuntalaki (Kauppakaari, Lakimiesliiton Kustannus, Gummerus, Jyväskylä 2002, 370 s). Siitähän ilmestyi viime vuonna jo toinen, uudistettu painoskin. Kollegan puolesta voi olla jopa loukkaantunut siitä, ettei Pöyhösen kirjaa ole mainittu edes nyt arvosteltavan teoksen lähteenä.
Pöyhösen kirjoittamaa kirjaa ei voi lainkaan aliarvioida. Oppikirjojen ja erityisesti yliopistotasoiseksi oppikirjaksi tarkoitetun teoksen osalta lienee kuitenkin ainakin melkein välttämätön edellytys se, että sen kirjoittajat ovat yliopistomaailmasta, mieluimmin professoritasoisia.
Kelpo oppikirja
On syytä olla kiitollinen professoreille Jukka Mähönen ja Seppo Villa, että he ovat muista kiireistään huolimatta kirjoittaneet nyt kysymyksessä olevan yleisesityksen osuuskuntalaista. Nyt meillä on osuuskuntaoikeutta käsittelevä perusoppikirja. Tämän lisäksi, kuten tekijät itsekin teoksensa esipuheessa toteavat, kirja soveltuu kaikille, jotka haluavat perehtyä keskeiseen osuuskuntaa koskevaan yhteisöoikeudelliseen sääntelyyn. (Eikö olekin niin, että vain juristi ja etenkin professorijuristi osaa sanoa asian näin kattavasti ja komeasti.)
Mähösen ja Villan teos jakautuu yhdeksään lukuun. Kussakin niistä käsitellään omaa aihealuettaan, kuten esimerkiksi osuustoiminnan yleisiä periaatteita, osuuskunnan perustamista ja sen jäsenyyttä, osuuskunnan kokousta, osuuskunnan johtoa, pääomarakennetta, tilinpäätöstä ja tilintarkastusta jne.
Teos on kirjoitettu selkeällä ja ainakin juristille - ja uskon, että myös muille - ymmärrettävällä tavalla.
Toivon, että uskomukseni on oikea. Tokihan kirjan teksti muodostuu valtaosin lakitekstin toistamisesta. Lain sisältöä esittelevälle teokselle tällainen esitystapa lienee hyvin tyypillinen ja ainakin valtaosin tarkoituksenmukaisin.
Pieniä puutteita
Melko kattavaksi laadittu asiahakemisto ohjaa lukijan löytämään vastauksia kysymyksiinsä. Ihmetyttää tosin, miksi asiahakemistossa on sanan osuuskunta alla yhteensä 17 eri sanaa, kuten esimerkiksi jakautuminen, konkurssi, muuttaminen osakeyhtiöksi jne, vaikka samat sanat esiintyvät asiahakemistossa erillisinä hakusanoina.
Edellä jo viittasin Seppo Pöyhösen teoksen puuttumiseen teoksen lähdeluettelosta. Muutoinkin lähdeluettelo on hyvin niukka. Se sisältää pääasiassa hallituksen esityksiä ja talousvaliokunnan mietintöjä. Vaikka tekijät esipuheessaan mainitsevatkin yhtenä teoksen oppikirjamaisuutta ilmentävänä seikkana lähdeaineiston niukkuuden, olisi paikallaan ollut mainita lähteinä ne harvalukuiset lähteet, joita meillä osuuskuntaoikeuden alalta on.
Kun kirjoitan tätä Pellervo-Seura ry:n 107-vuotispäivänä 2.10.2006, en malta olla huomauttamatta siitä, että lähdeluettelossa mainitun seuran perustajan, professori Hannes Gebhard´in sukunimen lopussa ei ole t-kirjainta niin kuin lähdeluettelossa oli.
Kun tänään on samalla myös Valion nimipäivä, on minulla kiusaus huomauttaa myös teoksen sivulla kaksi olevasta hieman hauskastakin lapsuksesta. Tekstissä nimittäin lukee: ”Merkittäviä listautumattomia osakeyhtiöitä, joissa määräysvalta on osakkeenomistajilla ovat Valio Oy”. Tarkoitettaneen yhtiöitä, joissa määräysvalta on osuuskunnilla.
Joka tapauksessa nyt arvioimaani teosta suosittelen lämpimästi osin tekijöiden omin sanoin sekä yliopistolliseksi perusoppikirjaksi osuuskuntaoikeudesta että avuksi ja tiedon lähteeksi kaikille, jotka haluavat perehtyä keskeiseen osuuskuntaa koskevaan yhteisöoikeudelliseen sääntelyyn.
Tämä professoreiden Mähönen ja Villa kirjoittama teos ilmestyi melkeinpä yllätyksenä esimerkiksi Pellervo-Seuralle. Kun teoksesta tulee aikanaan toinen painos, toivottavasti voimme tehdä tekijöiden kanssa siten yhteistoimintaa osuustoiminnan hyväksi, että voimme esittää heille myös käytännön elämässä esiintyneitä osuuskuntalain tulkintaan liittyviä kysymyksiä, joihin he sitten kirjassaan voivat antaa vastauksia.
Kari Lehto
kari.lehto@pellervo.fi
Jukka Mähönen ja Seppo Villa: Osuuskunta. 180 s. Ovh 58 €. WSOYpro Helsinki. Dark Oy, Vantaa 2006.