Tilintarkastuspakko
poistumassa pienyrityksiltä
Tilintarkastuslakia aiotaan uudistaa. Lakiesityksen yksi merkittävimpiä uudistuksia on se, että pienimmät yhteisöt vapautetaan tilintarkastusvelvollisuudesta. Laki voi tulla voimaan jo vuoden alusta. Asiaa käsitellään loppuvuonna eduskunnassa. Yhteisö voisi päättää olla valitsematta tilintarkastajaa, jos enintään vain yksi seuraavista edellytyksistä on ylittynyt: taseen loppusumma 100 000 euroa, liikevaihto 200 000 euroa, palveluksessa keskimäärin kolme henkilöä. Tätä pienempien yritysten ei siis ole pakko valita tilintarkastajaa.
Mutta tilintarkastusvelvollisuus ei poistuisi noin vain vaan yhteisö, joka käyttää hyväkseen ehdotetun oikeuden olla valitsematta tilintarkastajaa, muuttaa yhtiöjärjestystään tai sääntöjään poistamalla tilintarkastajaa koskevan määräyksen. Toinen pienyrittäjälle tärkeä tieto on, että maallikkotilintarkastajia ei uuden lain mukaan enää sallittaisi. Tilintarkastajaksi voitaisiin jatkossa valita ainoastaan auktorisoitu tilintarkastaja.
Vaikka pienillä yhteisöillä tilintarkastuskäytännöt muuttuvat, osa noudattaa jo tulevaa lakia. STT:lle 13.10. antamassaan haastattelussa Suomen Taloushallintoliiton toimitusjohtaja Juha Ahvenniemi kertoo, että ”jo tällä hetkellä moni yritys valitsee tilintarkastajaksi ammattitilintarkastajan, vaikka siihen ei ole pakottavaa velvoitetta”. Tilitoimistot useimmiten suosittelevat tilintarkastuksen tekemistä, vaikka siihen ei velvoitettaisi.
Uusi laki asettaa lisävaatimuksia myös julkisesti noteerattujen yritysten tilintarkastukselle. Pörssiyritysten päävastuullista tilintarkastajaa tulisi vaihtaa seitsemän vuoden välein ja tilintarkastaja olisi tiukemman laadunvalvonnan kohteena.
Hallituksen esityksen tavoitteena on saattaa tilintarkastuslainsäädäntö eurooppalaiselle tasolle, vahvistaa siten tilinpäätösten luotettavuutta sekä edistää tilintarkastuksen laatua.
Juha Pitkäranta |