![lokakuu.gif (261 bytes)](lokakuu.gif)
![](../images/musta.gif)
Syyssilakkaa viidellä tavalla
Syksyllä silakat ovat parhaimmillaan. Niistä saa nopeasti maukasta, terveellistä ja
herkullista ruokaa. Curry-, anjovis- ja soijasilakat maistuvat hyviltä sekä lämpiminä
että kylminä. Sitruunaiset silakkarullat ovat parhaimmillaan kylminä perunoiden kera
tai ruisleivän päällä. Silakka-juuresvuoka kypsyy meheväksi uunissa ja saa
uudenlaista makua lantusta ja sitruunamelissasta.
Currysilakat
23 omenaa
600 g silakkafileitä
Liemi:
2 1/2 dl ruokacremeä tai -kermaa
2 rkl sinappia
12 tl curryä
2 tl sokeria
Raasta omenat voideltuun uunivuokaan. Kääri silakkafileet rulliksi ja nosta
omenaraasteen päälle. Sekoita liemen ainekset ja kaada tasaisesti vuokaan. Kypsennä
200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Anjovissilakat
12 purjoa viipaleina
600 g silakkafileitä
1 dl tillisilppua
1 rs (125 g) anjovisfileitä
Liemi:
2 1/2 dl ruokacremeä tai -kermaa
anjovislientä
n. 1 rkl piparjuuritahnaa pursosta
Levitä purjoviipaleet voideltuun uunivuokaan. Aseta silakkafileet voipaperin päälle
nahka alaspäin. Jaa fileille tillisilppu ja paloitellut anjovisfileet. Kääri fileet
rulliksi ja nosta vuokaan. Sekoita liemen ainekset ja kaada vuokaan. Kypsennä
200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Soijasilakat
600 g silakkafileitä
1/2 tl valkopippuria
1 dl purjosilppua
Liemi:
2 dl vettä
23 rkl soijakastiketta
23 rkl tomaattisosetta
2 tl sokeria
Aseta silakkafileet voipaperin päälle nahka alaspäin. Mausta pippurilla ja jaa
purjosilppu fileille. Kääri rullalle ja nosta öljyllä sipaistuun vuokaan. Sekoita
liemen ainekset ja kaada päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Silakka-juuresvuoka
810 perunaa
12 lanttua
1 purjo
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
suolaa ja/tai yrttisuolaa
n. 4 dl kalalientä fondista tai kuutiosta
n. 700 g tuoreita silakoita
12 sipulia
muutama margariini- tai voinokare
sitruunamelissasilppua
tillisilppua
Lisäksi:
sitruunakermaviiliä
Kuori perunat ja lantut ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi purjo. Laita
edellisiä aineksia ja mausteita kerroksittain uunivuokaan tai pataan. Kaada päälle
kiehautettu kalaliemi. Peitä astia kannella tai foliolla ja pane 200-asteiseen uuniin
noin tunniksi.
Perkaa silakat, mutta jätä selkäruoto. Ota vuoka uunista, painele kauhalla juureksia
liemeen. Lado silakat päälle. Mausta suolalla tai yrttisuolalla. Viipaloi sipulit ja
laita päälle. Lisää sitruunamelissasilppua ja halutessasi muutama rasvanokare. Peitä
astia ja hauduta vielä noin 20 minuuttia tai kunnes juurekset ja silakat ovat kypsiä.
Tarjoa sitruunapippurilla, raastetulla sitruunankuorella ja sitruunamelissasilpulla
maustetun kermaviilin kera.
Sitruunaiset silakkarullat
600 g silakkafileitä
n. 1/2 tl suolaa
1 dl ruohosipulisilppua
Keitinliemi:
5 dl vettä
2 dl sitruunamehua
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
10 valkopippuria
10 maustepippuria
10 murskattua viherpippuria
1 laakerinlehti
Päälle:
tillisilppua ja sitruunalohkoja
Laita silakkafileet voipaperille nahka alaspäin. Mausta suolalla ja ripottele päälle
ruohosipulisilppua. Kääri fileet rullalle ja nosta vierekkäin laakeaan pannuun tai
paistokasariin. Kuumenna liemen ainekset ensin kattilassa kiehuvaksi ja kaada kuumana
pannulle. Keitä hiljalleen kannen alla 78 minuuttia ja anna rullien jäähtyä
liemessään. Koristele ja tarjoa kylminä keitettyjen perunoiden kanssa. Silakkarullat
maistuvat myös ruisleivän päällä.
Teksti: Pirjo Saastamoinen
| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute
| www.pellervo.fi |
|