Pellervon arkistojen aarteita:
KESKITETYIN VOIMIN (1950)

Näytökset Pellervon Päivässä 2005:
klo 8.50, klo 11.20 ja vuosikokouksen päättyessä n. klo 13.10 - 13.15.
Vapaa pääsy! 
Esityksen pituus n. 30 minuuttia.


Pellervo-Seura toimi ennen television tuloa Suomeen myös satojen valistuselokuvien tuottajana osuustoiminnan ja maatalouden tarpeisiin. Suomalaisen osuustoimintaliikkeen kannalta ehkä kaikkein kiinnostavimmat ja samalla parhaimmat näistä elokuvista ovat liikkeen 40-, 50- ja 75-vuotisjuhliin kuvatut kolme elokuvaa. 

Pellervon Päivässä 2005 näistä esitetään monien vuosikymmenten tauon jälkeen keskimmäinen, 50-vuotisjuhlien jälkeen vuonna 1950 valmistunut elokuva "Keskitetyin voimin". Siihen huolellisen käsikirjoituksen teki Pellervo-Seuran silloinen toimitusjohtaja Sampsa Mantere. Kuten nähdään, hän kirjoitti elokuvaan näkyvän kansanvalistajan roolin myös itselleen. 

Varsinkin elokuvan historiallinen alku on täydellä sydämellä tehtyä vakuuttavaa jälkeä. Se sisältää useita dramatisoituja kohtauksia, joukossa on myös osuustoiminnan syntysanat. Siitä tilanteesta Albert Gebhard maalasi myöhemmin tunnetun taulunsa. Hattulan Lehijärvellä helmikuussa 1899 keskustelevia Hannes Gebhardia ja Mikael Soinista esittävät näyttelijät. Pienempää, vikkelämpää ja nopeapuheisempaa Gebhardia näyttelee Arvo Lehesmaa.

Elokuvan loppupuoli on silloisen osuustoiminnan sekä liikkeen 40-vuotisjuhlien esittelyä. Näistä lopun esittelevistä osuuksista alkuperäistä filmiä on tiivistetty noin 14 minuuttia, jotta esitykset saatiin noin 30 minuuttisina mahtumaan Pellervon Päivään. Pois on jätetty esimerkiksi vanhat tilastot, jotka aikansa kankealla elokuvatekniikalla ja pienen pieninä numeroina toteutettuina eivät kovin innostavia nykykatsojille olekaan. 

Tämäkin elokuva tietysti on oman aikakautensa tuote. Pellervolaisuus tarkoitti 40-50-lukujen vaihteessa vahvasti maahenkeä, viljelijöiden vahvaa otetta, isäntävaltaa myös esimerkiksi osuuskaupoissa ja osuuskassoissa. Koko Suomihan on siihen aikaan vielä vahvasti agraarinen yhteiskunta, jossa yritystoiminnan pelisäännöt olivat kokonaan toisenlaiset kuin nykyisin kansainvälisesti avautuneessa EU-Suomessa. Tämä henki välittyy myös agronomi Sampsa Mantereen kirjoittamasta elokuvasta, jossa rohkeasti ainakin yritetään puuttua myös kansanliikkeen silloisiin ongelmiin, etenkin pitkän sitkeään karjariitaan.

Yhteiskunnan ja toimintaympäristön nopeasti muuttuessa pellervolaisuus on tarkoittanut jokaisella vuosikymmenellä eri asioita. Yritystoiminta on aina onnistunut sopeutumaan muuttuneisiin oloihin niitä usein jopa ennakoiden ja eturintamassa kulkien. Tänä päivänä on jo nähtävissä, miten esimerkiksi siirtyminen avoimeen markkinatalouteen 90-luvulla osuustoiminnalle onnistui. Kyllä vain se onnistui, vaikka lähtökohdat eivät olleetkaan lupaavat.

Kiinnostavaa elokuvahetkeä pitkään unohduksissa olleen harvinaisuuden parissa! 1950-luvulla tämä elokuva on pyörinyt vähintäänkin sadoissa eri tilaisuuksissa ympäri Suomea. 

Mauno-Markus Karjalainen
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi


Pellervon Päivän 2005 aloitussivulle