Karjaportin
Pekka Kaikkonen ennakoi lisää tulosparannusta
Onnistuminen parantanut henkistäkin ilmapiiriä |
Rajuimmat
kuntokuurin toimet Karjaportissa on tehty, ja osuuskunnalla
alkavat olla menestymisen kaikki pelivälineet käytössä
kun uusi ruokatehdas tehostaa lisää positiiviseen
tuloksentekoon päässyttä yritystä jo vuoden
kuluttua.
Vuosi 2001 oli Karjaportille tappiovuosien
jälkeen merkittävä, sillä ennakkotiedot osoittavat 2,8
miljoonan euron liikevoittoa. Se on viisi
kertaa edellisvuotista enemmän.
Toimitusjohtaja Pekka Kaikkosen mukaan
kuntokuurin jäljet näkyvät: tulos paranee edelleen
vuonna 2002. Ohi ovat myös raskaat yt-neuvottelut,
henkilökunnan vähennykset jatkossa koskenevat
määräaikaisia työntekijöitä.
Henkinen ilmapiiri onkin Kaikkosen mukaan hyvä nyt sekä
tuotannossa että hallinnossa.
Myös tuottajiensa uskomuksen Portti
näyttää voittaneen puolelleen, sillä lihanhankinnan
luvut ovat selvässä kasvussa.
Vuoden 2002 alussa Karjaportti myi nykyisen
tehtaansa Mikkelin kaupungille. Myös tämä erä nostaa
sekä tulosta että kuittaa 24 miljoonaa euroa maksavan
investoinnin rasitetta.
Heti loppiaisen jälkeen 2003 kalustoa
aletaan siirtää nykyisestä Mikkelin toimipaikasta
uuteen ruokatehtaaseen 5-tien varteen Tikkalaan.
Maaliskuun lopusta lähtien valmistus tapahtuu Tikkalassa.
Mitään katkoksia toimintoihin ei muuton vuoksi tule,
sillä toimintoja siirretään vähin erin. Uusia
tuotteita ilmestyy markkinoille Kaikkosen mukaan
ensimmäisen neljänneksen jälkeen.
|
Karjaportin
toimitusjohtaja Pekka Kaikkonen kertoo Portille kertyneen
vuonna 2001 noin kymmenen miljoonaa markkaa hullun
lehmän taudin kuluja. ©Markku Nummi
Karjaportin uuden tehtaan töissä on päästy jo
sisätöihin. Toiminnot uudessa rakennuksessa ovat erillään
toisistaan. Tekniikka tulee siististi ullakolta.
|
Portin uuden ruokatehtaan investointiatukenut valtiosihteeri Raimo
Sailas hehkuttaa Portin sidosryhmälehdessä yrityksen
tuottajaomisteisen organisaation eduiksi muiden muassa
sitä, että tuottajilla on suuri intressi toimia yhteisen
yrityksen onnistumiseksi ja lisäksi, että tuottajilla on
elintarviketeollisuuden laatuketjussa harvinaisen selvä
intressi myötäillä kuluttajien vaatimuksia.
Alan uusin tehdas tietää alan nykyaikaisinta
tekniikkaa,
se mahdollistaa tarkkuuden, säästöjä, vähentää
hävikkiä. Uuden ruokatehtaan tekniikalla tuotteita tehdään
entistä joustavammin ja tarkemmin kuluttajan tarpeisiin.
Logistiikkakeskus rytmittää jakelua niin, että
valmistevarastoja ei tarvita kuin sesonkituotteille.
Karjaportin tulosta on tukenut hyvin myyvä Järvi-Suomen
Kalkkunan tuotevalikoima, jolla Portin
valtakunnallinen osuus vähittäiskaupassa on noin kolmannes.
Keskimäärin Karjaportin markkinaosuus oli noin 11
prosenttia viime vuonna.
Jatkossa Karjaportissa aiotaan vähentää
tuotevalikoimaa ja keskittyä vahvoihin tuotteisiin.
Yrityksellä on jo kärkisija joissakin valmisteissa.
Taustalla muhii lisäksi Venäjän kaupan nousuodotus.
Venäjä on Karjaportin viennin pääkohde. Vuodeksi
2002 Karjaportti on budjetoinut 25 prosenttia lisää
Venäjän vientiin, joka viime vuonna kasvoi yhdeksän
prosenttia. Pietarissa Zao Portti Spb myy tullatut
tuotteet yhteistyökumppanilleen Parnas M:lle.
Elintarvikealan tilaa Kaikkonen luonnehtii
positiiviseksi. Karjaportilla on itäisessä Suomessa
erinomaiset mahdollisuudet tehdä yhteistyötä
elintarvikealan
muiden yritysten kanssa ja sillä on tarjota
yhteistyökumppaneilleen valtakunnallinen jakelukanava kaikkiin ketjuihin.
Elintarvikealan kaikinpuoliseen
yhteistyöhön Portti on Kaikkosen mukaan valmis kun
siihen on mahdollisuus, ja esimerkiksi kalkkunayrityksensä
Järvi-Suomen Kalkkuna Oy:n Portti omistaakin muiden muassa
Saarioinen Oy:n kanssa. Vast´ikään Karjaportti ja
Tuottajain Maito sopivat tuottajapisteidensä
yhdistämisestä Mikkelissä. Uudesta tehtaasta voi syntyä myös ketjujen merkkipakkauksiin
tehtäviä
privat label -tuotteita, vaikka tehtaaseen ei siitä
näkökulmasta ole investoitukaan.
Teurastamoalan yhteistyöstä Kaikkonen
toteaa, että jalostuksen alkupää on vielä käymättä
läpi; hankinnan ja leikkuun valtakunnallisia voimavaroja olisi hänestä
hyvä tarkastella kokonaisuudessaan.
|
Reilun kaupan
lisärahalla tuottajille paremmat olot
Osta opettaja banaaninviljelijän lapsille
Norsuaiheisella
kuvalla merkittyjen Reilun kaupan tuotteiden ostamisella voi
omalta pieneltä osaltaan parantaa köyhien maiden ihmisten
elämää. Tuotteiden hinnasta osa ohjautuu kehitysmaihin
tuottajien ja heidän
perheidensä hyväksi.
Tuloilla parannetaan yhteiskunnallisia oloja sekä
ympäristön tilaa - ja itse ostamiemme tuotteiden laatua,
koska koulutus auttaa vähentämään kemikaalien käyttöä.
Pellervo-Seura kuuluu Reilun kaupan
edistämisyhdistykseen. Vierailleessaan Pellervossa yhdistyksen
tiedottaja Tuulia Syvänen kertoi, että rahoilla on
saatu aikaan näkyviä yhteiskunnallisia muutoksia.
Kansainvälinen organisaatio on FLO, Fairtrade
Labelling Organiszations International.
Suurin osa Suomeen tulevista norsubanaaneista on
lähtöisin El Guabo -osuuskunnasta Ecuadorista. Osuuskunnan
puheenjohtaja Jorge Ramierez vieraili tämän vuoden
alussa tutustumassa Reiluun kauppaan. Tuottajien rahastoon
Reilun kaupan lisähintaa tulee tuotteista keskimäärin
kymmenesosa, kahvista noin kolmasosa.
Ramierezin osuuskunnan saama takuuhinta banaaneista
vuoden 2002 alusta lähtien on 7 dollaria
laatikolta, siinä 1,75 dollaria on Reilun kaupan
lisähintaa.
Tuulia Syvänen kertoo, että osuuskuntiin
järjestäytymisellä on myös saatu tietoon syrjäisillä
alueilla asuvien ihmisten lukumäärä. Siitä on hyötyä
viranomaisillekin, jotka tietävät siten palveluiden tarpeesta.
Seuraavia El Guabon hankkeita on palkata opettaja lapsille ja
neuvoja tuottajille.
Kahvi, tee, banaanit, suklaa, hunaja, sokeri -
siinä lienevät tunnetuimmat Reilun kaupan norsulla merkityt
tuotteet Suomessa. Syväsen mukaan tavoitteena on lisätä eri
hedelmien määrää, joissakin maissa myydään esimerkiksi
kukkia, jalkapalloja, mehuja, pipareita.
Norsu on Reilun kaupan merkki Suomessa, muita merkkejä voi
katsella FLO:n
kotisivulla. Eri maiden osuuksissa huomaa, miten
merkittäviä osuuskunnat ovat kehitysmaiden
elinkeinotoiminnassa. Reilun kaupan liikkeeseen kuuluu vuoden
2002 alussa noin 800 000 tuottajaa.
Johtajuus DG
VI:ssa alkoi vuoden 2002 alusta
Timo Summa osuustoimintatehtävään EU:ssa |
Tohtori
Timo Summa sai tehtäväkseen vastata
osuustoiminnallisista asioista Euroopan unionin osastossa
DG VI tämän vuoden alusta lähtien.
Summa on aloittanut tehtävänsä perehtyen
alaan: hän kartoittaa parhaillaan osuustoiminnan asemia
EU:n jäsenmaissa.
Summa vieraili Pellervo-Seurassa kuluneella
viikolla.
Summan esimies komissiossa on komissaari
Erkki Liikanen, joka vastaa yritystoiminnasta ja
tietoyhteiskkunnasta. |
Timo
Summa kädessään maailman tuorein osuuskuntalaki. Kuva
Sami Karhu |
Rajuimmat
kuntokuurin toimet
|
Internetissä
otetaan
käyttöön uusi domain-tunnus .eu, päätti Euroopan Unionin komissio.
Tunnus kuvaa Euroopan laajuisesti toimivia verkkopalveluja, kertoo
verkkouutispalvelu Digitoday. Ratkaisulla pyritään edistämään
mantereen viime vuonna noin 13,4 miljardin euron online-kauppaa.
Ensimmäisiä .eu-päätteisiä verkkopalveluja odotetaan saataville
vuoden 2002 loppupuolella, kunhan sitkeimmät yritykset ovat selvittäneet muun
muassa rekisteröintiin liittyvät byrokratiat.
Muuta
- Agrimarketit ja
K-Maatalous järjestävät
yhdessä ennakkomyyntinäyttely Kone-Forum 2002:n Tampereen
Pirkkahallissa 30.10.-1.11.2002. Vapaa sisäänpääsy. Lisää
Maatilan Pellervon uutissivulla.
- Kellojen
viisareita siirretään tunti eteenpäin sunnuntaina
31. maaliskuuta. Kesäaika alkaa aamukolmelta.
|