Pellervon Päivässä 2001
osuustoiminnan arvo-ohjelmaa
Osuustoiminnan arvot ja niiden soveltaminen käytännön elämään ovat näkyvästi
esillä Pellervon Päivässä 2001
huhtikuun 25. Helsingissä. Silloin myös kuullaan, mitä osuuskuntalain
siirtymäsäännökset vaikuttavat yrityksissä.
Monen toimialan yritysten edustajat eri puolilta maata käsittelevät arvoja
yrityksensä näkökulmasta. Osuustoimintaa yhteiskunnassa käsittelevät kansanedustaja Sirpa
Pietikäinen, vuorineuvos Tauno Matomäki ja ICA:n pääsihteeri
Karl-Johan Fogelström.
Aamupäivän valinnaistapahtumia ovat Pellervon Hedvig tasa-arvoprojekti,
osuuskuntalaki, PTT:n talousseminaari, ja uusosuustoiminta.
Aamupäivällä on myös Pellervo-Seuran vuosikokous.
Iltapäivän keskusteluosuutta ja panelia emännöi taloustoimittaja Eeva
Palojärvi.Lihatalot saaneet
siirrettyä
kustannuksia myyntihintoihin
Lihatalot
Atria ja HK Ruokatalo ovat viime vuonna parantaneet tulostaan ja saaneet siirrettyä
nousseita raaka-aineiden hintoja omiin myyntihintoihinsa. Kumpikin on netonnut
ulkomaisesta tytäryhtiöstään: Atrian Lithells AB Ruotsissa, missä sikäläiset
lihatalot kirjaavat kovia tappiolukuja, kasvatti liikevaihtoaan yli 12 prosenttia. HK
Ruokatalon Rakveren Lihakombinat puolestaan nosti liikevaihtoaan noin viidenneksellä ja
sai noin 3,3 miljoonan markan tuloksen.
HK Ruokatalon toimitusjohtaja Simo Palokangas
toteaa, että HK:n kansainvälistyminen on toteutunut ja konserni on saanut taseen
kohtuulliseksi. Omavaraisuusaste oli viime vuonna 38,8 oltuaan vielä 1996 noin 20
prosenttia - ja olisi nyt entisen määräytymistavan mukaan noin 40. Pääoman tuotto on
Palokankaan mukaan epätyydyttävä. Ennakkotietojen mukaan HK Ruokatalo -konsernin oman
pääoman tuotto oli 2,7 prosenttia ja sijoitetun pääoman tuotto 5,2 prosenttia.
Pääoman tuoton tavoite on 13 prosenttia.
Voittoa HK teki yli 27 miljoonaa markkaa. Suurimmaksi saavutukseksi
Palokangas kirjaa kuitenkin sen henkisen ilmapiirin ja työkulttuurin muutoksen, joka
yrityksessä on tapahtunut. Hän sanoo, että ihmiset tekevät tuloksen, ja juuri ihmisiin
HK Ruokatalossa näinä vuosina kiinnitetään erityistä huomiota. Yritys haluaa olla
alan laatujohtaja. Henkilöstön tulospalkkaus alkaa tänä vuonna.
HK Ruokatalossa on tehty työryhmiä, tiimejä, joiden jäsenissä on
yrittäjä- ja tuloksentekohenkeä sen sijaan että jatkettaisiin johto vastaan
työntekijät -asetelmaa entiseen malliin. Kaikki on pantu henkiseen valmennukseen.
Pääluottamusmies Kari Laine arvioi, että vastakkainasettelu HK:ssa on
ollut kärjistyneempää kuin alan muissa yrityksissä, mutta nyt yrityksen korkeimpaan
johtoon luotetaan aivan eri tavalla kuin vain pari vuotta sitten. Laine itsekin tiukasta
irtisanomistilanteesta ay-pomona on noussut yrityksen johtoryhmään työntekijöiden
edustajaksi.
"Tässä on sekin hyvä puoli, että tätä eivät kilpailijat voi
matkia. Tämä on meidän juttu", kuvaa toimitusjohtaja Palokangas.
Laine kertoo henkilöstötutkimusten välittävän, että työntekijät
eivät painota enää vain palkkaa. Viime vuonna ropisi peräti 1300 ideaa
kehittämisaloitelaatikkoon. Toteutetuista saa 1600 markan perushyvityksen, mutta jos
aloitteen hyödyt pystytään selvästi laskemaan markkoina, tietty osa niistä lankeaa
ideoijalle. Laineen mukaan viime vuoden aloitteista toteutui 60-70 prosenttia.
Henkilöstö tulee saamaan osan HK Ruokatalon tuloksesta. Malli ei ole
lopullinen, mutta tästä vuodesta on sovittu kolmasosa käyttökatteesta
henkilökunnalle. Talon johto halusi aloittaa käytännön jo tänä vuonna, ja Laineen
mielestä niin on hyvä, vaikka jaettavaa ei vielä tulisikaan. Alan sopimuspalkat on joka
tapauksessa turvattu.
Forssan teurastamoaan yritys kehittää Pohjoismaiden tehokkaimmaksi
sikateurastamoksi. Vuoden 2000 suuriin tuoteuutuuksiin kuului Linobene-sarja. Palokankaan
mukaan sarjan markkinointiongelma on, että terveysvaikutuksia ei saa mainostaa. Sarjan
mainoskampanja oli vaatimaton ja HK vaihtoikin mainostoimistoa.
Henkilöstösupistukset ovat HK Ruokatalossa tällä erää kotimaassa ohi.
Atrian toimitusjohtajaa Seppo Paatelaista
emoyhtiönsä tulos ei tyydytä. Atrian voitoksi ennen veroja kertyi 80,5 miljoonaa
markkaa. Omavaraisuusaste oli 46,7 prosenttia. Oma pääoma tuotti 4,9 prosenttia ja
sijoitettu pääoma 6,8 prosenttia.
Hallitus esittää yhtiökokoukselle, että osinkoa maksettaisiin 1,50
markkaa osakkeelta eli lähes puolet tuloksesta. Yhtiökokous on 9. toukokuuta Kuopiossa.
Tänä vuonna Atria tähtää Paatelaisen mukaan noin 4 miljardin markan
liikevaihtoon ja viimevuotista parempaan kannattavuuteen. Logistiikkakeskuksen
säästöiksi on laskettu 35 miljoonaa markkaa vuodessa ja keskus on täydessä
käytössä tämän vuoden alkupuolella. Syksyllä alkaa ilmestyä Benecol-tuotteita.
Tänä keväänä aloittaa toimintansa lihan hankintaan perustettu A-Tuottajat Oy. Vuoden
2001 alusta Atria Meal Oy aloitti itsenäisenä yhtiönä. Atria Mealin asiakasmäärät
ovat Paatelaisen mukaan kehittyneet hyvin, mutta volyymit ovat jääneet pieniksi. Tänä
vuonna yhtiön myynti yltänee noin 100 miljoonaan markkaan.
Atrian vienti kärsi naudanlihakriisistä, kysyntä heikkeni ja hinnat sen
myötä, lisäksi testatun raaka-aineen puute vähensi vientiä. Sianlihalle on uusia
vientinäkymiä täksi vuodeksi.
Toimitusjohtaja Paatelainen uskoo maatalousministeri Kalevi Hemilän
onnistuvan selvittämään asian EU:n kaavailut naudanlihan tuotannon supistamisesta niin,
että naudanlihan alituotannosta kärsivän Suomen ei tarvitse vähentää omaa naudan
tuotantoa.
Uusia
jäseniä Pellervolle
Pellervo-Seura
on saanut lisää uusia jäseniä
ruotsinkielisistä vakuutusyhdistyksistä tämän vuoden puolella. Viimeksi Pellervoon
ovat liittyneet Nauvon, Uudenkaupungin ja Korsnäsin ruotsinkieliset vakuutusyhdistykset.
Verkkovihje
Valio aloittaa
uuden tuottajapalvelun Internetissä kevään aikana. Palvelulle on julistettu
nimikilpailu. Lisää tietoa nimikilpailusta Maito ja Me -lehden verkkosivulla.
Ruoasta puhutaan. Kansanterveyslaitoksen kotisivulla www.ksl.fi on erittäin kattava tietokanta
elintarvikkeista.
SOK:n ja Soneran www.netista.com
-kauppapaikka on aloittanut maaliskuun alusta. Valikoimissa on mm. 17000 kirjaa, levyjä,
vaatteita, kodinkoneita, leluja ym.
Muuta:
-Osuustoiminta-lehdenmaaliskuun
numero siirtyy viikkoa myöhemmäksi mediakortissa ilmoitetusta ilmestymispäivästä
27.3. Numeron teemana on yritysten tietotekniikka.
|