Kiskon Osuuspankki on maksanut koko osuutensa Osuuspankkien
Vakuusrahaston vastuista ja maksaa viimeisen erään
SSP-kaupasta tänä vuonna. Tämä keventää kuluja, ja
yhdessä vahvistuneen vakavaraisuuden kanssa se parantaa pankin
kilpailukykyä.
Sähköiset asiakasyhteydet lisääntyivät niin
Kiskossa kuin muuallakin: automaattien, tietokoneen tai
puhelimen kautta tehtyjen asiakastapahtumien osuus nousi viime
vuonna 80 prosenttiin. Verkkopalvelusopimusten määrä
lisääntyi 22 prosenttia.
Hallintoneuvostoa Kiskon Osuuspankissa johtaa Jorma Aaltonen
ja johtokuntaa Ritva Koisti.l
Farman johtaja
Mikko Lindberg:
Riskivaraa tuottajan sopimuksiin
jalostuslaitosten kanssa
Tuottajien
pitäisi pystyä neuvottelemaan riskivaraa jalostusyritysten
kanssa tekemiinsä sopimuksiin, esittää Farma
maaseutukeskuksen johtaja Mikko Lindberg.
Lindberg käsitteli asiaa Turussa Suomen Rehun
tilaisuudessa, jossa hän kartoitti lihanjalostuksen näkymiä.
Tuottaja on Lindbergin mukaan entistä enemmän
perusalihankkijan roolissa. Siinä kuitenkin menee hyvin mikäli
jalostusyrityksellä menee hyvin, mutta yhteistyö saattaa olla
ohi, jos tilanne muuttuu. Hän kehottaa miettimään sopimuksia
pitkälle ja mahdollisesti käymään papereita läpi tuomarin
kanssa. Lindberg myöntää, että hintatasotakuita yritykset
eivät hevin sovi.
Tuottajan kannalta suuret investoinnit voivat olla
riski: Lindberg toteaa syrjässä sijaitsevien suurten
tuotantoyksikköjen olevan vaikeasti hyödynnettävissä, jos
tuotantosopimus katkeaa.
Tällä hetkellä tilanne näyttää Lindbergin
esittämien lukujen valossa hyvältä: suuret lihatalot
ennustavat tuotantonsa kasvavan tänä vuonna noin viisi
prosenttia (Pouttu vähemmän). Siipikarjanlihan tuotanto
suurissa osuusteurastamoissa lisääntynee 10-15 prosenttia,
Saarioisilla 5 prosenttia.
Lindbergin mielestä aihe vaatii osapuolilta
uudenlaista asennetta. Hänestä kuviossa ei ole merkitystä
sillä, kuka on jalostusyrityksen omistaja.
Tammilehto
viittaa Hansa-rajoihin
elintarvikealan kilpailun tarkastelussa
Maa-
ja metsätalousministeri Raimo Tammilehto on puuttunut
kilpailupolitiikkaan Osuuspankin 18. maaliskuuta ilmestyvässä Kultajyvä-lehdessä 2/2002.
Lehti on luettavissa Farmit.netin
Talous-osastossa. Vahvaa keskittymistä yhteiskunnassa ei voi Tammilehdon mukaan
kokonaan estää ministeriön tai viranomaisten toimin.
Ministeri pitää pahana, että keskittyminen näkyy
yhteiskunnan perusrakenteissa ja palveluissa alueella, joilta on
muutettu.
"Asialla on toinenkin puolensa", Tammilehto
muistuttaa. "Toisaalla se on tuonut Pohjois-Savoon vahvoja
maitoalueita, samoin Keski-Pohjanmaalle. Etelä-Pohjanmaalla
taas Atrian laajentuminen on ollut erittäin keskeinen
maatalouden generaattori."
"Ja koska me tarvitsemme vahvoja jalostavia yksiköitä,
olenkin vähän patistanut elintarvikeyrityksiä yhteistyön,
tai fuusioiden kautta tukevoittamaan nykyisiä asemiaan. Eikä
siitä suunnasta ainakaan vielä ole rutinaa kuulunut."
"HK-ruokatalo ja Atriahan jo tekevät hyvää
yhteistyötä, lihateollisuus on jo mennyt valtakunnan rajan
yli, juomateollisuus samoin. Meijeripuolella meni kansallisessa
pystypainissa aikaa, mutta nyt sielläkin on tilanne
selkiytymässä."
Ministeri Tammilehto kertoo Vuokko Pajalan
kirjoittamassa haastattelussa aikovansa puhua paljon
elintarviketeollisuuden toimialajärjestelyistä ja
maantieteestä kilpailuviraston ylijohtajan
Matti Purasjoen kanssa. Varsinkin maidonjalostuksen teollisuusjärjestelyjä
kilpailuvirasto on tarkastellut kotimaan kilpailun perusteella, ja kotimarkkinat on
vedetty Suomen rajojen mukaan. Tammilehdon mielestä ei olisi
mahdotonta unionin aikakaudella tarkastella asiaa vaikkapa
Hansa-kaupan aluerajojen mukaan.
"Oy
Sähläys Ab Suomen suurin yritys"
Elintarvikealan kilpailukyvyn
kehittämisohjelma valmis kesäkuussa |
Suomi
ajaa elintarvikealan paalupaikalle Euroopassa vuoteen 2010
mennessä, uskoo toimitusjohtaja Timo Silén.
Silénin mukaan Suomi on nyt hyvää keskitasoa - muilla
tosin ei ole edes mitään selvitystä.
Silén sanoo elintarvikealan osoittavan
melkoista yhteistyöhalua jo itse projektilla, eikä alan
väitetystä keskinäisestä tappelusta voida enää
puhua.
"Olisiko rakennusalalla valmiutta
tähän?", Silén hieman toivoo paljon arvostelua
saaneesta alasta.
Elintarvikkeiden laatujohtoryhmä maa- ja
metsätalousministeriössä teettää Silénin johtamalla
Innovation Networks Oy:llä elintarvikeklusterin laatuun
perustuvan kilpailukyvyn kehittämisohjelmaa vuosille 2002-07.
Se julkistetaan 7. kesäkuuta
|
Suomalaistunut
kokki Gero Hottinger ylistää suomalaisia raaka-aineita.
Taustalla Sirpa Karjalainen ja Helena Tahvanainen kuulevat
muun muassa, että liha laitetaan vasta pannun kuumettua,
ja että sipulin maku kärsii jos sitä pienii
hakkaamalla. ©Markku Nummi |
2002
Helsingissä.
Suomalaisilla on tavattoman hyvää
osaamista, ja tämä on yksi perusteista, jotka saavat
Silénin uskomaan paalupaikkaan 2010. Hän toteaa, että
meillä ei ehkä huomata, miten hyviä menestyjiä on jo
kansainvälisillä markkinoilla sekä ruoka- että
juomatuotteissa.
Jatkossa elintarvikealalla tähdätään
voimallisesti Benecolin tai Gefiluksen kaltaisiin
kärkituotteisiin sekä hyödynnetään korkeaa
teknologiaa.
Myös turhia kustannuksia on. Silén kysyy,
mikä onkaan Suomen suurin yritys ja vastaa, että Oy
Sähläys Ab. Tällä hän ei viittaa elintarvikealaan,
sillä koko bruttokansantuotteesta sähläykset kuulemma
vievät noin 20 prosenttia.
"Se ei ole paha luku, Yhdysvalloissa se
on 15 ja Japanissa hieman vähemmän", Silén kertoo.
Markkinointiviestinnässä Silén sanoo
elintarvikealalla olevan vielä työtä. Samaan yhtyy
Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksen EELA:n
ylijohtaja Tuula Honkanen-Buzalski. Hänen
mielestään suomalaiset elintarvikeyritykset eivät
hyödynnä puhtaiden tuotteiden valtteja. Hän arvioi,
että tällä on yhteyttä eräänlaiseen
itsestäänselvyyden käsitteeseen, eikä puhtautta näin
erikseen osata kuuluttaa.
Honkanen-Buzalski muistuttaa, että missään
muualla kuin meillä, Ruotsissa ja ehkä Norjassa ei ole
mahdollista ilman salmonellariskiä käyttää raakaa
kananmunaa elintarvikkeena. "Mikä
vientiartikkeli!" hän sanoo kananmunasta ja toteaa,
että monet ulkomaiset tuotteet sisältävät erilaisia
-free -merkintöjä, jotka ilmaisevat haitallisten
laatuominaisuuksien vapaudesta.
Kotimaiset Kasvikset puolestaan kampanjoi
kasvisten ja vihannesten lisäämisen puolesta
suomalaisten ruoassa. Toimitusjohtaja Timo Taulavuori
kertoo, että tavoite on saada päivittäiseen
ruokavalioon puoli kiloa kasviksia, siinä ovat mukana
hedelmät ja marjat, mutta ei peruna.
Kasviksia syödään nyt 350 grammaa henkeä
kohden päivässä. Kasvissyöjät peruskelevat niitä 1,5
kiloa.
Elintarvikealan laatutietoa on koottu www.laatuketju.fi
-sivuille.
|
Muuta
-
Farmit Website Oy:n toimitusjohtajana on aloittanut MMM Ari
Toivonen (kuvassa) 1. maaliskuuta. Yritys tuottaa www.Farmit.net
-verkkopalvelua. Tätä ennen Toivonen oli
koulutuspäällikkönä Oy Rastor AB:ssä. Verkkopalvelut
tulivat tutuiksi jo hänen kehittäessään rakennusalan
www.housenet.fi -sivustoa.
-
Kodin Pellervon viikolla 12 ilmestyvä numero keskittyy
pääsiäisaiheisiin. Siinä ohessa kansanedustaja Inkeri
Kerola on tentattavana, saadaan kukanhoidon ohjeita,
muistellaan vanhoja aapisia, pohditaan ruokaa ja
geenitekniikkaa.
|