![toukokuu.gif (1397 bytes)](toukokuu.gif)
![](../images/musta.gif)
Keväinen kahvipöytä kutsuu
Keväisen juhlakahvituksen tarjottavana ovat rulliksi käärityt voileipäkakut. Jos et
halua valmistaa rullia tai suuria leipäviipaleita ei ole saatavana, voit samoista
aineksista koota pitkulaiset voileipäkakut lisäämällä muutaman pienen
leipäviipaleen. Makeina herkkuina ovat kanelikierteet, suklaiset suupalat ja klassinen
kinuskikakku hiukan tavallisesta poikkeavalla täytteellä.
Leipäjuusto maistuu myös kahvin kera.
Voileipärulla kirjolohesta (n. 20 viipaletta)
15 suurta paahtoleipäviipaletta
Kostutukseen:
kala- tai kasvislientä
Täyte:
150 g pakastepinaattia
200 g maustettua tuorejuustoa esim. yrtti-pippuri
n. 300 g graavia kirjolohta
Pinnalle ja koristeeksi:
kevytmajoneesia
n. 200 g graavia kirjolohta
salaatinlehtiä
Lisäksi tarvitaan:
kelmua ja foliota
Sulata ja valuta pinaatti ja sekoita tuorejuustoon. Leikkaa kalasta hyvin ohuita
viipaleita.
Leikkaa leipäviipaleista reunat pois niin, että niistä tulee tasareunaisia.
Ota reilun 1/2 metrin pituinen arkki foliota ja sen päälle kelmua useita pätkiä
limittäin. Asettele kelmulle leipäviipaleet suorakaiteen muotoon aivan vierekkäin
siten, että pitkälle sivulle tulee 5 ja lyhyelle sivulle 3 viipaletta. Kostuta leipiä
pullasudin avulla kasvis- tai kalaliemellä.
Levitä leipien päälle tuorejuustoseos ja sen päälle lohiviipaleet. Kierrä
kelmun avulla tiukaksi rullaksi ja tiivistä vielä foliolla. Tässä vaiheessa näyttää
siltä, että leivät murtuvat, eikä tule kaunista rullaa. Mutta kannattaa olla
kärsivällinen, sillä tiiviissä kosteassa rullassa täyte sitoo leivät. Laita rulla
jääkaappiin kiinteytymään mieluummin seuraavaan päivään.
Viimeistele rulla tarjoilukuntoon. Levitä rullan ympärille ohut kerros
kevytmajoneesia ja päällystä pinta lohiviipaleilla. Tarjoiluvadille sopivat
salaatinlehdet.
Varaa tarjoiluvadille sahateräinen veitsi, ellet viipaloi rullaa valmiiksi.
Lihaisa voileipärulla (n. 20 viipaletta)
15 suurta paahtoleipäviipaletta
Kostutukseen:
kasvislientä
Täyte:
200 g maustettua tuorejuustoa esim. Hovi yrtti-pippuri
tai Hovi kolme sipulia)
12 lehtisellerin vartta
(tilkka kermaa)
n. 1 dl ruohosipulisilppua
n. 250 g viipaloitua savukinkkua, -nautaa tai -poroa tai -kinkkua
Pinnalle ja koristeeksi:
maustettua tuorejuustoa
n. 200 g samaa leikkelettä kuin täytteessä
Lisäksi tarvitaan:
kelmua
foliota
Leikkaa leipäviipaleista reunat pois. Ota reilun 1/2 metrin pituinen pala foliota ja
sen päälle kelmua useita pätkiä limittäin.
Asettele leipäviipaleet vierekkäin kelmulle suorakaiteen muotoon pitkälle
sivulle 5 ja lyhyelle sivulle 3. Kostuta viipaleet pullasutia käyttäen kasvisliemellä.
Leikkaa sellerin varsi pieneksi silpuksi ja sekoita ruohosipulin kanssa tuorejuustoon.
Ohenna seos kermatilkalla.
Levitä tuorejuusto leiville. Peitä pinta leikkeleviipaleilla. Kääri kelmun
avulla tiukaksi rullaksi ja tiivistä vielä foliolla. Tässä vaiheessa näyttää
siltä, että leipä murtuu. Mutta kannattaa olla kärsivällinen, sillä tiiviissä
kelmussa täyte kiinteyttää leivän. Anna kiinteytyä kylmässä mieluummin seuraavaan
päivään.
Viimeistele rulla tarjoilukuntoon. Levitä pintaan ohut kerros tuorejuustoa ja
päällystä rulla leikkeleviipaleilla. Varaa pöytään sahateräinen veitsi, ellet
viipaloi rullaa valmiiksi.
Kanelikierteet (n. 40 kpl)
5 dl maitoa
1 muna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 pss kuivahiivaa (tai 1 pala tuoretta hiivaa)
n. 1 1/2 l vehnäjauhoja (n. 1 kg)
200 g margariinia tai voita
Täyte:
1 dl juoksevaa margariinia tai sulatettua margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 rkl kanelia
1 dl mantelirouhetta
Voiteluun:
muna
Pinnalle:
raesokeria
Lisäksi tarvitaan:
n. 40 kpl paperivuokia
Valmista pullataikina tavalliseen tapaan. Jos käytät kuivahiivaa, niin sekoita se
osaan jauhoista ja käytä n. 42-asteista maitoa. Jos taas käytät tuoretta hiivaa, niin
liuota se kädenlämpöiseen maitoon. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa
kaksinkertaiseksi.
Vaivaa kohonnut taikina leivinpöydällä ja jaa se kahteen osaan. Kauli taikina
kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Sivele pinta rasvalla. Ripottele päälle
sokeri, kaneli ja mantelirouhe. Kääri levyt pitkiltä sivuilta rulliksi ja leikkaa 2
cm:n paloiksi. Nosta palat paperivuokiin leikkauspinta ylöspäin ja anna kohota. Voitele
kohonneet leivonnaiset munalla ja koristele.
Paista 225-asteisessa uunissa 1015 minuuttia.
Suklaiset suupalat (5060 kpl)
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl fariinisokeria
vajaa tl soodaa
1/2 tl suolaa
2 tl vanilliinisokeria
1 levy (170 g) taloussuklaata rouhittuna
200 g sulatettua margariinia tai voita
2 munaa
Sekoita kuivat aineet. Lisää jäähtynyt voisula ja munat. Sekoita vain sen verran,
että aineet tasoittuvat. Laita kahden teelusikan avulla pieniä taikinakokkareita
pellille leivinpaperin päälle. Jätä ympärille tilaa, sillä pikkuleivät leviävät.
Paista 175-asteisessa uunissa 1012 minuuttia.
Juustosydämet
leipäjuustoa
lakkoja, cocktailkirsikoita tai viinirypäleitä
Ota juustosta sydänmuotilla paloja ja laita jokaisen keskelle lakka, kirsikan tai
viinirypäleen puolikas.
Kinuskikakku (1215 annosta)
6 munaa
3 dl sokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
laimennettua sitruunamehua tai omenatäysmehua
Vaniljakiisseli:
3 dl ruokakermaa
2 1/2 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
1 muna
2 tl vanilliinisokeria
1 dl kuohukermaa vaahdotettuna
Täyte:
n. 3 dl kiinteää marjasosetta, esim. karviaista
Päälle:
n. 1/2 dl vaaleaa marmeladia
Kinuskikuorrutus:
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
nokare voita
Reunoille: kermavaahtoa
Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja lisää sihdin läpi vaahtoon.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan. Paista
200-asteisessa uunissa noin 3040 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kumoa kypsä
pohja ja leikkaa jäähtyneenä kolmeen osaan.
Mittaa kiisseliä varten kattilaan kerma, perunajauhot, sokeri ja muna. Kuumenna
seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Lisää jäähtyneeseen kiisseliin
vanilliini ja kermavaahto.
Kostuta kakkulevyt ja levitä väleihin ensin sosetta ja sitten
vaniljakiisseliä. Levitä marmeladi kakun pinnalle. Mittaa kattilaan kerma ja sokerit.
Keitä seosta hiljalleen välillä sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes tippa kinuskia
jähmettyy kylmään veteen tiputettaessa. Sekoita joukkoon rasva. Anna kinuskin hiukan
jäähtyä ja kaada kakun pinnalle vähitellen keskustasta alkaen, jolloin kinuski
leviää tasaisesti. Tasoita reunat kuumaan veteen kastetulla veitsellä. Koristele reunat
halutessasi kermavaahdolla.
Teksti: Pirjo Saastamoinen
| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute
| www.pellervo.fi |
|