2. | 9. | 2005  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi




Kirja tulee tuottajille maitoautolla 
Valion mahtava 100-vuotiskirja ilmestyi

Touko Perkon omistuskirjoitus oli kysytty kirjan julkistamistilaisuudessa. Oikealla odottaa vuoroaan 75-vuotishistoriikin Maidon tie kirjoittaja Kari Hokkanen. Kuva Markku Nummi
Valio ja Kustannusosakeyhtiö Otava julkistivat filosofian tohtori Touko Perkon kirjoittaman Valion 100-vuotishistorian perjantaina Helsingissä.
   Lähes kahden kilon painoisen ja noin 460-sivuisen Valio ja suuri murros -teoksen aloittaa aukeama, jolla kerrotaan Pellervo-Seuran sihteerin Philip Suurosen keksineen Valio-nimen voinvientiosuuskunnalle.
   Muuten Perko keskittyy viime vuosikymmeniin. Hän toteaa, että oli luontevaa jatkaa siitä, mihin 75-vuotishistoriakirja jäi. Hänen teoksensa nimessä suuri murros siis viittaa viime vuosikymmenten suuriin tapahtumiin: meijerien vähenemiseen, EU:hun liittymiseen, Valion asemoimiseen nykyisille markkinoille ja yhteistyökuvioiden rakentamiseen, tuotekehitykseen, kilpailuasioihin. Tuon prosessin aikana Valio joutui - kuten Perko ilmaisee - suljetun talouden lemmikistä kilpailun kovaan kouluun.
   Perko teki 40-50 henkilöhaastattelua ja sanoo kirjoittaneensa kirjan toimittajan otteella pyrkien samalla tekemään kunnon historiatutkimusta. Teoksessa käytetään paljon hyväksi Valion luottamusjohdon ja johtajien lausuntoja tiedotusvälineissä.
   Perko myöntää hieman jännittävänsä, minkälaista palautetta paikallisilta meijerimiehiltä tulee. Hän sanoo kirjan syntyneen valiolaisesta näkökulmasta. Toisaalta Perkoa kiinnostaisi paneutua jonkin yksittäisen meijerin näkökulmaan.
   "Esimerkiksi Kortesjärven Osuusmeijerin", hän mainitsee. Kortesjärveläiset erottivat meijerinsä johdosta Niilo Mäen, joka Valion hallintoneuvoston puheenjohtajana heidän mielestään liiaksi ajoi fuusioita.
   Perko on siellä täällä teoksessa ottanut jonkin yksittäisen asian tarkkaan käsittelyyn. Yksi näistä on tapaus Jarno Mäki. Hausjärveläinen maidontuottaja Mäki oli Valio Oy:n ensimmäisen hallituksen puheenjohtaja, mutta joutui parin vuoden päästä hallituksen jäseneksi ja 1996 hallintoneuvosto erotti hänet hallituksesta. Perko yrittää valaista, mitä tapahtui.
   Arla-yhteistyöneuvotteluja Perko käsittelee laajasti. Hän sanoi kirjansa julkistamistilaisuudessa, että Valion hallituksen maitoisäntien oli helppo olla samaa mieltä, kun toimitusjohtaja Matti Kavetvuokin pitkällisten selvitysten jälkeen asettui fuusiosta luopumisen kannalle .
   Valio teki sopimuksen 100-vuotishistorian kirjoittamisesta Touko Perkon kanssa viisi vuotta sitten. Valion hallintojohtaja, kauppaneuvos Heikki Halkilahti sanoo kiirehtineensä sopimusta Perkon kanssa, "etteivät muut ehdi viedä hyvää miestä".
   100-vuotisteoksesta on otettu 25 000 kappaleen painos. Kirjat jaetaan esimerkiksi valiolaisille tuottajille maitoautojen välityksellä.
   Valion 100-vuotishistoriateoksesta tullaan kirjoittamaan laajemmin Pellervon eri julkaisuissa.

Autopaikkojen puute Ässäkeskuksen suurin ongelma
SOK muuttanee pääkonttorin Vantaalle
SOK neuvottelee uuden pääkonttorin rakennuttamisesta Vantaalle. Kohde on Pakkalassa vanhan Backaksen kartanon alueella.
   SOK:n nykyinen pääkonttori Ässäkeskus on Helsingin Vallilassa. Vuokrasopimukset Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varman ja Polar Kiinteistöjen kanssa päättyvät vuoden 2008 lopussa.
   Ässäkeskuksessa toimiva Hankkija-Maatalous puolestaan on muuttamassa Hyvinkäälle. SOK-yhtymän rakennushankkeet siellä on jo aloitettu. Hyvinkäälle nousee Hankkija-Maatalous Oy:lle Agrimarket, konekeskus ja Multasormimyymälä sekä ABC-liikennemyymälä.
   "Merkittävin syy uuden toimipaikan etsimistarpeeseen vuokrasopimuskausien päätyttyä on autopaikkojen puute. Lähivuosina menetämme 400 ulkoparkkipaikkaa VR:n alueella ja Satamaradankadulla rakennussuunnitelmien johdosta. Jäljelle jäisi vain 200 sisähallipaikkaa, kun Ässäkeskuksessa työskentelee noin 1000 henkilöä ja käy 4000 vierasta kuukaudessa", kertoo kiinteistöjohtaja Christian Lybeck SOK:lta.
   Pakkalassa Helsingin Osuuskauppa Elanto omistaa maata.
   Vantaan kaupungilta on viestitetty, että tarvittava asemakaavan valmistelu pyritään viemään läpi mahdollisimman nopeasti.
   Pakkala on kehittyvä alue, johon samalla liittyy osuuskauppaliikkeen historiaa aina vuodesta 1916. Backaksen kartanon läheisyys asettaa omat vaateensa rakentamiselle, sillä alueen perinteitä ja olemassa olevaa rakennuskantaa tulee kunnioittaa, Lybeck toteaa.
   Backaksen kartanon historia yltää 1540-luvulle, jolloin se oli ratsutila. Päärakennus on rakennettu vuonna 1818 ja edustaa empiretyyliä. Sitä laajennettiin 1844 ja nykyinen ulkoasu on vuodelta 1926.
   Nykyisin kartanorakennuksessa toimii HOK-Elannon Kartano Catering. Kartanossa ja sen yhteydessä toimivassa Puimalassa järjestetään erilaisia tapahtumia.

Lithellsin johtoon Björn Widegren
Atria Yhtymä Oyj:n Ruotsin tytäryhtiön Lithells AB:n talous- ja tietohallinto-johtaja Björn Widegren on nimitetty Lithells AB:n varatoimitusjohtajaksi ja vt. toimitusjohtajaksi 1.9.2005 alkaen.
   Lithellsin nykyinen toimitusjohtaja Matti Karppinen siirtyy Lännen Tehtaat Oyj:n toimitusjohtajaksi.

Metsäliitto tehostaa puunhankintaa
Metsäliitto pyrkii tehostamaan puunhankintansa toimintaa ja uudistaa sen organisaatiota vuoden 2006 alusta alkaen.
   Uuteen organisaatioon yhdistetään kotimaan ja kansainvälisen puunhankinnan eli Thomesto Oy:n toiminnot.
  Puuhankinnasta vastaa varatoimitusjohtaja Martin Lillandt. Puunhankinnan johtoryhmään kuuluvat hänen lisäkseen puunhankinnan johtaja (Suomi) Juha Mäntylä, puunhankinnan johtaja (Venäjä) Markku Luhtasela, puunhankinnan johtaja (Baltia) Heikki Karhunen, puunhankinnan johtaja (Länsi-Eurooppa) Eric Lagerwall, toimitukset, johtaja Pekka Kauranen, kehitys ja resurssit, johtaja Yrjö Perälä, talous ja tieto, johtaja Harri Turunen, laatu ja ympäristö, johtaja Terhi Koipijärvi, omistajasuhteet, johtaja Jaakko Punkari.

 

Nyt myös useita tuoreita nimitysuutisia Nimityksiä-linkistä.

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset