Työryhmä
valmistelemaan
Pellervon seuraavaa strategiakautta
Pellervo-Seuran
valtuuskunta valitsi työryhmän valmistelemaan seuran strategiaa
vuoden 2006 alusta alkavaksi kaudeksi. Nykyinen vuoden 2005 lopussa
päättyvä strategia on neljävuotinen, mutta työryhmän
evästyspuheenvuoroissa tuli esille toivomuksia neljää vuotta
pidemmästä suunnittelukaudesta sillä perusteella, että
yhteiskunnassa on meneillään suuria muutoksia ja edunvalvonnan
vaatimukset lisääntyvät.
Työryhmään tulivat valituiksi puheenjohtajaksi hallituksen
puheenjohtaja Marcus H. Borgström, valtuuskunnan puheenjohtaja
Esa Härmälä, hallituksen jäsen Ensio Hytönen ja
valtuuskunnan jäsenet Tiina Linnainmaa, Rauni Nokela ja
Timo Komulainen. Työryhmän sihteeriksi nimettiin Pellervon
osuustoimintajohtaja Sami Karhu.
Kauppaneuvos
Åke Stenströmille (vas.) luovutettiin kultainen Gebhard-mitali
Pellervon valtuuskunnan kokouksen yhteydessä. Luovuttajina
Marcus H. Borgström ja Esa Härmälä.
Kuva Markku Nummi |
Valtuuskunta kokoontuu seuraavan kerran 19. joulukuuta.
Valtuuskunnan kokouksessa on viime vuosina ollut jokin
kokousesitelmä. Tällä kerralla Osuuskunta Metsäliiton
jäsenhallintopäällikkö Matti Arpiainen esitti, miten
IFRIC-määräykset vaikuttavat Metsäliittoon.
Avauspuheenvuorossaan Härmälä suositti
varauksettomuutta uusia perusmaatalouden tekniikoita kohtaan ja pohti,
voisiko uusi teknologia olla maatalouden mahdollisuus aina vain
kasvavien paineiden keskellä.
Härmälää innoitti aiheeseen professori Risto
Tahvosen artikkeli kasvihuonetuotannosta. Siinä tämä kertoo
viileän ilmaston mahdollistavan järjestää ihanteelliset olot
kasveille ja parhaiden viljelijöiden sadot kaikilla
kasvihuonekasveilla ovat 2-5 kertaa suuremmat kuin perinteisessä
kasvihuoneviljelyssä ilman valoja, avomaaviljelyyn verrattuna jopa
10-20 -kertaiset. Härmälä kysyikin, tekevätkö lypsyrobotit
maidontuotannosta nuoria kiinnostavan ja voisiko kasvinjalostus
nykyistä tehokkaammin vähentää luonnonolojemme haittaa verrattuna
Suomea viljavampiin maihin.
Osuustoiminnan
suosion arvioidaan kasvavan
Uutta
tutkimustietoa apurahojen turvin
Osuustoiminnasta
on tutkimustietoa paljon nykyistä enemmän kunhan juuri osuustoiminnan
apurahaa saaneet tutkimushankkeet valmistuvat.
APURAHAJUHLAN
TUNNELMIA
Ministeri Leena Luhtasen kanssa pöydässä vasemmalta Marcus H.
Borgström, Kauko Mikkonen, Seppo Penttinen ja Olavi
Syrjänen.
Titta-Liisa Koivuporras ja Päivi Kankaanranta.
Irmeli Helin, Iiro Jussila ja Juha-Matti Saksa.
Eliisa Troberg, Veikko Hämäläinen ja Ritva Sirkkala.
Jari Karjalainen, Jussi Kuittinen ja Kari Pirinen. Kuvat Markku
Nummi
|
Suomen
Kulttuurirahaston Osuustoiminnan tutkimusrahasto, OTK:n ja SOK:n
rahastojen apurahan saaneet tutkimukset julkistettiin Suomen
Kulttuurirahaston vuosijuhlassa sunnuntaina, mutta osuustoiminnan
tutkimusapurahan saajille järjestettiin erillinen juhlatilaisuus Helsingissä
lippujen liehuessa Kalevalan päivänä maanantaina.
Osuustoiminnan opetusta ja tutkimusta on edistänyt viime
aikoina osuustoiminnan neuvottelukunta, jossa osuustoiminnan eri tahot ovat edustettuina. Suomen Kulttuurirahastoon muodostettiin Osuustoiminnan
tutkimusrahasto Pellervon ja osuustoiminnan muiden tahojen varoista.
Apurahoilla käydään monen aiheen kimppuun. Osuustoiminnan
tutkimusrahaston apurahan saivat kauppat. maisteri Iiro Jussila Lappeenrannasta osuustoimintaorganisaatiota ja psykologista omistajuutta käsittelevään väitöskirjatyöhön,
kauppat. maisteri Titta-Liisa Koivuporras Seinäjoelta pankkisektorin yhteiskuntavastuuta käsittelevään väitöskirjatyöhön,
kauppat. maisteri Jussi Kuittinen Valtimosta Corporate Governance -järjestelmien toimivuutta käsittelevään väitöskirjatyöhön,
valtiot.tohtori Tapani Köppä ja CO-OP TEAM Kangasalta osuustoiminnallisen yritysmuodon elinkelpoisuutta käsittelevään tutkimukseen
ja kauppat. tohtori Janne Tienari ja työryhmä Lappeenrannasta osuustoiminnan menestystekijöitä ja niiden johtamista käsittelevään tutkimukseen.
OTK:n rahaston apurahan sai VTM Päivi Kankaanranta
Turusta. SOK:n apurahan saivat KTT:t Jarna Heinonen ja Jouko
Toivonen Turusta sekä KTM Kyösti Pennanen Vaasasta.
Tutkimusapurahoja jaettiin yhteensä noin 170 000 euroa.
Osuustoiminnan tutkimusrahaston hoitokunnan puheenjohtaja professori Seppo Penttinen
sanoi, että osuustoiminnan tutkimukseen varatut puoli miljoonaa euroa
jaetaan apurahoina kolmen vuoden aikana, mutta Penttisen totesi, että
myös sen jälkeen vastaavia apurahoja jaetaan. Apurahat saatiin nyt
helposti kokoon ja Penttinen totesikin, että osuuskunnilla menee nyt
paremmin kuin pörssiyrityksillä.
Penttinen kertoi Kulttuurirahaston raadeissa
arvostetun osuustoiminnan apurahahan saaneita hankkeita ja toivoi,
että osuustoiminnan tutkimus piristyisi jopa keskinäisen kilpailun
asteelle - ainakin kun nimitetään alan professoria jatkossa.
Osuustoiminnan luottamustehtäviä hoitava viestintä- ja
liikenneministeri Leena Luhtanen arvioi, että pian
osuustoiminnan tutkimuksen arvo nousee. "Olisiko se liian
maanläheistä ja konkreettista?" hän arvioi syyksi siihen,
miksi se ei toistaiseksi ole tutkijoita innostanut.
Luhtanen sanoi osuustoiminnan neuvottelukunnan koonneen
eri tahoilla olleen osuustoiminnan väen ja konkretisoineen yhteiset
voimavarat, jotka yhteiskunnallisesti ovat merkittävät.
Luhtanen puuttui myös puheisiin yritysten omistuksen
kotimaisuudesta ja globalisaatiosta ja sanoi osuustoiminnassa olevan
vastausta kumpaankin aiheeseen.
Osuustoiminnan neuvottelukunnan ja Pellervo-Seuran
hallituksen puheenjohtaja Marcus H. Borgström pitää
tärkeänä, että osuustoiminnan tutkijat tapaavat keskenään.
Niinpä tutkijoiden tapaaminen on luvassa loppuvuodesta 2005.
11
elintarviketta
Vuoden Tähtituote 2005 -finaaliin
Elintarviketeollisuusliiton järjestämän Vuoden Tähtituote 2005 -kilpailun raati on valinnut finaaliin 11 parasta vähittäismyynnissä olevaa elintarviketta. Kaikkiaan yritykset ilmoittivat kilpailuun 29 tuotetta tai tuotesarjaa eli yhteensä 71 yksittäistä tuotetta. Kilpailutuotteissa korostui painonhallintateema.
Finaaliin nousivat leivänpäällisten sarjassa Ingman Foodsin Ingman Aamuinen kevyt 5 % sulatejuustoviipaleet (Söderkulla/Lapinjärvi), Jokilaakson Juuston Silva-sulatejuustolevitteiden sarja (Jämsä) ja Ravintoraision Benecol Oliivi kasvirasvalevite 32 % (Raisio). Alku- ja pääruokien sarjassa finalistit ovat Ravintoraision Keiju Fraiche 20 % ruoanvalmistusfraichet (Raisio), Ruokakeskon valmistuttama Heimon Kalan valmistama Pirkka luonnonkalasarja (Helsinki/Renko) ja Ruoka-Saarioisen Saarioisten pihvisarja (Sahalahti). Jälkiruoka- ja välipalasarjassa nousijat ovat Kiantaman valmistamat Biokian markkinoimat kuivatut marjat Makea mustikka ja Makea puolukka (Suomussalmi), Myllyn Parhaan Myllyn Paras Suklaacookiestaikina (Hyvinkää) sekä Ruokakeskon pakkauttamat ja Karotian viljelemät ja pakkaamat Naposteluporkkanat (Helsinki/Matku). Finalisteiksi juomasarjassa nousivat Altian Helmi liköörit (Helsinki/Rajamäki) sekä Valion Valio tehojuomasarjat Gefilus, Benecol ja Evolus (Helsinki/Seinäjoki). Viljatuotteiden sarjasta raati ei valinnut finalisteja osallistujien vähyyden vuoksi.
Tärkeimmät raadin painottamat kriteerit olivat tuotteen uutuusarvo ja innovatiivisuus unohtamatta kuitenkaan ruokien ja juomien maukkautta ja muuta aistittavaa laatua. Erityistarkastelussa olivat myös markkinointi ja tuotteen kaupallinen kiinnostavuus. Seuraavaksi raati valitsee kustakin sarjasta parhaan tuotteen Vuoden Tähtituotteeksi. Lisäksi yksi Vuoden Tähtituote kohotetaan Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi.
Kilpailun voittajat julkistetaan 20.4.2005.
Suomalainen
ohjelma kansainväliseenkin myyntiin
Atk
vahtaa SataMaidon prosessia
Uusi
järjestelmä Osuuskunta SataMaidossa tuottaa meijerin johdolle
reaaliaikaista tietoa tuotannosta, minkä arvioidaan parantavan
merkittävästi meijerin kilpailukykyä.
SataMaito on ollut mukana kehittämässä atk-ohjelmaa ja
on ottanut sen jo käyttöön tuotantoprosessinsa seurannassa.
Kehitystyössä olivat mukana porilainen Elinar ja Prizztech, kertoo
Digitoday-verkkopalvelu.
|