text2.gif (876 bytes) 9 | 11 | 2001  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
Markku Nummi

 
Hämeenlinnaan tulee huolella mietitty näyttely
Farmari 2002:ta tehdään laajalla yhteistyöllä
Ensi elokuun neljä ensimmäistä päivää ovat vipinää Hämeenlinnassa: Poltinahon kaupunginosassa 1,5 kilometriä Raatihuoneentorilta on kesän 2002 Farmari-
maatalousnäyttely. Se näkyy kaupunkikuvassa.
   Näyttelyn johtaja Jaakko Kivinen kertoo tapahtumaa rakennettavan laajalla yhteistyöllä.
   Päävastuu on Hämeen maaseutukeskuksessa, mutta mukana MKL:n yhteistyöalueelta Kymenlaakson, Pirkanmaan, Satakunnan ja Uudenmaan maaseutukeskukset.
   Lisäksi Farmari 2002:ta varten sovitaan tiiviistä yhteistyöstä muutamien yritysten kanssa. Kivisen mukaan niitä tulee puolenkymmentä. Kumppanit tekevät näyttelyn organisaatiorungon vahvaksi, ja kukin pitää Farmaria esillä omilla tahoillaan tapahtumaa tukien. 

Hämeen maaseutukeskuksen johtaja Jaakko Kivinen kertoo Farmari 2002 -maatalousnäyttelyä rakennettavan
mm. puolenkymmenen yhteistyö-
kumppanin kanssa. Kuva M. Nummi
Tähän asti julkistettuja kumppaneita ovat Finfood ja Tapiola.
   Hämeenlinnan Farmarista tulee Kivisen mukaan ammattinäyttely, jossa ovat vahvasti mukana uusi tekniikka ja tutkimus. Mukaan tulevat isot maatalousalan liikkeet ja koneyritykset ja alueella toimivat maatalouden, ympäristön ja elintarvikesektorin tutkimuslaitokset ja alan koulutusta.
   Tavoitteena on saada Poltinaholle noin 100000 kävijää. Näyttelyn budjetti on 7,3 miljoonaa markkaa. Näytteilleasettajien määräksi tavoitellaan 600. Lähes 60 prosenttia viime kesänä Kuopiossa olleista yrityksistä lupasi tulla myös Hämeenlinnaan.
   Farmarin markkinointi eteläisessä Suomessa on haastavaa ja kallistakin. Jotta tapahtuma tulisi tunnetuksi, siitä on kerrottava lukuisissa lehdissä ja radio- ja tv-kanavilla. Ensi kesänä pääkaupunkiseudun koteihin jaetaan erillinen näyttelylehti.
   Farmari on esillä myös Helsingin Messukeskuksessa 22.-25. marraskuuta järjestettävissä Elma 2001-maaseutumessuilla.
   Missä muualla kuin Farmarissa yleisö voi itse tutustua lypsyrobottiin, elintarvikkeiden tutkimukseen tai maaseudun kulttuuriin, maistella maakunnan ruokia?
   Taiteilija Osmo Rauhala on yksi niistä maaseudun tulkeista, jotka ovat mukana näyttelyn Farmari-harrastaa -teemassa sunnuntaina. Torstaina teemana on Farmari kaupungissa, perjantaina Farmari taitaa ja lauantaina Nainen farmarina.
   Harrastajista järjestäjät ottavat vastaan ehdotuksia, eikä Kivisen mukaan ole poissuljettua osallistua muualtakin kuin eteläisestä Suomesta.
   Niin pappatunturit kuin muutkin vanhat koneet näyttävät vetävän väkeä. Niitä saa ihailla Poltinahollakin.
   Laadukkuutta on luvassa myös näyttelyn ruokailussa. Valittavana on muutakin gourmeeta kuin hernekeittoa ja lihapullia - suomalaisten suosikkeja nekin.
   Poltinaho on vanhaa kasarmialuetta. Viereen valmistuu talven aikana uusi jääliikuntakeskus. Näyttelyn sisäosastoja on siinä sekä tennishalleissa. 
   Jatkuvasti päivittyvillä Farmari-kotisivuilla ovat Farmari 2002:n yhteystiedot ja näyttelyn esittely.

Jyväskylässä koeajettiin jo
Pellervo Farmariin uudella osastolla
Myös Kodin Pellervolla ja Maatilan Pellervolla on näyttelyosasto Hämeenlinnan Farmari-näyttelyssä 1.-4.8.2001.
   Pellervon uusittu näyttelyosasto oli ensimmäistä kertaa käytössä  Jyväskylän konenäyttelyssä tällä viikolla. Tyylikäs osasto on nyt entistä helpompi havaita ja sen väljästi sijoitettavien osien lomassa on helppo pistäytyä keskustelemassa tilauksista, lehtien aiheista tai osuustoiminnan kysymyksistä.

Pellervon uusi näyttelyosasto Jyväskylässä. 
Kuva Jaakko Liukkonen


Reilu viikko osuuskuntalaki- ja maitoseminaareihin
Maitoalan menestystekijöitä analysoidaan Pellervo-Instituutin suositussa  maitoseminaarissa 19. marraskuuta Metsätapiolan auditoriossa Espoossa.
   Kotimaisten alan asiantuntijoiden lisäksi seminaariohjelmassa on mielenkiintoinen johtaja Robert Jan Steetskampin esitelmä hollantilaisesta Campina Melkunie -meijeristä. Aiheena on meijerien tulevaisuuden menestystekijät globalisoituvassa maailmassa. Steetskamp on meijerin strategisen kehittämisen johtaja.
   Nykyaikaisen yritystoiminnan vaatimuksiin uusitusta osuuskuntalaista ja sen käytännön seuraamuksista saa konkreettista tietoa suoraan lain laatijoilta Pellervo-Instituutin seminaarissa 20. marraskuuta 2001.
   Seminaari on erityisen tärkeä osuuskuntien hallitusten puheenjohtajille ja jäsenille, toimitusjohtajille ja taloushallinnolle.

http://www.mtkk.helsinki.fi/coopnets/index.htm

Kansainvälisen puunhankinnan
kuvio Metsäliitossa valmistui
Metsäliiton vahvistettua kansainvälistä puunhankintaansa Thomesto Oy:n ostolla yrityksessä on nyt vahvistettu kansainvälisen puunhankinnan toiminta ja nimitetykset.
   Thomeston hallituksen puheenjohtaja on pääjohtaja Antti Oksanen, jäseninä Ari Martonen, Markku Melkko, Aarre Metsävirta, Kyösti Moilanen (Pellervon valtuuskunnan jäsen) ja Erkki Varis. Thomeston toimitusjohtajana jatkaa Eero Kytölä.
   Hannu Rautalahti johtaa puunhankinnan suunnittelua ja logistiikkaa. Muut vastuut jakautuvat seuraavasti: Juhani Hongisto (Baltia ja Valko-Venäjä), Maikki Kropsu (Venäjä/Aasia), Eric Lagerwall (Länsi-Eurooppa), Ari Tasa (talousjohtaja), Terhi Koipijärvi (laatu- ja ympäristöpäällikkö), Jouko Numminen (kehityspäällikkö).

Yritysyhteistyötä verkossa:
Yritysten välistä yhteistyötä edistää CoopNets-projekti, jota pyörittää Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus Mikkelin Osuustoimintayksikkö.

Muuta:
- Raisio Yhtymä Oyj:n hallintoneuvosto on valinnut agronomi, MBA Antti Haaviston (36), Raisio Yhtymän hallituksen jäseneksi 1.1.2002 alkaen. Hallituksesta jää pois yhtiöjärjestyksen ikäpykälän nojalla kunnallisneuvos Pertti Vuola. Muut erovuoroiset hallituksen jäsenet, Jaakko Ihamuotila, Kaarlo Pettilä ja Rabbe Klemets, valittiin uudelleen hallitukseen. Uudeksi hallituksen varajäseneksi valittiin Urpo Pirilä välittömästi alkavaksi toimikaudeksi.

- Pellervon julkaisujen Kodin Pellervon, Maatilan Pellervon ja Osuustoiminta-lehden ensi vuoden mediakortit ovat valmistuneet ja nähtävillä lehtien verkkosivuilla.
   Osuustoiminnan jokaisessa numerossa on oma teemansa ja uuden osuustoiminnan liite.
   Pellervon Iso Kalenteri 2002 (kuvassa) ilmestyy marraskuun lopulla 2001. Vuoden 2002 puolella kalenteri maksaa 13,60 euroa (80,80 markkaa).

- Pellervon Päivä 2002 -seminaari järjestetään 18.4.2002 Helsingin Messukeskuksessa.

 

 

ViikkoPellervon alkuun    Uutisluetteloon