Koulutuksen tavoite:
Koulutuksen tarkoituksena on antaa valmiudet omavalvontajärjestelmän
luomiseen, ylläpitoon ja ajantasaistamiseen. Tavoitteena on, että
kurssin käytyä on selkeä käsitys siitä, mitä omavalvonnalla
käytännössä tarkoitetaan ja kuinka sitä lainsäädännön
vaatimukset täyttäen toteutetaan. Koulutuksessa käydään läpi
kaikki omavalvontasuunnitelman laatimisen vaiheet.
Osa opiskelusta tapahtuu harjoitustyönä.
I JAKSO:
Maanantai 15.10.2001
Klo 9.00 Ilmoittautuminen
Klo 9.15 Kurssin avaus, puheenjohtaja MMM Irma Isotalo
Klo 9.30 Elintarvike- ja terveydensuojelulain mukainen valvonta
- periaatteet, valvonnan järjestäminen ja menettelyt
Ympäristöterveyspäällikkö Antti Pönkä, Helsingin kaupungin
ympäristökeskus
Klo 11.30 Lounas
Klo 12.30 Yleistä omavalvontajärjestelmästä, HACCP
- Järjestelmän luominen, viranomaisvaatimukset, vaara-analyysi,
hyväksyminen
Läänineläinlääkäri, ELL Eeva-Riitta Wirta, Etelä-Suomen
lääninhallitus
Klo 14.30 Kahvi
Klo 14.45 Pakkotoimet ja yhteistyö viranomaisten kanssa
Hallitusneuvos Kristiina Pajala, MMMEEO
Keskustelu
Klo 16.00 Päivä päättyy
Tiistai 16.10. 2001
Klo 9.00 Omavalvonta ja laitostarkastukset
- periaatteet, dokumentointi, hyväksyminen, valvonta, maksut,
pakkokeinot
erityispiirteet,
Elintarvikeylitarkastaja Kyösti Siponen, Elintarvikevirasto
Klo 12.00 Lounas
Klo 13.00 Laitoksen suunnittelu ja tuotannon kulku
Ylitarkastaja Eija Läikkö, Elintarvikevirasto
Klo 14.00 Kahvi
Klo 14.15 Omavalvontajärjestelmän luominen (omaan
organisaatioon):
Ryhmätyö I: Laitoksen suunnittelu ja tuotannon kulku
Klo 16.00 Päivä päättyy
Keskiviikko 17.10. 2001
Klo 9.00 Ryhmätyö I:n purku
Klo 10.00 Laitoksen puhdistusohjelma, kunnossapito ja saneeraus
Ylitarkastaja Eija Läikkö, Elintarvikevirasto
Klo 12.00 Lounas
Klo 13.00 Ryhmätyö II:
- Puhdistusohjelma ja -valvonta
- Käsittelytilojen lämpötilaseuranta
- Henkilökunnan terveydentila
Klo 14.45 Kahvi
Klo 15.00 Ryhmätyö II:n purku
Klo 15.45 Omavalvontajärjestelmän sisällysluettelo
II JAKSO:
Torstai 15.11. 2001
Klo 9.00 Omavalvontajärjestelmän sisällön luominen
Eläinlääkäri Paula Hyvönen, Kuopion yliopisto
- HACCP, vaara-analyysi ja kriittiset pisteet
- Case: Ruokamyrkytys
- Omavalvontasuunnitelma tuotteiden ja veden tutkimukselle
Ryhmätyö III:
- Tuotteiden ja veden tutkimussuunnitelma
Klo 12.00 Lounas
Klo 13.00 Ryhmätyö III jatkuu
Klo 14.00 Kahvi
Klo 14.15 Henkilökunnan koulutus ja perehdytys
Eläinlääkäri Paula Hyvönen, Kuopion yliopisto
Klo 15.00 Ryhmätyö IV:
- Henkilökunnan koulutus
- Perehdytys- ja täydennyskoulutus
Klo 16.00 Päivä päättyy
Perjantai 16.11. 2001
Klo 8.30 Ryhmätyö III:n ja IV:n purku
Klo 10.30 Omavalvontajärjestelmän kehittäminen
Eläinlääkäri Paula Hyvönen, Kuopion yliopisto
Klo 12.00 Lounas
Klo 13.00 Omavalvontajärjestelmän kehittäminen jatkuu
Klo 14.00 Kahvi
Klo 14.15 Ryhmätyö V: Kuvaus omavalvontajärjestelmän
toimivuuden
varmistamisesta
Klo 15.00 Ryhmätyö V:n purku
Klo 16.00 Päivä päättyy
III JAKSO:
Maanantai 3.12. 2001
Klo 9.00 Tuhoeläinten torjuntaohjelma
Tuhoeläinasiantuntija Kaarlo Satimus, Anticimex Oy
Klo 10.00 Ryhmätyö VI:
- Tuhoeläinten torjuntaohjelma
- Tuotteiden takaisinvetosuunnitelma
Klo 11.30 Lounas
Klo 12.30 Case: Vahingollisen tuote-erän takaisinveto markkinoilta
Klo 14.00 Kahvi
Klo 14.15 Ryhmätyö VI:n ja Case purku ja arviointi
Klo 16.00 Päivä päättyy
Tiistai 4.12. 2001
Klo 9.00 Kriisin hallinta ja esimerkkitapausten käsittely
Elintarvikeylitarkastaja Kyösti Siponen, Elintarvikevirasto
Klo 11.30 Lounas
Klo 12.30 Viestintä
Toimittaja Kimmo Räntilä, Inforviestintä Oy
Klo 14.00 Kahvi
Klo 14.15 Viestintä jatkuu
Klo 16.00 Loppukeskustelu ja kurssin päätös
Tiedustelut: koulutussihteeri Tuula Sivonen tuula.sivonen@helsinki.fi
p.09-8190 8511 tai suunnittelija Irma Isotalo irma.isotalo@helsinki.fi
p.09-8190 8514
Pyydä ilmoittautumislomake tai ilmoittaudu internetissä
http://www.helsinki.fi/aikuiskoulutus/lum/