Finnpig
Oy järjestäytyi
LSO
Foodsin ja A-Tuottajat Oy:n helmikuussa perustaman Finnpig Oy:n
hallitus on pitänyt ensimmäisen kokouksensa. Yhtiön vt.
toimitusjohtajaksi on nimitetty Rainer Laturi, ja hallituksen
puheenjohtajaksi on valittu Tero Hemmilä. Laturi on Itikka
Osuuskunnan alkutuotannon päällikkö ja Hemmilä LSO Foodsin
toimitusjohtaja.
LSO Foods hankkii raaka-ainetta HK Ruokatalon
jalostukseen ja hoitaa tuottajasuhteita, A-Tuottajat toimii
vastaavasti Atria Oy:lle.
Hallituksen muita jäseniä ovat toimitusjohtaja Pär-Gustav
Lindh Pohjanmaan Lihasta, Atrian lihalinjan johtaja Esa Mäki
ja Eljas Jukola, LSO Foodsin neuvonnan kehitysjohtaja.
Finnpigin ydintehtäviä ovat vastata teollisuuden
toivomuksiin ja tarpeisiin lihan laadussa sekä turvata alkutuottajien
kilpailukyky. Omistajatahojen osuus sianlihan hankinnasta Suomessa on
noin 60 prosenttia.
Henkilöstölle
kahden miljoonan bonukset, pörssiarvo kipusi
HK
Ruokatalo nauttii kasvusta Baltiassa
|
HK
Ruokatalo -konserni on onnistunut kahdessa isossa asiassa:
Ulkomaan toiminnot Baltiassa ovat edenneet hienosti Rakveren
alun ongelmien jälkeen. Panostaminen henkilökuntaan tehostaa
jo toden teolla toimintoja.
HK Ruokatalon liikevaihto nousi viime vuonna 15 prosentilla
edellisvuotisesta ja tulos ennen satunnaiseriä moninkertaistui.
Motivoinut henkilökunta kääräisi bonuksia lähes kaksi miljoonaa euroa tavoitteiden
ylityksen ansiosta. HK:n vahvistuminen on palkittu myös
pörssissä.
Toimitusjohtaja Simo Palokangas totesi
torstaina medialle, että Rakveren omistamisen alkuajat
olivat takkuisia Neuvostoliiton hajottua, |
Toimitusjohtaja
Reijo Kiskolan vetämä Broilertalo Oy voimistuu hyvillä
tuotteillaan ja hyötyy siipikarjanlihan ja ruoan keveyden vaatimusten
nosteesta.
Kuva Markku Nummi |
mutta nyt HK Ruokatalo
on edennyt koko Baltian alueella johtaviin asemiin, ja kasvu
Baltiassa on lujempaa kuin konsanaan Suomessa.
Kun liikevaihto kasvoi kotimaassa noin 10
prosenttia, se kasvoi Baltiassa 20 prosenttia.
Baltian liiketoiminnasta HK Ruokatalo kartutti
liikevaihtoaan viime vuonna 79 miljoonaa euroa (58 MEUR vuonna
2000), tulosta jäi 6,1 miljoonaa euroa (0,6 vuonna 2000).
HK Ruokatalolla on Virossa jalostetun
siipikarjanlihan markkinoista AS Talleggin oston jälkeen noin
90 prosenttia. Tallegg tuottaa kaiken raaka-aineesta valmiisiin
jalosteisiin. Paikallisista munamarkkinoistakin sillä on
kolmannes, vaikk´eivät kananmunat kuulu HK Ruokatalon
ydinliiketoimintaan.
Viime vuoden yritysostonsa HK Ruokatalo rahoitti
kassavirralla: pitkäaikainen vieras pääoma on vähentynyt,
mutta lyhytaikainen lisääntynyt. Omavaraisuus hilautuu kohti
tavoitetta ja oli viime vuoden toiminnan jälkeen 38,5
prosenttia.
Samana vuonna HK osti lisää AS Linnulihatootedin
osakkeita ja tuotemerkki Järlepan. Yhtiön pääomistaja on
Rakvere Lihakombinaat. Liettuassa HK lunasti tunnetuimman
lihajalostemerkin Klaipedos Maistasin.
Venäjäkin kiinnostaa Palokankaan mukaan HK
Ruokataloa. Toistaiseksi sinne menee meillä vähäarvoisia,
mutta venäjällä arvostettuja ruhonosia. Niistä saa sitä
kautta parhaan tuoton.
Takkiinkin on strategioissa tullut:
terveysvaikutteisista Linobene-makkaroista ei tullut sellaista
menestystä, jota niiltä odotettiin. Linobene-tuotteet ovat nyt
osa kevyttuotteita.
Linnunlihaan liittyvä liiketoiminta nauttii
kulutuksen nosteesta, jota vielä yksi Suomessa todettu naudan
BSE-tautitapauskin vauhditti. HK Ruokatalon omistaman
Broilertalo Oy:n toimitusjohtaja Reijo Kiskola kertoo,
että siipikarjanlihan kulutuksen ennustetaan nousevan vuodesta
2000 noin 60 prosenttia vuoteen 2007 mennessä.
Broilertalo kirjasi huikeita myynnin nousuja viime
vuonna. Myynti lisääntyi viidenneksellä, luuttomien
tuotteiden kolmanneksella, ja luuttomien koipireisien lähes 40
prosentilla. Yhtiön liikevaihto oli 126 miljoonaa euroa.
Suomalaisilla on matkaa vielä noin seitsemän
kiloa henkeä kohden siipikarjanlihan keskikulukseen EU:ssa.
Viime vuonna kulutus oli meillä 15 kiloa asukasta kohden.
Siitä kaksi kiloa oli kalkkunaa. "Kalkkuna on vasta
tulossa", Kiskola sanoo.
Tuoreena Broilertalo markkinoi 95 prosenttia
tuotannostaan. Kiskolan mukaan se on hyvä suoja tuontiuhkaa
vastaan. Toinenkin selusta-asia on varmistettu: raaka-ainetta
riittää lähituntumassa olevilta sopimustuottajilta niin
paljon kuin markkinoille tarvitaan. Luomubroilerin tuottajia sen
sijaan on vasta kaksi. Heitä tarvitaan lisää, jotta tuotteita
saataisiin tasaisesti markkinoille.
HK Ruokatalo Oyj pitää yhtiökokouksensa 15.
huhtikuuta.
|
Logistiikkakeskuksen
teho näkyy, pettymyksenä Lithells
Atrialle
EU-ajan paras tulos
|
Atria
Oyj:n tulos ennen satunnaisia eriä nousi viime vuonna
53,4 prosenttia edellisvuodesta. Myös myynti ja
myyntihinnat paranivat selvästi.
Toimitusjohtaja Seppo Paatelainen
kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että tulos on
EU-jäsenyysajan paras.
Tulos oli 23,9 miljoonaa euroa ja liikevoitto
28,9 miljoonaa euroa. Konsernin liikevaihto oli 637,4
miljoonaa euroa, noin 3,5 prosenttia edellisvuotista
isompi.
Kolmasosa Atrian liikevaihdosta kertyy
ulkomaan toiminnoista, lähinnä Ruotsista. Ruotsalaiset
ottivat BSE-kriisin Paatelaisen mukaan suomalaisia
voimakkaammin, mistä kärsi
|
Toimitusjohtaja
Seppo Paatelainen
arvioi, että leivänpäällisten markkinaosuudet
jakautuvat uudella tavalla. Atria otti maaliskuun alussa
käyttöön uudet pakkaukset. Kuva Markku Nummi
|
Atrian omistama Lithells AB. Sen tulos heikkeni ja tavoitteet
jäivät saavuttamatta. Atria puolestaan aikoo reagoida kuluttajien
asenteeseen kehittäessään liiketoimintojaan Ruotsissa.
Atria hakee yrityskumppaneita tai ostokohteita Ruotsissa.
Ruotsalaiset lihatalot ovat tehneet viime vuosina surkeaa tulosta.
Itämeren maitakaan ei ole suljettu suunnitelmista, mutta Paatelainen
toteaa, että Atria ei halua olla pieni niillä markkinoilla, joilla
se toimii.
Kotimaassa elintarvikealan kilpailu vain kiristyy
esimerkiksi saksalaisen Lidl-laatikkoketjun aloittaessa toimintansa
tänä vuonna. Paatelainen ei usko Suomessa siihen kehitykseen, että
jokin yritykset erikoistuisivat joko tekemään ketjuille
merkkituotteita tai erikseen brandeja.
Atria Concept Oy:llä on nyt yli 200 mini-Sibyllaa
Suomessa. Ruokapisteistä myymälöiden sisäpuolella ei saatu hyviä
kokemuksia, ne sijoitetaan nyt kassojen ulkopuolelle. Tuotteet
myydään Sibylla- ja Grab´n Go -nimisinä.
Maaliskuun alussa tulivat myymälöihin Atrian
leikkeleiden uudet pakkaukset. Kuluttajatutkimusten mukaan pakkausten
ominaisuudet ovat tulleet aina vain tärkeämmiksi.
Loppuvuosi 2002 menee Atria konsernin arvion mukaan ilman
merkittäviä muutoksia. Sianlihan hinta on laskussa.
Atria Oyj:n yhtiökokous on 8. toukokuuta Kuopiossa.
A-netti
käyttöön
A-Tuottajien
tuotantotiloille suuntaama Internet-palvelu A-netti on otettu
käyttöön tämän vuoden puolella. LSO Foodsin vastaava WebHanki
aloitti pari vuotta sitten, mutta avautuu nykyisin www.lso.fi
-osoitteessa ja nimi on WebPalvelut sopimustuottajille.
Myös A-netti avautuu varsinaiselta yrityksen kotisivulta
www.a-tuottajat.fi.
A-netillä tuottajat esimerkiksi ilmoittavat teuraistaan ja saavat
tietää noutoajat sitä kautta ja myöhemmin teuraseläinten ruhojen
arvot ja tilitykset.
|
|
|