HK Ruokatalo nostaa pellavalla
uuden Linobene-tuotesarjan terveellisyyttä |
Linobene on HK
Ruokatalo Oyj:n uusi tuotesarja ja tulee markkinoille syksyllä.
Professori Simo Tarpila kertoo HK Ruokatalon
tuotekehitysjohtajan Kari Sipilän marssineen hänen luokseen kolmisen
vuotta sitten sen kysymyksen kanssa, miten lihavalmisteisiin saisi terveellisyysideaa.
Tarpila sanoo jo silloin "leikkineensä" pellavan kanssa ja ehdotti sitä.
Syksyllä myyntiin tulevissa HK Ruokatalon tuotteissa onkin uusi
ravintoaineseos, jossa on ravintokuitua mm. pellavarouheesta sekä pellavaöljyä.
Rouheen ansiosta tuotteissa on esimerkiksi lignaania. Ruoaksi nautitun
lignaanin ansiosta suolistossa syntyy bakteeritoiminnan ansiosta hormonien kaltaisia
aineita, muiden muassa enterolaktonia. Enterolaktonin puolestaan on uusissa tutkimuksissa
todettu vähentävän sydäninfarktin ja hormoniperäisen syövän kuten rintasyövän
riskiä.
Tarpila sanoo, että Linobene-tuotesarja on hyvä monityydyttämättömien
rasvahappojen, ravintokuidun ja lignaanin lähde. |
|
Syksyllä ilmestyy Linobene-
makkaroita ja -lihapullia. Koko
HK Ruokatalon uusi tuote-
sarja sisältää yli 10 tuotetta.
|
Myös professori Herman Adlercreutz Helsingin yliopistosta on tutkinut
enterolaktonin vaikutuksia. Hiiri- ja rottakokeissa enterolaktonin todettiin vähentävän
eturauhassyövän kasvua. Adlercreutzin mukaan on myös viittauksia siitä, että
lignaaneilla olisi vaikutusta paksusuolensyövän ehkäisyyn.
HK Ruokatalon koetehtaassa Vantaalla
valmistettiin tuotteita kliinisiä kokeita varten. Valikoimassa oli lihavalmisteita,
pitsoja ja mikrouuniaterioita. Niistä saataisiin mitattua uuden ravintoseoksen seurauksia
elimistössä. Ruokia nauttivat yrityksen noin 80 työntekijää. Monissa veren arvoissa
havaittiin muutoksia, mutta osa niistä oli vähäisiä. Tilastollisesti merkitseviin
muutoksiin uusi ravintoaineseos johti alfalinoleenihapon, eikosapentaeenihapon sekä
dokosapentaeenihapon prosenttiosuuksissa. Veren enterolaktonipitoisuus kaksinkertaistui.
Myös kolesteroli, LDL-kolesteroli ja triglyseriini vähenivät, tosin vain hieman.
Tutkimusprofessori Antti Aro Kansanterveyslaitokselta sanoo
rypsiöljyn olevan tärkein alfalinoleenihapon lähde suomalaisten ruokavaliossa, mutta
pellavaöljyssä sitä on viisi kertaa niin paljon kuin rypsiöljyssä. Välimeren maissa
tehtiin koe rypsiöljyn vaikutuksesta sydäninfarktiin sairastuneiden ihmisten
kuolleisuudesta. Rypsiöljy vähensi kuolleisuutta.
Elintarviketeollisuuden kansainvälistyminen onnistuu terveysvaikutteisten
tuotteiden kautta aivan eri tavalla kuin perinteisesti. Näin arvioi HK Ruokatalon
toimitusjohtaja Simo Palokangas. On arvioitu, että 5-10 vuoden kuluttua
noin kolmasosa ruoasta on terveysvaikutteista.
Palokangas sanoo, että terveysvaikutteisten elintarvikkeiden markkinat
kasvavat, mutta niillä menestyminen edellyttää yhteistyötä: tutkimustulokset ovat
saatava kaupallisesti menestyviksi tuotteiksi, mikä vaatii kattavia verkostoja
tutkimusyhteisöön, terveydenhuoltoon ja jakeluverkostoon. |
Atria lupaa sijoittaa kaikki 60
Kuopiosta irtisanottua
Atria on irtisanonut 60 Atria Oyj:n Kuopion toimipisteen lähettämön työntekijää.
Atria sulkee Kuopion lähettämön, kun uusi logistiikkakeskus Nurmossa otetaan
käyttöön ensi syksynä. Irtisanottujen työsuhde päättyy syyskuussa.
Osalle irtisanotuista on tarjottu työtä muualla Atriassa, kertoo
pääluottamusmies Ahti Kivilä. Atrian logistiikkajohtaja Erkki
Muilu sanoo, että kaikille halukkaille voidaan tarjota työtä. Valtaosalle
irtisanotuista tarjoutuu irtisanomisajan jälkeen työtä Nurmosta, mutta osalle myös
Kuopiosta. Muilun mukaan työntekijät otetaan uuteen työhön vanhoina työntekijöinä.
Nurmon uuden logistiikkakeskuksen käynnistysvaihe on alkanut. Käyttöön se
otetaan elo-syyskuussa.
Järvi-Suomen Kalkkunalta
lihavalikoima kesäkuussa
Järvi-Suomen Kalkkuna Oy on pysynyt aikataulussaan ja saa ensimmäiset tuotteensa
markkinoille kesäkuun puolivälissä - sopivasti ennen juhannuksen grillisesonkia.
Järvi-Suomen Kalkkunalta on ollut luvassa Suomen oloissa ainutlaatuinen
tuoteperhe. Ensimmäisten markkinoille tulevien Järvi-Suomen Kalkkuna -lihatuotteiden
joukossa on muun muassa grillilihaa, kevyttä grillipihviä, leikkeitä,
kalkkunanlihasuikaleita, paistista kalkkunajauhelihaa, kalkkunapihvejä.
Juvalla toimivan Järvi-Suomen Kalkkunan toimitusjohtajana on aloittanut
agrologi Jari Mustonen.
S-ryhmä nosti osuuttaan
päivittäistavarakaupassa
S-ryhmän markkinaosuus päivittäistavarakaupassa nousi 27,8 prosenttiin viime vuonna.
Myös Tradeka ja Elanto pystyivät plussan puolelle edellisvuotiseen verrattuna, mutta
K-ryhmän, Sparin ja Wihurin markkinaosuudet pienenivät.
S-ryhmän päivittäistavarakaupan myynti lisääntyi viime vuonna
edellisvuotisesta 7,8 prosenttia ja oli 15,9 miljardia markkaa. Myyntiä vetivät
ylöspäin lähinnä hyper- ja supermarketit.
Sähköisesti Osuuspankkiin
Sähköisen tunnisteen käyttö pankkipalveluissa mahdollistuu ensimmäiseksi
Osuuspankkien asiakkaille.
Osuuspankkien palveluihin pääsee käyttäjätunnuksella, salasanalla ja
avainluvulla. Tämä menetelmä säilyy jatkossakin, mutta lähiaikoina OPK Osuuspankkien
asiakkaat voivat käyttää myös poliisilta saatavaa sähköistä henkilökorttia.
"Nyt myös sopimuksen tai muun asiakirjan allekirjoitus voidaan tehdä
verkossa sähköisen tunnisteen avulla luotettavasti, ja se on juridisesti yhtä pitävä
kuin paperille tehty", kertoo kehittämisjohtaja Matti Korkeela
Osuuspankkikeskuksesta.
Sähköinen henkilökortti maksaa 160 markkaa. Se on haettava
henkilökohtaisesti, mukana on oltava poliisilta saatu jokin virallinen henkilötodistus
ja kaksi mustavalkoista valokuvaa. HST-kortin käyttöön vaadittavat tietokoneohjelmat ja
tekninen lukijalaite maksavat esimerkiksi erään puhelinyhtiön tarjouksessa noin 400
markkaa.
Viikon verkkovihje
OPK Osuuspankkien
kotisivulta linkistä Maatalous pääsee lukemaan Kultajyvä-lehden verkkoversion
artikkeleita. Kultajyvä on Osuuspankkien maa- ja metsälehti. Tuoreessa numerossa muun
asian lomassa meteorologi Lea Saukkonen ja sääasioiden harrastaja Ahti
Rantanen Orimattilasta kertovat tulevista säistä.
LYHYESTI
- Järvi-Suomen Kalkkuna Oy:n toimitusjohtajaksi on nimitetty
16.5.2000 alkaen agrologi Jari Mustonen, 35. Mustonen on työskennellyt aiemmin muiden
muassa Broilertalo Oy:ssä ja viimeksi projektitehtävissä Unkarissa.
- Euroopan unionissa on hyväksytty Suomi kokonaisuudessaan
maatalouden lfa-alueeksi vuosiksi 2000-2006. Maatalousasioista päättävän Star-komitean
ratkaisu tulee vielä komission päätettäväksi.
- Muita tapahtumia voi seurata lehtien lisäksi myös Vuosikalenterista verkossa.
- Nimitysuutisia
osuustoimintakentässä ja yrityksissä.
- Vuoden Maitotytöksi on valittu Riikka Katajainen.
Riikka on 20-vuotias partion harrastaja Tampereelta. Toiseksi sijoittui Tiina
Heikkinen ja kolmanneksi Emma Lehtola. Maitotyttö työskentelee
Maito ja Terveys ry:n nimissä
edistäen maitotuotteiden tunnettuutta.
|