Pienten yritysten resurssit eivät riitä yhteiskuntavastuuraporttien laatimiseen. Eikä niiltä sitä odotetakaan. Silti pienetkin toimijat voivat kantaa osuutensa kokonaisvastuusta ja olla yrityksen kokoluokka huomioiden ainakin paikallisesti merkittäviä tekijöitä.
Yhteiskuntavastuusta on tullut tärkeä kilpailutekijä ja sen ajatellaan pitävän sisällään ainakin taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen vastuun. Tämä korostaa yrityksen suhdetta toimintaympäristöönsä ja koko ympäröivään yhteiskuntaan.
Suuremmilla yrityksillä vastuunotto on näkyvämmin seurausta omistajien ja ylemmän johdon tekemistä päätöksistä ja strategisista linjauksista. Sen sijaan pienissä yrityksissä yhteiskuntavastuun toteutuminen on yhtäläinen osa kaikkien työntekijöiden, jäsenten ja osakkaiden henkilökohtaista ja päivittäistä vastuun kantoa.
Pienet osuuskunnat voivat toimia vastuullisesti esimerkiksi jatkamalla hyväksi havaittujen toimintamallien soveltamista, kehittämällä suhdettaan ympäristönsä toimijoihin ja viestimällä positiivisia signaaleja sidosryhmilleen. Eräs pienten osuuskuntien keino yhteiskuntavastuun toteuttamisessa on työmahdollisuuksien tarjoaminen, joka osaltaan nostaa työtä saavan henkilön kokemaa kansalaiskelpoisuutta ja toisaalta vähentää yhteiskunnan painolastia esimerkiksi vähentyneiden sosiaalikulujen muodossa.
Monella -
monien työllistäjä
Espoossa toimiva Osuuskunta Monella on vuonna 1997 perustettu siivous- ja keittiöpalvelualan ammatti-ihmisiä vuokraava yritys. Monellan valtteja ovat nopeus ja se, että osuuskunta tuntee hyvin kaikki työntekijänsä. Tämä mahdollistaa toimimisen lyhyellä varoitusajalla ja siten, että tilatulle työlle löytyy aina mahdollisimman hyvä tekijä.
Monella on koko toimintansa aikana tarjonnut työtä useille sadoille työntekijöille ja tällä hetkellä sen palkkalistoilla on vuosittain noin 350 henkilöä. Vaihtuvuus on kuitenkin suurta ja palkkaa maksetaan kuukausittain noin 140-160 henkilölle. Tyypillisin työjakso kestää muutamasta kuukaudesta vuoteen. Vaihtuvuudesta huolimatta Monellassa on useita työntekijöitä, joiden työsuhde on kestänyt jo vuosia. Jäseniä osuuskunnassa on tällä hetkellä kahdeksan, joten työntekijät ovat pääsääntöisesti jäsenistön ulkopuolelta.
On helppo yhtyä osuuskunnan toimitusjohtajana pitkään toimineen Arja Dolgovin mielipiteeseen, että yhteiskunnallisesti ajatellen Monella on aika merkittävä työllistäjä; pieni yritys, joka on onnistunut tarjoamaan työtä näinkin monelle. Työntekijöiden vaihtuvuus on suuri siksi, että monet saavat osuuskunnasta työkokemusta ja hyvän pohjan sekä uskallusta hakeutua vakituiseen keittiö-ravintolatyöhön. Työskennellessään osuuskunnassa moni on innostunut alasta, hakeutunut koulutukseen ja hankkinut tutkintotodistuksen alalle. Jotkut ovat hankittujen kokemusten pohjalta päätyneet myös oman yrityksen perustamiseen.
Palkkalistoilla 27
valtion kansalaisia
Tärkeä yhteiskuntaan sopeuttamisen väline on työmahdollisuuksien tarjoaminen maahanmuuttajille, jotka hyvästä ammatillisesta osaamisestaan huolimatta eivät usein löydä paikkaansa työmarkkinoilla. Osuuskunta Monella onkin kunnostautunut tällä osa-alueella. - Keväällä 2006 palkkalistoillamme oli peräti 27 eri valtion kansalaisia, kertoo Dolgov.
Monellalle puhe työvoimapulasta on täyttä totta. Työtä olisi paljon tarjolla, mutta osuuskunnan on usein vaikea löytää uusia työntekijöitä. - Siksi olo on aina hieman haikea, kun joku hyvin sopeutunut, reipas ja oppivainen työntekijä jättää meidät saadessaan vakituisen, kuukausipalkkaisen työn, kertoo Dolgov.
Hänen mukaansa tässä toteutuu kuitenkin Monellan tavoite - turvata ihmisille työpaikat.