Osuustoimintaväki pureutui osuustoiminnan peruskysymyksiin käytännön yritysesimerkkien kautta Seinäjoen osuuskuntaseminaarissa 12. syyskuuta. Tilaisuudessa nousivat esille mm. osuuskuntalainsäädäntö ja jäsenistön tehtävät ja rooli.
Osuustoimintaa lainsäädännön näkökulmasta valotti seminaarissa varatuomari Kari Lehto Pellervo-Seurasta. Lehto kävi esitelmässään läpi osuustoiminnan arvoja ja periaatteita sekä vastuukysymyksiä.
- Osuustoiminnan arvopohja on otettu huomioon osuuskuntalakia säädettäessä. Toimimalla osuuskuntalain puitteissa ja omaksumalla osuustoiminnan perusidean, osuuskunnalle on mahdollista löytää omaperäiset menestystekijät ja kilpailuedut, Lehto muistutti.
Hänen mukaansa osuuskunnissa lähtökohtana on jäsenten tasa-arvoinen yhteistyö.
- Osuuskunnan tarkoitus on tukea jäsenten taloutta siten, että jäsenet käyttävät hyväkseen osuuskunnan palveluja.
Lehto totesi yhdessä yrittämisen pienentävän jäsenkohtaisia kustannuksia, mikä pienentää yrittämisen riskiä. Hän korosti, että pelkkä yhdessä yrittäminen ei riitä, vaan erityisen tärkeää on osuuskunnan toiminnan kannattavuus. Samaa asiaa painotti myös seminaarissa esiintynyt Hinkutiimin toimitusjohtaja Tapani Kohtanen. Hinkutiimi on entinen osuuskunta, mutta se muuttui osakeyhtiöksi muutamia vuosia sitten.
”Ketterä ja
kekseliäs yritysmuoto”
Osuustoiminta on joustava yritysmuoto, jossa organisaatio on matala ja ketterä, mikä edistää myös innovaatioita. Osuuskuntaan on helppo liittyä jäseneksi ja erota - sekä tarvittaessa myös erottaa.
Monipuoliseksi kulttuurialan toimijaksi kymmenessä vuodessa kasvaneen Osuuskunta Lilithin talouspäällikkö ja tuottaja Kikke Heikkinen pohti esitelmässään osuuskunnan päätöksentekoa ja taloudenhoitoa.
- Osuuskunnan johtaminen on vaativaa ja monimutkaista, joten valitse vain paras mahdollinen hallitus. Luottamustehtävään on perehdyttävä ja kannattaa perehtyä, sillä mitä ammattimaisempi ja osaavampi johto, sitä tuottavampi ja toimivampi jäsenistö ja yritys on, Heikkinen neuvoi.
Hänen mukaansa yrityksen johdolla on liiketaloudellisen ja eettisen vastuun lisäksi jatkuvan kehittämisen velvoite osuuskunnassa.
Pienen osuuskunnan kirjanpitoa ja taloutta Heikkinen kuvaili värikkäästi ja yksityiskohtaisesti.
- Lähtökohta on kekseliäs, huumorintajuinen, rajoja asettava, säästäväinen, muttei ylenpalttisen pihi taloudenhoitaja. Ihanteellinen kirjanpitäjä on mieluiten ekonomi-lakimies-psykiatriksi itsensä lukenut henkilö, sanaili Heikkinen.
Lilithin lisäksi kulttuuriyrittäjyyttä edusti seminaarissa seinäjokinen kulttuuriosuuskunta Raami, jonka toimintalinjoja esitteli Raamin toimitusjohtaja Suoku Siren.
Taloushallinto
joustavaksi
Osuuskunta Lempestin toimitusjohtaja Heimo Mäkelä kertoi seminaariyleisölle siivous-, hoiva- ja rakennuspalveluihin erikoistuneen Lempestin toiminnasta.
Lempäälässä vuonna 1997 perustettu Osuuskunta Lempesti tarjoaa Mäkelän mukaan jäsentensä taitoja yksityishenkilöiden, yritysten ja yhteisöjen käyttöön.
- Työt hoidetaan pääsääntöisesti tuntiveloitusperiaatteella. Joskus rakennuspalvelun töistä annetaan pakettiratkaisu urakkahintaperiaatteella, valaisi Mäkelä.
Veloitushinnasta Lempesti suorittaa työntekijän palkan lisäksi lakisääteiset palkan sivukustannukset ja muut velvoitteet sekä 22 prosentin arvonlisäveron. Tällöin tilaaja säästyy paperisodalta ja ylimääräisiltä kustannuksilta.
Lempestillä on käytössään laatukäsikirja, joka on valmistunut vuonna 2001 ja sertifioitu vuonna 2003.
- Seuraamme asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden kehittymistä. Palautteet kirjataan ylös ja huomioidaan jatkossa toiminnassa, Mäkelä sanoi.
Osuuskunta Lempestiin kuuluu eri alojen ammattilaisia, joista 20 on jäseniä ja 20 yksinomaan työsuhteessa olevaa henkilöä.
Tuulahduksen käsityöosuuskuntien maailmasta toi toiminnanjohtaja Martina Lindberg Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnasta. Hän esitteli Fiskarsin osuuskuntaa, joka Lilithin tavoin on toiminut jo yli kymmenen vuotta. Fiskarsin vanhan, jo 1600-luvulla perustetun, ruukin ympäristössä toimivan osuuskunnan suurimmat ammattiryhmät ovat puusepät, keraamikot, teolliset muotoilijat ja kuvataiteilijat.
Osuuskunnan jäsenmäärä on kasvanut vuosien varrella selvästi. Osuuskuntaan kuuluu nyt 92 jäsentä eri toimialoilta. Fiskarsin osuuskunnan yhteydessä toimii Onoma-myymälä, jossa on myynnissä osuuskunnan jäsenten valmistamia käyttö- ja taide-esineitä.
Seinäjoen Osuuskuntaseminaarin järjesti Hyvinvointia kulttuurista Etelä-Pohjanmaalla -hanke, josta vastaa Etelä-Pohjanmaan liitto. Hanketta rahoittavat Euroopan yhteisön aluekehitysrahasto, Etelä-Pohjanmaan liitto ja hankkeen osallistujat.
Riku-Matti Akkanen