Markku Nummi
Osuuskunnan
kokous myös uusi säännöt
Munakunta toteuttaa kaksi rahastoantia
Munakunnan
ylimääräinen osuuskunnan kokous päätti kahdesta rahastoannista.
Osuuden nimellisarvo korotetaan 30 euroon ensimmäisessä
annissa. Rahastoanti on 11,5 prosentti jäsenen vuoden 2004 alkuun
mennessä maksetulle osuuspääomalle.
Toisessa annissa jäsen saa rahastokorotusta
osuuskunnalle vuoden 2004 toimittamansa kananmunamäärän
perusteella. Annin suuruus on 1 sentti munakiloa kohden.
Ensimmäisen annin yhteisarvo on 185 000 euroa ja toisen
200 000 euroa. Anneilla palkitaan sekä nykyisiä että tulevia
jäseniä. Kummassakin annissa rahastokorotus oikeuttaa osuuspääoman
korkoon tilivuodelta 2005.
Osuuskunnan kokous hyväksyi Munakunnalle uudet
säännöt toisessa käsittelyssä ja ne tulevat voimaan saman tien
rekisteröinnin jälkeen. Osuuskunnan jäsenmäärä on kasvussa,
minkä vuoksi hallintoneuvostoon lisättiin neljä paikkaa. Uusiksi
edustajiksi tulivat Kari Laaksonen Mietoisista, Kari Lammi
Koski Tl:stä, Kimmo Ratus Yttermakista ja Hannes Uusitalo
Lopelta.
Pellervon
toimitusjohtaja: Osuuskuntien kannalta pettymys
Hallitukselta esitys osuuskuntien verotuksesta
Pääministeri
Matti Vanhasen hallitus kertoi keskiviikkona esittävänsä
yhteisöverokannan alentamista 29
prosentista 26 prosenttiin ja pääomaverokannan alentamista 29 prosentista 28
prosenttiin. Yhteisöjen omistamien suorasijoitusosakkeiden
luovutusvoitot aiotaan tehdä verovapaiksi.
Osuuspääoman korkojen verotuksesta hallitus esittää,
että korot olisivat verovapaita 1
500 euroon asti vuodessa ja osuuskuntamuotoisen yritystoiminnan
verotusta verrattuna osakeyhtiöiden verotukseen seurataan.
"Hallituksen
esitys on risiriidassa sen syksyllä 2003 antaman kannanoton
kanssa", sanoo Pellervo-Seuran
toimitusjohtaja Veikko Hämäläinen. |
Esityksen mukaan osuuskunnalta saatu osuuspääoman korko ja eräät muut vastaavat
suoritukset olisivat luonnolliselle henkilölle 70 prosenttisesti
veronalaista pääomatuloa kuitenkin niin, että luonnollisen
henkilön saamat suoritukset olisivat veronalaisia vain 1
500 euron ylittävältä osalta. Yhteisöille tämän kaltaiset
nykyisin yhtiöveron hyvityksen piirissä olevat suoritukset olisivat
verovapaita.
Osuuskuntien kannalta hallituksen esitystä pidetään
pettymyksenä. Pellervo-Seuran toimitusjohtaja Veikko Hämäläinen
sanoo, että esitys on ristiriidassa hallituksen marraskuisen
kannanoton kanssa: siinä osuuskuntien voitonjaon verotusta
ilmoitettiin valmisteltavan erikseen pitäen lähtökohtana
tavanomaisten osuuskuntien voitonjaon säilyttämistä yhdenkertaisen
verotuksen piirissä.
Pellervo-Seura ja sen jäsentahot ovat
pääomatuloverotuksen uudistuksen eri vaiheissa esittäneet, että
osuuspääoman korko tulee rinnastaa listaamattomien yhtiöiden maksamaan osinkoon.
Verovapaan osingon ja osuuspääoman koron yhteismääräksi on
esitetty 90 000 euroa.
Hämäläinen toteaa, että osuuskunnat tarvitsevat
pääomaa liiketoiminnan pyörittämiseen siinä missä muunkin
muotoiset yritykset.
Osakeyhtiön, osuuskunnan, säästöpankin ja keskinäisen
vakuutusyhtiön saamat käyttöomaisuuteen kuuluvien osakkeiden
luovutusvoitot hallitus ehdottaa säädettäväksi lähtökohtaisesti
verovapaiksi. Verovapaus ei kuitenkaan
koskisi kiinteistö- tai asunto-osakeyhtiöiden osakkeita eikä
eräitä ulkomaisten yhtiöiden osakkeita.
Hallituksen esityksen mukaan
säännöksiä sovellettaisiin ensimmäisen kerran vuodelta 2005
toimitettavassa verotuksessa, joiltakin osin kuitenkin jo vuoden 2004 verotuksessa.
Alennettuja verokantoja sovellettaisiin ensimmäisen kerran
vuodelta 2005 toimitettavassa verotuksessa. Osinkoverotusta koskevia
muutoksia sovellettaisiin vuonna 2004 ja sitä ennen tapahtuneeseen
osingonjakoon. Vuodelta 2005 toimitettavassa verotuksessa
luonnollisten henkilöiden osinkotulojen veronalainen osuus olisi 70
prosentin sijasta 57 prosenttia. Hallituksen tiedote
verotusesityksestä on valtiovarainministeriön
kotisivulla.
Simo
Palokankaasta vuorineuvos
Vuorineuvos
Simo Palokangas |
Tasavallan presidentti on myöntänyt vuorineuvoksen nimen ja arvon
HK Ruokatalo Oyj:n toimitusjohtajalle, agronomi Simo Palokankaalle,
59.
Vuorineuvos Palokankaan 35-vuotinen ura painottuu
elintarviketeollisuuteen. Ennen HK Ruokatalon toimitusjohtajuutta hän oli Lännen
Tehtaiden toimitusjohtaja ja sitä ennen Munakunnan toimitusjohtaja.
Palokangas tuli HK Ruokatalon johtoon vuonna 1994 juuri
voimakkaan EU-sopeutumisvaiheen kynnyksellä. HK Ruokatalosta on
kasvanut kilpailukykyinen ja kansainvälistynyt pörssiyhtiö, jonka
toiminta on laajentunut Suomesta Viroon, Latviaan
ja Liettuaan sekä viimeksi Puolaan.
Yrityksen toimintojen kehittämisessä
Palokangas on korostanut erityisesti henkilöstön merkitystä.
Presidentin esittelyssä 19. toukokuuta
osuustoimintasektorille tuli muitakin arvonimiä. Hallintojohtaja Heikki
Halkilahdelle Valiosta myönnettiin kauppaneuvoksen arvonimi,
asianajaja Jukka Huiskoselle (Osuuskauppa
Suur-Savon
hallintoneuvoston pj.) laamannin arvonimi ja Pekka Kivelälle
Metsäliitosta lehdistöneuvoksen arvonimi.
Valio
sai kansainvälisesti tunnetun tutkimusjohtajan
Valiolle uusi tuotekehitysjohtaja
Valion
tutkimus- ja tuotekehitysjohtajaksi on kutsuttu eläinlääketieteen
tohtori Tiina Mattila-Sandholm, 46.
Tiina
Mattila-Sandholm |
Sandholm on VTT:n biotekniikan teollisen mikrobiologian
professori. Hän on tutkimustyössään paneutunut
terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin sekä ruoan mikrobiologiseen
laatuun ja turvallisuuteen.
Väitöskirjansa Mattila-Sandholm on tehnyt lehmien
utaretulehduksen diagnostiikasta.
Valion tiedotteessa Mattila-Sandholmin ja toimitusjohtaja
Harry Salonahon mielipiteet verkottumisesta loksahtavat yksiin:
"Tavoitteenani on hyödyntää kokemustani
kansainvälisten monitieteellisten verkostojen rakentajana.
Mielestäni strategisten kumppanien kanssa verkottuminen on
välttämätöntä nykyimaailmassa myös tutkimus- ja
tuotekehitystoiminnassa. Tavoitteeni on myös pystyä edelleen
innovoimaan maidon hyviä ominaisuuksia hyväksi käyttäen uusia
tuotteita, Mattila-Sandholm sanoo.
Uusi tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja onkin
kansainvälisesti ansioitunut. Hän oli loppusuoralla kolmen ehdokkaan
joukossa kun EU:n elintarvikevirastolle valittiin pääjohtaja 400
hakijasta. Mattila-Sandholm on mm. eurooppalaisen tutkimuksen
sisältöä ja suuntaa valmistelevan EU:n puiteohjelman 25-jäsenisen
tiedeasiantuntijaryhmän puheenjohtaja. Hän on myös Euroopan
suurimman elintarvikealan tutkimusverkoston Proeuhealth- hankkeen
koordinaattori, hankkeessa on 64 osapuolta 16 maasta ja 50 jäsenen
teollisuusverkosto.
HK Ruokatalon logistiikka tehostuu
HK
Ruokatalon tuotteiden keräily keskittyy jatkossa omien
tuotantolaitosten terminaaleihin Vantaan Pakkalassa ja Tampereella.
Vantaalla HK Ruokatalo laajentaa nykyistä terminaaliaan
ja perusparantaa sen. Työ valmistuu 2005. Terminaalin pinta-ala
nousee noin 10 000 neliömetriin ja sen automaatiotoiminnot
lisääntyvät. Emännät
lähtivät mukaan markkinointiin
Grillikausi vauhdittaa kalkkunan menekkiä
Järvi-Suomen
Portin kalkkunantuottajat vauhdittavat kalkkunan menekkiä
Etelä-Suomen suurissa myymälöissä. Portin hankintajohtajan
ja
Rauni
Laitinen esittelee tilaansa
ruokatoimittajille Helsingissä. Takana Anneli Kettunen.
Järvi-Suomen
Portin nimikkokokki Jaakko Kolmonen tarjoilee. Vieressä Portin
myyntijohtaja Matti Saarikorpi.
|
kalkkunaliiketoiminnasta vastaavan Kari Tillasen mukaan
aiemmasta sianlihantuottajien vastaavasta viljasian kasvattajien tempauksesta
saatiin hyvät
kokemukset.
Portti nostaa omaa kalkkunanlihan tuotantoaan noin
kolmanneksen viime vuoden määrästä vuoden 2004 aikana. Tillasen
mukaan entiset tuottajat lisäävät tuotantomääräänsä.
Järvi-Suomen kalkkunantuotanto on täyttänyt neljä
vuotta. Vuonna 2000 kulutus henkeä kohden oli Suomessa 1,4 kiloa, nyt
se on noussut 2,7 kiloon.
Myyntijohtaja Matti Saarikorpi Järvi-Suomen Portista
kertoo, että kuluttaja ei oikein osaa käsitellä kalkkunanlihaa.
Kalkkunajauhelihan kysyntä oli hyvä
Portin aloittaessa sen markkinoinnin, mutta pian alkoi syntyä
hävikkiä pakkausten jäätyä myymälöihin.
"Kalkkunaleideiksi" nimetyt juvalaiset
kalkkunatilojen emännät ryhtyivät parantamaan tilannetta. He
esittelevät myymälöissä kalkkunaruokien
valmistusta ja kalkkunantuotantoa tilallaan.
Kalkkuna on kuitenkin nopea valmistaa ja terveellistä.
Tillanen muistuttaa, että kotimainen kalkkuna on myös turvallista
ruokaa: siinä ei ole salmonellaa. Se kilpaileekin edullisen
tuontikalkkunan kanssa laadun voimalla. Kalkkunatiloilla on
laatukäsikirjat, joita myös noudatetaan.
Järvi-Suomen Portti lisää jatkossa kalkkunanlihan
jalostusta. Tavoite on, että mahdollisimman suuri osa linnusta tulee
markkinoille. Kalkkunakanat kasvatetaan noin viisikiloisiksi 12
viikossa, kukkoja pidetään 16 viikkoa, jolloin ne lähentelevät
kymmenen kilon painoa.
Uutuuksia
grilliin
Kaikki lihatalot ovat tuoneet markkinoille uutuuksia yrityksille
taloudellisesti tärkeän kesän grillauskauden käynnistyessä. HK
Ruokatalon maustamislinjassa korostuvat itämaiset maut ja uutuuksissa
on suoraan nuorille grillaajille ajateltuja tuotteita. HK Ruokatalo on
myös pakannut eri tuotteita samaan pakkaukseen. Atria julkisti
grillikauden kynnyksellä kokolihagrillattavaa sekä markkaroiden
kevytversioita, joihin kuuluu muiden muassa uusi Benecol
kalkkunalenkki. Järvi-Suomen Portti toi markkinoille useita
kalkkunanlihaa olevia tuotteita sekä grilliin sopivia makkaroita.
Keittiömestari Heikki Salonen varoittaa
kuivattamasta kalkkunanlihaa. Esimerkiksi grillatessa ei pidä
päästää lihasnestettä ulos, vaan käännellä lihaa ahkeraan,
jolloin neste pysyy sisällä. Ennen grilliin panoa liha pitää
kuivata marinadista ja öljytä myös grillin ritilä tai muu alusta,
jolla liha kypsennetään.
|