Porissa syntyy jätevesiosuuskuntia
Pori on ottanut kannan, että se ei laajenna itse jätevesiverkostoa vanhoille omakotialueille. Muutama vuosi sitten Porin Vesi Oy kutsui asukkaita koolle, ja kaupunki esitti valmiuttaan tukea asukkaiden oman verkoston rakentamista. - Ei osuuskuntaa tyrkytetty organisointimalliksi, mutta varsin pian siihen keskusteluissa, joissa myös ympäristökeskus oli mukana, päädyttiin, muistaa Holminkujan Jätevesiosuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Jaakko Vallinen.
Holminkujan JVOK sai ensimmäisenä viemäriverkoston valmiiksi, jo viime vuonna. Monella muulla alueella ollaan pari vuotta jäljessä, osuuskuntia on perustettu tai on perusteilla.
Holminkujan ripeyden takana on alueen pienuus, liittymiä on 11. - Yksimielisyys saavutettiin nopeasti, muualla ei ole ollut näin sujuvaa, kuvaa Vallinen.
Alueen sijainti saneli sen, että muuta järkevää ratkaisua ei ollut. Taloja erottaa muusta kaupungista Harjunpäänjoki. Muutaman sadan metrin päässä kulkee raja Ulvilaan. Kummankaan kaupungin puolella ei ole lähialueelle suunnitelmissa viemäröintiä.
Julkisia avustuksia kohde sai noin 40 %, joista 30 % kaupungin ja loput ympäristökeskuksen tukea, sanoo Vallinen. - Jälkimmäisen tuen määrä putosi ehkä puoleen alkuun lasketusta. Tyytyväisiä silti ollaan, että pidettiin kiirettä. Nyt ovat rakennuskustannukset yhä nousseet ja valtion tuki yhä pienentynyt. Sama jätevesimaksu kuin kaupungin viemäriverkossa koetaan silti epäoikeudenmukaiseksi.
Liittymismaksuksi tuli hieman alle 5 000 euroa - edullinen hinta, kun on kyse pienestä osuuskunnasta. Isommalla jää liittymää kohden kustannukset yleensä pienemmiksi, Vallinen jatkaa.
Käyttömaksuksi on määritetty alkuun 250 euroa vuodessa. - Nyt odotetaan, asettuvatko todelliset käyttökustannukset siihen.
Osuuskunnalle tuli 360 metriä 160 mm:n muoviviemäriä, 10 tarkastuskaivoa sekä pumppaamo ja paineviemäri. Liittymistä seitsemän on valmiiksi rakennettu, loput neljä ovat varauksia. Näiltä jäseniltä peritään nyt 50 euron käyttömaksua.
Antti Mustonen
|