Heikki
Juutinen Elintarvike-
teollisuusliittoon
Pellervo-Instituutin
toimitusjohtaja Heikki Juutinen (kuvassa) on valittu
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajaksi. Tehtävä
vapautui Kalevi Hemilän siirryttyä Teollisuuden ja
työnantajain keskusliiton toimitusjohtajaksi.
Juutinen siirtyy Elintarviketeollisuusliittoon
toukokuussa ja aloittaa toimitusjohtajana kesäkuussa.
Hemilän toimitusjohtajuus TT:ssä alkaa elokuussa.
Teurastamon
myynyt Risto Koivisto:
Kokonaisuus ratkaisi
|
Vielä vuoden 2002 lopulla kahden sisaruksen omistaman
Koiviston teurastamon hallituksessa istui jo helmikuussa uuden
omistajan HK-Ruokatalo -konsernin johtoryhmään kuuluvat Raimo
Laine ja Matti Perkonoja.
"Nyt käydään lähikuukausina
kaupalliset ja tuotannolliset asiat läpi", sanoo
tulevista järjestelyistä hallituksen kolmas jäsen,
toimitusjohtaja Risto Koivisto.
Koiviston Teurastamo jatkaa toimintaansa itsenäisenä
HK-Ruokatalon tytäryhtiönä. Sillä on noin 300 sianlihan ja noin 650 naudanlihan sopimustuottajaa
Etelä-Suomessa. Siat teurastetaan omassa tuotannossa
Mellilässä ja nautojen teurastus ostetaan Paimion
Teurastamolta ja Lahtiteurastamolta.
Koiviston Teurastamolla on mennyt hyvin. Se on velaton ,
omavaraisuus oli noin 70 % vuonna 2002, liikevaihtoa kertyi
poikkeuksellisella 11 kuukauden tilikaudella 30,5 miljoonaa
euroa.
Koiviston Teurastamo Oy on ollut ennakkoluulottomasti
teurastamotekniikassa edelläkävijä ja hyödyntänyt investoinneissa
sen viimeisimpiä sovellutuksia. Siat tainnutetaan
loppuvuonna 2000 käyttöönotetulla
ryhmätainnutuslaitteistolla, jollaisia oli tuolloin
maailmassa vain kymmenkunta.
"Koiviston Teurastamo Oy on koko toimintansa ajan
keskittynyt kaupallisesti jalostavan teollisuuden ja tuorelihatukkukauppojen raaka-ainekauppaan
ja viime vuodet tuotannollisesti sian teurastukseen", toteaa Koivisto.
"Nyt osana HK-Ruokatalo -konsernia edustamme osaa yli 70 miljoonan kilon sianlihavirrasta ja pääsemme hyödyntämään hyvän, nykyaikaisen
teurastamolaitoksen kapasiteetin täysimääräisesti",
Koivisto jatkaa.
Kirkastaakseen myyntitilannetta Risto Koivisto piirtää A4-paperille
|
Toimitusjohtaja Risto Koivisto on liha-alan yrittäjä
kolmannessa polvessa.
Kuva Markku Nummi
Mellilässä
on toistaiseksi maan ainoa hiilidioksidin käyttöön
perustuva ryhmätainnutuslaitteisto. Siat etenevät autosta tainnutukseen
uteliaisuutensa ajamina omaa
tahtiaan, mutta valvottuina.
Kuva Merja Vahva/Koiviston Teurastamo
Koiviston
Teurastamo saa jatkossa käsiteltäväkseen HK
Ruokatalon
vastaanottamat emakot. Yrityksessä on noin 50
työntekijää.
Kuva Merja Vahva
|
lihan arvoketjun: tuottaja, teurastamoteollisuus, lihanjalostus, kauppa ja
kuluttaja. Kaikki riippuu pitkällä aikavälillä koko ketjun kilpailukyvystä,
yksittäisen lenkin tehokkuus ei takaa eikä luo perustaa koko ketjun menestykselle.
"Jokaisella meistä
arvoketjun jäsenistä on omat haasteemme, ja toimintoihimme liittyy
epävarmuustekijöitä. Tulevaisuutta ei voi tietää, vain arvella, mitä tuleman pitää, ja näiden
arvelujen varassa
kuitenkin jokaisen on tehtävä päätökset tulevaisuuden toiminnan laajuudesta ja painopisteistä.
Koiviston Teurastamo Oy:n tulevaisuus ja toimintaedellytykset osana kansainvälistä
HK-Ruokataloa ovat varmasti paremmat kuin itsenäisenä perheyrityksenä."
Lihaketjussa muutospaineita
Millainen on tulevaisuuden sianlihan tuotantotila,
perinteinen perheyrittäjyys? Maatilayritys vai tehdasmainen, iso
tuotantoyksikkö?
"Toivottavasti
molemmilla on paikkansa ja toimintaedellytykset toimia menestyksekkäästi.
Lihajalosteteollisuudessa kehitys on ollut myös
voimakasta, viimeisten 20 vuoden aikana Suomessa on
suljettu eri
järjestelyin noin 40 teuraslinjaa. Vähittäiskauppaan tuli uusi toimija
syksyllä 2002.
"Arvoketjussa ainoa pysyvä tekijä on muutos,
jonka vauhti vain vaihtelee. Taistelu olemassaolosta kiristyy,
väärä arvio tulevasta ja sen pohjalta toteutettu
erikoistuminen voi olla kohtalokas virhe."
Liha-alan yrittäjyys on ollut Koiviston suvussa ammattina
jo pitkään, yrittäjäsisarusten, Eila Mattilan ja Risto Koiviston isoisä hankki elantonsa
lihakauppiaana. Sisarusten isä perusti nykyisen Koiviston
Teurastamo Oy:n vuonna 1957. Yrityksen perustaja Olavi
Koivisto kuoli nuorena, vain 58-vuotiaana.
"Opiskelin silloin Turussa kauppatieteitä.
Tutkinto jäi kesken kun 24-vuotiaana ryhdyin vetämään yhdessä sisareni ja
hyvän henkilökuntamme kanssa perheyritystä", Risto
Koivisto toteaa.
"Päätös, jonka jouduin tekemään
yhden yön aikana, ei ole kaduttanut hetkeäkään.
Yrittämistä omissa nimissä jatkui 17 vuotta."
"Ei ole yhtä syytä päätökseen myydä
perheyrityksen osakkeet pois, se on iso kokonaisuus eri
tekijöitä, joiden perusteella päädyimme ratkaisuun
sisareni kanssa", Koivisto miettii, ja hänen puheistaan
voi päätellä, että hänellä on henkilökohtaisiakin
toiveita elämältään.
Perusteita oli siis valmiina kun ensi kosketukset ostajan
kanssa keväällä 2002 tapahtuivat. Esisopimus kaupasta solmittiin kesäkuussa ja lopullinen
kauppa allekirjoitettiin tammikuun lopulla 2003.
Tällä välin entinen Koiviston Teurastamo Oy jakautui
kolmeksi uudeksi yhtiöksi, syntyi uusi Koiviston Teurastamo Oy, johon siirtyivät
kaikki lihaliiketoiminnot ja niihin liittyvä omaisuus. Kaksi muuta uutta yhtiötä jäi
edelleen myyjille, ja yrittäjyys jatkuu muun muassa maataloustuotannossa ja Mellilän Kuljetus Oy:n nimissä.
Sopi HK Ruokatalolle
HK Ruokatalon naudat teurastaa Atria Kauhajoella,
sikateurastus keskittyy Forssaan. Kesäkuussa 2000 HK
Ruokatalo hankki 49 prosentin osuuden loimaalaisesta
Helanderin teurastamosta, omistus nousi 100 prosenttiin vuoden
2003 puolella.
HK Ruokatalossa katsottiin, että sikateurastuksen
saattamiseksi tarvittaviin puitteisiin Loimaalla Helanderin
Teurastamossa olisi vaatinut kohtalaisen suuria investointeja.
HK Ruokatalon talousjohtajan Matti Perkonojan mukaan ratkaisu
selkeni, kun ilmaantui mahdollisuus ostaa Koiviston
Teurastamo. Miljoonainvestoinnit voitiin välttää. Tätä
teurastamokauppaa ryhdyttiin neuvottelemaan alun perin koko
omistuksen siirtymisestä yhdellä kertaa HK Ruokatalolle.
Teurastustoiminta Loimaalla päättyy ensi huhtikuussa.
Perkonoja toteaa, että Koivisto kuuluu maan parhaiten
hoidettuihin teurastamoihin ja tekee kapealla toimialallaan
erinomaista tulosta. Sen toimintamalli on tehokas ja laadukas.
Forssan teurastamon kanssa lasketaan saatavan selviä
yhteistoimintaetuja. Mellilässä voidaan kaiken kukkuraksi
nostaa teurastusmäärää nykyisestä 4-5 miljoonalla kilolla
- sekin ilman investointeja.
"Koiviston Teurastamo tulee markkinoimaan itse
tuotantonsa ainakin lähivuosina. HK Ruokatalo on iso
kotimaisen raaka-aineen ostaja ja ostaa mahdollisesti jonkin
määrän lihaa myös Koivistolta, jos tuotantomäärä siihen
riittää", Perkonoja sanoo. Samoin Koivisto hoitaa
tuottajasuhteensa itsenäisesti.
Lisäarvoa omaan laatuketjuunsa HK Ruokatalo saa kaupasta
sillä, että Koiviston Teurastamon työskentely on hyvin
valvottua ja menetelmältään eläinystävällistä. Sen
tuotannon laadusta on hyvä jatkaa jalostusta ja vaikkapa
hyödyntää menetelmän etuja markkinoinnissa.
|
Uusi
jäsen Pellervolle
Länsi-Uudenmaan
Osuuspankki on liittynyt Pellervon jäseneksi.
Pellervon johtokunta hyväksyi pankin jäsenhakemuksen kokouksessaan
perjantaina 28.2.2003.
Eläkekassasta
12 miljoonan euron lisämaksu
Valion liikevaihto nousi, tulos putosi
Valio-konsernin
liikevaihto viime tilikaudella lisääntyi 5 prosenttia edellisen
vuoden liikevaihdosta, vienti kasvoi 2 prosenttia, maidon
hankintaosuus nousi prosenttiyksiköllä 80:een. Luvut ovat vielä
ennakkotietoja.
Konsernin tulos ennen satunnaiseriä jäi nyt 3
miljoonaan euroon kun se edellisenä vuonna oli 14 miljoonaa euroa.
Tulokseksi jäi 2 miljoonaa euroa, edellisellä kerralla 13
miljoonaa.
Maidosta Valio maksoi osuuskunnille 9 miljoonaa euroa
edellisvuotista enemmän. Tilinpäätöksessä on lisäksi 12
miljoonan euron lisämaksu Valion Eläkekassalle, mikä aiheutui
eläkekassan arvopaperisijoituksista.
Omavaraisuusaste 2002 oli 41 prosenttia, hieman
edellisvuotista vähemmän.
Valion kehittämisohjelmaan sisältyvät investoinnit
tulevina vuosina ovat selvästi suuremmat kuin mitä ne ovat olleet
viime vuosina. Toimitusjohtaja Olavi Kuusela sanoo
investointien tehostavan toimintaa ja vähentävän kustannuksia
huomattavasti.
Tradeka
lähes edelliseen tulokseen
Sekä
Tradeka-yhtymä että Tradeka-konserni saavuttivat vuonna 2002
edellisvuotisia paremman liikevaihdon (+4,1 % ja +5,4 %), mutta
voitot hieman supistuivat. Yhtymä voitto ennen satunnaisia eriä
oli 30,2 miljoonaa euroa (30,9) ja konsernin voitto oli 16 miljoonaa
euroa (16,3).
Tradeka-yhtymän saneeraus jatkuu vuoden 2003 loppuun.
Toimitusjohtaja Antti Remes kertoo yhtymän maksaneen pois
kaikki jäljellä olevat jako-osuusvelkansa, minkä jälkeen
loppujen saneerausvelkojen maksu tapahtuu saneerauksen
loppuselvittelyssä.
Hotelli- ja ravintolapuolen konsernin Restelin tulosta
Remes pitää erittäin hyvänä, sillä markkinatilanteen hän
luonnehtii kireäksi. Se ylsi 20,5 miljoonan euron voittoon, mikä
oli hieman edellisvuotista vähemmän.
Vähittäiskaupassa parhaiten menestyi Siwa-Valintatalo
-ketju, jolla liikevaihto kasvoi 8 prosenttia. Remes huomauttaa,
että vähittäiskaupan tulos syntyi entisellä myymäläverkostolla
ilman merkittäviä investointeja.
Vuonna 2003 Tradeka tähtää samaan tulostasoon.
Teurastus
kotimaassa ja Samfood rasittivat tulosta
Atrian kasvu painottuu Ruotsiin
Atria-konsernin
liikevoitto vuonna 2002 pieneni 11,5 prosenttia ja tulos ennen
satunnaiseriä laski 14,8 prosenttia edellisvuotisesta, mutta
liikevaihto nousi 10,9 prosenttia 707 miljoonaan euroon. Tulosta
kertyi 20,4 miljoonaa euroa.
Konsernin tase oli 439 miljoonaa euroa, mikä on 18
prosenttia enemmän kuin vuonna 2001.
Tuloksen supistumiseen vaikutti toimitusjohtaja Seppo
Paatelaisen mukaan ennen kaikkea teurastuksen ja lihan leikkuun
kannattavuuden heikkeneminen.
Atria Lithells AB Ruotsissa paransi kannattavuuttaan ja
saavutti tavoitetason. Samfoodin tulo syyskuussa Lithellsin
omistukseen ja sen mukauttaminen toimintaan pudotti tulosta. Ruotsin
tuottajajärjestön LRF:n omistuksessa Samfood oli raskaasti
tappiollinen. Järjestelyt tuntuvat vielä 2003 puolella. Lithells
järjestelee tuotantoa neljän eri laitoksen kesken, yhden niistä
se sulkee.
Ruotsissa Atria karsii runsasta paikallisten
tuotemerkkien valikoimaa ja keskittyy valtakunnallisiin nimiin
Lithells ja Atria.
Atrian potentiaalinen kasvu on tulevina vuosina
Ruotsissa, Paatelainen sanoo. Kasvu kotimaassa on jotakuinkin
rajallista, eikä yritys halua olla jatkossa yhtä riippuvainen
kotimaan markkinoista. Vuonna 2003 Atria-konsernin tuloksesta
arvioidaan kertyvän kotimaasta noin 13 miljoonaa euroa, Ruotsista 6
ja tytäryhtiö Liha ja Säilykkeestä noin 3 miljoonaa euroa.
Lithellsin toimitusjohtaja Matti Karppinen sanoo
Samfoodin yltävän nollatulokseen vuonna 2003. Lithells siirtyy
ruotsalaisen raaka-aineen käytöstä pohjoismaiseen
raaka-aineeseen, jatkossa sitä tulee sekä Suomesta että
Tanskasta. Lithells on Atrialle koko ajan yhä suurempi asiakas.
Lithells on Ruotsissa saavuttanut arvostetun aseman ja
ottanut markkina-asemia reilusti enemmän kuin mitä ala on edennyt
keskimäärin. Se on markkinoilla selkeä kakkonen Swedish Meatsin
jälkeen. Lithellsin liikevaihto nousi kolmanneksella.
Atria-konsernin liikevaihdoksi 2003 on budjetoitu 850
miljoonaa euroa. Kotimaan liiketoiminnan tuloksen ennustaminen on
Paatelaisen mukaan poikkeuksellisen vaikeaa. Sianlihan tuotanto
kasvaa kotimaassa, ylituotanto Euroopassa laskee hintaa.
Atrian yhtiökokoukselle 7. toukokuuta Kuopiossa
esitetään yhtiön nimen muuttamista Atria Yhtymä Oyj:ksi.
Ulkoistaminen
Atria
Oyj on aloittanut neuvottelut määrältään pienten tuotteiden valmistamisen ja joidenkin palveluiden ostamisesta ulkopuolisilta
yrityksiltä. Toimitusjohtaja Paatelaisen mukaan ei ole kyse
mistään dramaattisista järjestelyistä; automaatioon perustuvat linjat
vain eivät
sovellu parhaiten tällaisiin tuotteisiin ja palveluihin.
Atrian kuljetukset ovat jo ulkopuolisilla
yrittäjillä, Paatelaisen mukaan monet muutkin palvelutoiminnot
sopivat paikallisille yrittäjille paremmin kuin Atrialle. Atria mainitsee kehitysyhtiö Foodwestin auttajaksi
ostettavien tuotteiden tai palveluiden toiminnan käynnistämiseen.
Lihavalmisteissa käytetään Atrian kotimaisen lihan
hyödyntämiseen.
Puolasta
odotetaan jatkossa hyvää tulosta
HK Ruokatalo kasvoi varmasti
HK
Ruokatalo -konserni teki 26,5 miljoonan euron tuloksen viime vuonna.
Se on 37,9 prosenttia edellisvuotista enemmän. 8,1 miljoonaa euroa
tuli Baltiasta. Konsernin liikevaihdoksi kertyi 633,4 miljoonaa
euroa. Yhtiökokous 9. huhtikuuta saa hallitukselta esityksen
osingoksi 0,27 euroa osakkeelta.
Konsernin tase oli reilu 348 miljoonaa euroa. Sekä oma
pääoma että sijoitettu pääoma tuottivat mukavasti: 15,3 ja 12,6
prosenttia.
Vuosi 2003 on myös alkanut toimitusjohtaja Simo
Palokankaan mukaan hyvin:
Baltiassa ostovoiman kasvu lisää kysyntää.
Broileriyhtiö Tallegg vahvisti markkinajohtajan asemiaan, Rakvere
Lihakombinaat samoin, Latviassa Rigas Miesneks vahvistui
ykkösmerkkinä, Liettuassa Klaipedos Maistas pystyi lisäämään
myyntiään suunnitelmien mukaisesti.
HK Ruokatalo pyrkii vähentämään kotimaan osuuttaan
toiminnoissaan. Laskutuksesta tavoitteena on saada yli 30 prosenttia
liikevaihdosta ulkomailta.
Puolan lihamarkkinoille HK Ruokatalo on mennyt niin
ikään ruotsalaisen tuottajajärjestön LRF:n kanssa kuten
Baltiaan. HK Ruokatalon ostotarjous Puolan liha-alan suurimmasta
yrityksestä Sokolow S.A:sta tuotti 11,13 prosentin omistus- ja
ääniosuuden. Palokangas toteaa, että Sokolowin hallituksessa
LRF:llä ja HK Ruokatalolla on yhdessä enemmistö.
Konserni tavoittelee 22,5 prosenttia Sokolowista.
Puolasta HK Ruokatalossa on arvioitu tulevan yksi EU:n
merkittävistä uusista jäsenmaista, ja se antaa hyvät
mahdollisuudet liiketoiminnan kehittämiseen siellä. Mahdollista on
esimerkiksi valmistaa kaupan tuotemerkkejä sisämarkkinoille.
Kotimaassa HK Ruokatalo on kasvanut ostoin kahdella
teurastamolla. Niistä loimaalaisen Helanderin Teurastamon toiminta
on loppumassa, ja Mellilässä olevan Koiviston Teurastamon ja
Forssan teurastamon välille haetaan sopivimmat roolit. Koivisto
jää itsenäiseksi tytäryhtiöksi.
HK Ruokatalo on viime vuosina muistanut painottaa
henkilökunnan merkitystä. Työkulttuuria yrityksessä on muokattu
kattavalla koulutuksella. Talousjohtaja Matti Perkonojan
mukaan kurinalaisuus ja tuottavuus näkyvätkin tuloksessa.
Yli puolet HK Ruokatalon kustannuksista on
raaka-ainetta. Perkonoja painottaa miten merkittävää on hallita
ja ymmärtää koko tuotantoketju tilalta asiakkaalle, tähän
ketjun hallintaan yhdistyy myös uusittu it-tekniikka.
"Tämä investointi on ollut parhaita HK:n
investointeja", Perkonoja sanoo.
Hyvä,
Pellervot! 16 000 uutta lukijaa
Kodin
Pellervon lukijamäärä on Kansallisen Mediatutkimuksen mukaan
kasvanut 10 000 lukijalla edellisestä tarkastelukerrasta. Kasvu on
8,7 prosenttia, mikä on lehtiryhmässä suhteellisesti suurin
kasvu.
Myös Maatilan Pellervo on menestynyt maatalouden
ammattilehtien lukijatutkimuksessa. Kansallisen Mediatutkimuksen
Nettireportterin mukaan Maatilan Pellervo on saanut 6 000 uutta
lukijaa. Kolmentuhannen lukijan lisäykseen ylsivät Maaseudun
Tulevaisuus ja Koneviesti, Käytännön Maamiehen lisäys on 2 000
lukijaa.
Kodin Pellervolla on nyt 125 000 lukijaa ja Maatilan
Pellervolla 144 000 lukijaa.
Julkaisuja
-
Viikolla 10 ilmestyvän Maatilan Pellervon
teemasivuilla osoitetaan laskelmin, että panostaminen viljan
viljelyyn kannattaa: nykyisilläkin viljan hinnoilla yrittäminen
palkitaan, tinkiminen ammattitaidon ja peltojen kunnon
ylläpitämisestä puolestaan johtaa kielteiseen kierteeseen.
Lehden Terve Eläin -liitteessä on työkirja sikojen
hyvinvoinnin mittaamiseen. Aiheesta on tulossa laskuri Farmit.netin
sivuille. Siellä voi myös vertailla mittaamisesta kertyneitä
pisteitä muissa sikaloissa saatuihin pisteisiin.
-Pellervo-Seuran
vuosikertomus on ilmestynyt painosta. Se jaetaan viikolla 9
ilmestyvän Osuustoiminta-lehden välissä kaikille lehden
tilaajille.
Vuosikertomuksessa kerrotaan Seuran, sen palvelujen ja
palveluyhteisöjen toiminnasta 2003 ilman taloustietoja. Johtokunnan
puheenjohtajan katsauksessa
Marcus H. Borgström selvittää osuustoiminnan
rakennekehityksen tilaa, palveluiden tarvetta, toimivan johdon
vaihtumista.
Osuustoiminnan
Päivä 2003
Osuustoiminnan
Päivä 2003 järjestetään 8. huhtikuuta Helsingin
Messukeskuksessa. Aiheena on Osuustoiminta - paikallinen,
suomalainen ja turvallinen vaihtoehto. Päivän
ohjelma >>
|