Teemu Pakarinen
Juutinen ETL:n
toimitusjohtajaksi
jo kesäkuun alusta |
Agronomi
Heikki Juutinen aloittaa 1.6.2003
Elintarviketeollisuusliitto ry:n toimitusjohtajana. Hän on ollut liiton palveluksessa toukokuun
alusta lähtien. Tätä ennen Juutinen työskenteli Pellervo-Instituutti Oy:n
toimitusjohtajana.
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana kesäkuusta 2002
alkaen ollut MMT Kalevi Hemilä siirtyy Teollisuuden ja Työnantajain
Keskusliiton palvelukseen kesäkuun 2003 alussa.
|
Tilintarkastaja
Carina Hedberg (vas.) oli yksi Heikki Juutista Pellervo-
Instituutissa hyvästelemässä käyneitä. Kuva M. Nummi |
Luomulle
tyydyttävä arvosana
Luomumarkkinoiden kasvuvauhti on viime aikoina hiljentynyt.
Uutuustuotteiden lanseeraus on Finfood Luomun vt. toiminnanjohtajan
Päivi Rönnin mukaan hiipunut ja kaupan luomuvalikoimien kasvu
hidastunut.
Luomumarkkinoita tutkailevan luomubarometrin mukaan luomu
tuotantovaihtoehtona sai elintarvikeketjulta kouluarvosanan 7,5.
Finfood Luomun teettämässä barometrissä mielipiteitä kysyttiin
tuottajilta, valmistajilta, kaupalta ja ammattikeittiöiltä.
Luomuketjun osapuolet olivat lähes yhtä mieltä siitä, että alan
pullonkaulana on edelleen kannattavuus ja yhteistyö ketjun sisällä
heikkoa.
Maito on pysynyt luomukaupan kasvun veturina, ja sen myynti on
lisääntynyt vuodessa yli 30 prosenttia. Maitomarkkinoista luomua on
nykyisin 2,6 prosenttia. Suurimmat markkinaosuudet on edelleen
luomuhiutaleilla (6,6%), -jauhoilla (4,3%) ja -kananmunilla (4,2%).
Luomupastojen ja -makkaroiden markkinaosuudet ovat sen sijaan
laskeneet. Myös tuore luomuleipä on menettänyt markkinoita.
Netin kautta luomutilalle
Hämeen ja Uudenmaan luomutuottajien yhteystiedot ja tuotteet
löytyvät nyt Luomua läheltä -julkaisusta sekä Internet-sivuilta.
Luettelossa on mukana 75 suoramyyntiä harjoittavaa luomutuottajaa ja
kaksi -osuuskuntaa.
Palveluluettelo on suunnattu ensi sijassa kuluttajille. Siinä
esitellään tiloittain myynnissä olevat tuotteet, ja kartta neuvoo
lähellä sijaitseville luomutiloille. Uutuutena luettelossa on omat
sivut ruuan ja luomuviljelyn ammattilaisille. Suurkeittiösivuilta
löytyvät tiedot ammattikeittiöihin tuotteita tarjoavista
viljelijöistä sekä osuuskunnista.
Luomuluettelo avautuu Internetistä osoitteesta www.luomualahelta.net. Haulla löytyvät sekä luomutuottajat että
-tuotteet. Muutamaan tuottajaan voi ottaa yhteyttä myös
sähköpostitse.
Portin
uusi tehdas
valmistui kesäsesonkiin |
Järvi-Suomen Portin uusi ruokatehdas on otettu virallisesti
käyttöön Mikkelissä. Noin 15 000 neliön rakennuksessa toimii
lihanleikkaamo, valmistetehdas ja logistiikkakeskus. Investointi
laitteineen maksoi noin 24 miljoonaa euroa. Tehtaan vihki kauppa- ja
teollisuusministeri Mauri Pekkarinen.
Ruokatehtaan rakentaminen Mikkelin Tikkalaan aloitettiin vuoden
2001 kesällä. Toimitusjohtaja Pekka Kaikkosen mukaan tehdas on 1999
alkaneen rakennekehitysohjelman viimeinen vaihe. Sitä edelsi
teurastuksen keskittäminen
|
Portin
tehtaan vihkiäisjuhlassa Mikkelin Tikkalassa oikealta Pekka
Kaikkonen, Seppo Seppälä, Mauri Pekkarinen, Kalervo Tulokas ja
Heikki Juutinen.
Kuva Sami Karhu |
Lappeenrannan uuteen teurastamoon.
Ruokatehdas on otettu käyttöön vaiheittain tämän vuoden
aikana. Kaikkonen painotti, ettei Järvi-Suomen Portin
velkaantumisaste ole investoinnin aikana kohonnut, vaan entistä
velkaa on maksettu koko ajan pois. Myös tulos on samaan aikaan
parantunut. Kaikkonen sanoi ruokatehtaan valmistuneen kovan kilpailun keskelle.
- Liha-alalla kilpailu on kiristynyt, ja EU:n laajeneminen tuo vielä
lisää haasteita. Tavoitteena on panostaa edelleen nopeaan ja
helppoon ruuanvalmistukseen. Uusi tehdas kasvattaa kapasiteettia juuri
näillä tuotealueilla, ja niiden kysyntä myös kasvaa voimakkaimmin.
Arvokas koko Itä-Suomelle
Hallintoneuvoston puheenjohtaja Kalervo Tulokas sanoi ruokatehtaan
olevan tärkeä vaihe Järvi-Suomen Portin kehityksessä
valtakunnalliseksi ruokataloksi. Hankkeella on suuri merkitys Mikkelin
talousalueelle, koko Itä-Suomelle ja omille lihantuottajille.
Tulokas korosti puheessaan osuustoiminnan periaatetta kaikkien
tuottajien tasapuolisesta kohtelusta. - Tältä osin Järvi-Suomen
Portin ei ole tarvinnut strategiaansa muuttaa tai uudistaa.
Tuottajaomistajien vahva usko on siitä selkeä osoitus.
Suomalaisille EU-päättäjiltä Tulokas toivoi ratkaisuja, jotka
kannustavat viljelijöitä jatkamaan ja kehittämään tuotantoaan. -
Suomalaiset viljelijät haluavat, että heillä on tasavertaiset
mahdollisuudet suurten maiden tavoin kannattavaan tuotantoon.
Hygienia huipussaan
Uusi tehdas on saanut kiitosta hygieniaratkaisuistaan, jotka ovat
eurooppalaisenkin mittapuun mukaan ainutlaatuisia. Tuotanto etenee
virtaviivaisesti ja henkilöstö liikkuu vain omilla osastoillaan,
joihin mennään väreillä koodattujen sulkuhuoneiden kautta. Tehtaan
merkittävimmät investoinnit olivat puoliautomaattiset makkaran
kypsytysuunit ja lähettämöjärjestelmä.
Tehtaan logistiikkakeskuksesta voidaan lähettää tuotteita noin
250 000 kiloa vuorokaudessa. Sen leikkaamossa voidaan käsitellä 1500
sikaa päivässä ja lihavalmistekapasiteettia on 25 miljoonan kilon
verran vuodessa. Henkilökuntaa on noin 300. |
Valio
laajentaa Belgiassa
Valion belgialainen tytäryhtiö Valio-Vache-Bleue vahvistaa
asemiaan juuston pakkauksessa ja tukkukaupassa Belgiassa.
Valio-Vache-Bleue on ostanut International Food&Business-Brussels-Food
Distributionin liiketoiminnan. IFB-BFD on erikoistunut lyhyen ajan
tuorepakkauksiin.
Valio-Vache-Bleue on Belgian suurin juustotukkuyritys, joka myy
Valion tytäryhtiönä suomalaista juustoa. Sillä on oma
juustopakkaamo ja jakelua vähittäiskauppoihin. Lisäksi se omistaa
kokonaan Frigoway-kuljetusliikkeen.
Valio-Vache-Bleuen bruttomyynti oli viime vuonna 93,8 miljoonaa
euroa ja sillä on 120 työntekijää.
Paula-Maiju
Rikkinen
Maitotytöksi 2003
Nurmijärveläinen Paula-Maiju Rikkinen on valittu Maitotytöksi
2003. Maidon lähettiläs valittiin nyt jo 30. kerran, ja tänä
vuonna tittelistä kilvoitteli 85 nuorta.
Uusi Maitotyttö opiskelee kauppatieteitä Helsingin
kauppakorkeakoulussa. Paula-Maiju on viljelijäperheestä, ja hänelle
ovat tuttuja niin traktorilla ajo, perunannosto kuin puutarhatyötkin.
Lehmät ovat tuttuja lapsuudesta ja lypsämistäkin on kokeiltu.
Maitotyttö toimii vuoden Maito ja Terveys ry:n
maitolähettiläänä. Hän kiertää erilaisissa tilaisuuksissa
kertomassa terveistä elämäntavoista ja maitovalmisteiden
merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille. Paula-Maijun oma maitoinen
herkku on lämmin pulla ja kylmä maito.
Lisätietoja Maito
ja Terveys ry:stä.
HK
Ruokatalo lisää
omistustaan Pouttu Foodsista
HK Ruokatalo -konserni lisää omistustaan Pouttu Foods Oy:stä 50
prosentista 90:een. Outokummussa toimiva Pouttu Foods Oy on HK
Ruokatalon ja Pouttu Oy:n yhteisyritys, joka hankkii, teurastaa ja
leikkaa naudanlihaa itäisessä Suomessa.
HK Ruokatalon ja Pouttu Oy:n tuotantoyhteistyö alkoi vuonna 1996,
kun Pouttu Foods perustettiin ja uuden yhtiön omistukseen siirtyi
Poutun Outokummun tuotantolaitos. HK Ruokatalon tavoitteena oli
vahvistaa kotimaisen naudan saantia vahvalta naudanlihan
tuotantoalueelta.
Pouttu Foodsilla on edelleen tärkeä osa HK Ruokatalon
raaka-ainehuollossa. Pouttu Foodsin tuotantolaitos Outokummussa on
valmistunut vuonna 1989, ja yhtiön palveluksessa on noin 90
henkilöä.
Atriasta
vuoden logistiikkayritys
Atria Yhtymä Oyj on valittu vuoden logistiikkayritykseksi.
Valinnan tekee vuosittain Suomen Logistiikkayhdistys ry, ja Atria sai
palkinnon pitkäjänteisestä ja korkeatasoisesta logistiikan
kehittämisestä.
Atria otti vuoden 2001 alussa käyttöön Nurmon
logistiikkakeskuksen, joka säästää vuodessa noin 200 henkilön
palkkakustannukset. Keskuksesta lähtee päivittäin keskimäärin 400
000 kiloa tuotteita vähittäis- ja suurtalousasiakkaille.
Atria on mukana lihan ja lihajalosteiden sekä muiden
tuore-elintarvikkeiden kierrätettävien kuljetuslaatikoiden
järjestelmässä. Lisäksi se on kehittänyt tuotannon ja toimitusten
ohjausjärjestelmiä.
Viime vuoden alussa Atria yhtiöitti logistiset palvelunsa ja
perusti A-Logistiikka Oy:n. Palkintoperusteluissa todetaan, että
Atria on näin tehostanut logististen palvelujen toimintaa ja
mahdollistanut yhteistyön ulkopuolisten kanssa.
|