Metsäliitto pääsee ehdoilla Vapoon
Kilpailuvirasto hyväksyy Metsäliitto Osuuskunnan tulon osakkaaksi Vapoon. Ehtona
kuitenkin on, että Vapo Oy luopuu puupolttoaineiden liiketoiminnastaan ja Metsäliiton
tytäryhtiö Biowatti luopuu osasta Metsäliitto- ja Vapo-konsernin ulkopuolisia
puupolttoainetoimituksia.
Kauppa- ja teollisuusministeriö solmi marraskuussa esisopimuksen siitä,
että se myy 33,3 % valtion kokonaan omistaman Vapon osakkeista yhtiöön strategiseksi
yhteistyökumppaniksi tulevalle Metsäliitolle.Reijo Kiskola Broilertalon
tj:ksi
HK Ruokatalo -konserniin kuuluvan
Broilertalo Oy:n hallitus on nimittänyt Broilertalon toimitusjohtajaksi Reijo Kiskolan
(46). Kiskola siirtyy tehtävään porilaisen Osuuskunta Satamaidon toimitusjohtajan
paikalta. Hän ottaa tehtävän vastaan 1. toukokuuta, jolloin Broilertalon nykyinen
toimitusjohtaja Timo Tuomola siirtyy perheyrityksensä vetäjäksi.
Broilertalo Oy on maan suurin siipikarjanliha-alan yritys. Sen palveluksessa
on runsaat kuusisataa henkeä ja liikevaihto noin 600 miljoonaa markkaa. Broilertalo
toimii Säkylässä.
A-Tuottajien
osuuskunnat
jatkavat jäsen- ja tilitysasioissa
Atrian Oyj:n, Itikan, Lihakunnan ja Pohjanmaan Lihan
omistama A-Tuottajat Oy aloittaa toimintansa 2. huhtikuuta lähtien. Työ käynnistyy
asteittain, millä turvataan palvelun häiriöttömyys.
Yhtiön ja osuuskuntien työnjako on se, että osuuskunnat Itikka, Pohjanmaan
Liha ja Lihakunta säilyvät ja vastaavat edelleen jäsenasioista ja tilityksistä
tuottajille, yhtiö hankkii Atrialle kaiken sen käyttämän lihan ja hoitaa
tuotantoneuvonnan ja eläinten välityksen.
A-Tuottajien toimitusjohtaja on Lihakunnan toimitusjohtaja Juha
Junnila, joka sanoo yhtiöratkaisun tuovan lihan hankintaan noin 15 miljoonan
markan vuotuiset säästöt. Hallituksen puheenjohtaja on Tom Weckström
Itikasta, jäseninä ovat tuottajia edustavat Juhani Mäki, Timo
Komulainen, Ralf Flén, Ilkka Yliluoma, Olavi
Seppänen, Runar Lillandt sekä Atrian lihalinjan johtaja Esa
Mäki.
A-Tuottajien toimialueena on koko maa. Hankinnassa on ollut 148 henkilöä,
siitä vähenee 30-40 vuoden 2001 aikana. Yhtiöllä on yli 20 erikoisneuvojaa, kullakin
viidellä hankinta-alueella on oma nauta- ja sikaneuvoja.
Yhtiö työskentelee lihalajien mukaisesti linjattuna: sikalinjaa johtaa
Per-Gustav Lindh, nautalinjaa Sinikka Hassinen ja siipikarjalinjaa Tommi
Saksala.
A-Tuottajien hallituksen puheenjohtaja Tom Weckström Osuuskunta Itikasta
toteaa, että kilpailuviraston ratkaisu saatiin odotettuakin nopeammin ja yhtiön
toiminnan valmisteluihin on päästy hyvissä ajoin.
A-Tuottajien vuotuinen tilitysten arvo tulee olemaan noin miljardi markkaa.
Itikka osuuskunta ja Lihakunta ostavat hankintatyökokonaisuuden
A-Tuottajilta, Osuuskunta Pohjanmaan Lihan hankinta ja eläinvälitys säilyvät edelleen
osuuskunnan omina toimintoina, mutta nekin koordinoituna A-Tuottajat Oy:n kanssa.
Ensi kesäkuussa Atrian lihanhankinnan isot atk-järjestelyt on saatu
hoidettua niin valmiiksi, että tuottajat voivat tehdä ilmoitukset teuraista
Internetissä.
- Verkkovihje
- Suomalainen
koivu lämmittää amerikkalaisten retkiruokia. Retkikeittimestä ei jää roskia
maastoon, vain läjä puhdasta koivun tuhkaa. Sandwich Fire
-niminen tuote on koottu koivusta ja pahvista. Asialla on Werner-Mustonen Inc., jonka
suomalainen osapuoli on Outokummusta.
Muuta:
- Maatilan Pellervon 8. maaliskuuta ilmestynyt numero
sisältää runsaasti ohjeita kiusaeläinten torjumisesta kotieläintiloissa ja kun
kyseessä on kasvinviljelynumero, luettavaa on esimerkiksi kalkituksesta ja koneista.
- Osuustoiminta-lehden maaliskuun numero siirtyy
viikkoa myöhemmäksi mediakortissa ilmoitetusta ilmestymispäivästä 27.3. Numeron
teemana on yritysten tietotekniikka.
|