uotsivu.gif (3732 bytes)


Vastauksia tyypillisimpiin kysymyksiin

Perustetut osuuskunnat tarvitsevat alkutaipaleellaan usein paljonkin neuvoja. Samoja asioita kysytään eri osuuskunnista yhä uudelleen. Seuraavassa neuvojalle tulleita tyypillisiä kysymyksiä - ja vastauksia niihin. Toisten käytännön kokemuksista kannattaa osuustoiminnassa ottaa opiksi.

Uusien osuuskuntien edustajat kysyvät neuvojalta tyypillisesti hallitusasioista. Hallituksen koko, hallituskelpoisuus, jäsenten erottamiset ja eroamiset sekä puheenjohtajan vastuu toistuvat kysymyksinä. Toiminnan ja hallinnon järjestäminen tuottaa päänvaivaa joskus pitkäänkin. 

Montako jäsentä on oltava osuuskunnan hallituksessa?

Lain mukaan osuuskunnalla on oltava hallitus, johon kuuluu vähintään yksi ja enintään seitsemän jäsentä, jollei säännöissä toisin sanota. Monen osuuskunnan säännöissä on suurempi vähimmäismäärä, esimerkiksi kolme. Jos hallituksessa on alle kolme jäsentä, pitää valita myös vähintään yksi varajäsen. 

Voidaanko hallitukseen valita muita kuin osuuskunnan jäseniä? 

Hallituksen valitsee osuuskunnan kokous, mutta valittavilta ei vaadita osuuskunnan jäsenyyttä. Ulkopuolinen asiantuntija voi olla joskus hyväkin valinta. Hallituksen vähemmistön nimitysoikeus voidaan myös antaa muille tahoille, vaikka tärkeille sidosryhmille. 
Vähintään puolella hallituksen jäsenistä on oltava asuinpaikka Euroopan talousalueella (ETA), jollei kauppa- ja teollisuusministeriö myönnä poikkeuslupaa. Vajaavaltainen tai konkurssissa oleva ei kelpaa hallitukseen. Muita vaatimuksia ei laki aseta.

Voidaanko hallitus tai sen jäsen erottaa kesken kauden? Miten? 

Hallitus valitaan useimmiten vuodeksi kerrallaan, tai uuden lain mukaan toistaiseksi. Se ei estä hallituksen tai sen yksittäisen jäsenen erottamisesta milloin tahansa. Hallituksen tulee aina nauttia osuuskunnan jäsenten luottamusta. 
Jos luottamus on mennyt, voi osuuskunnan kokous milloin tahansa päättää erottamisesta ja uusien jäsenten valitsemisesta. 
Ylimääräistä osuuskunnan kokousta voivat vaatia koolle 1/10 osuuskunnan jäsenistä. Koollekutsuminen kuuluu silloinkin hallituksen tehtäviin. 
Joskus hallitus ei suostu kutsumaan kokousta, joka erottaisi sen. Silloin voi yksittäinenkin osuuskunnan tai hallituksen jäsen, toimitusjohtaja tai tilintarkastaja pyytää lääninhallitukselta, että se oikeuttaa hakijan kutsumaan kokous koolle. Kustannukset maksaa osuuskunta. Ilman osuuskunnan hallituksen tai lääninhallituksen myötävaikutusta kutsuttu osuuskunnan kokous ei ole päätösvaltainen. 
Toisaalta jäsenet voivat uuden lain mukaan päättää mistä tahansa asiasta yksimielisellä kirjallisella päätöksellä ilman kokousmenettelyä, mutta se vaatii todellakin kaikkien jäsenten yksimielisyyden. 
Hallituksen jäsen saa ottaa osaa erottamisasian käsittelyyn kokouksessa, jopa äänestää siitä, vaikka yleensä omasta asiastaan ei saakaan hallituksessa päättää. 

Voiko hallituksen jäsen itse erota?

Hallituksen jäsen voi myös itse erota tehtävästään kesken toimikauden. Erityistä syytä ei tarvitse esittää, kirjallinen ilmoitus hallitukselle riittää. 
Jos hallitukseen jää erottamisen tai eroamisen jälkeen vielä sääntöjen mukainen vähimmäismäärä jäseniä, ei ole pakko valita uutta jäsentä poistuneen tilalle. Asia voi odottaa seuraavaan varsinaiseen kokoukseen, jossa hallitus muutenkin valittaisiin. 
Jos määrä ei enää riitä, on järjestettävä ylimääräinen osuuskunnan kokous. Viimeinen hallituksesta lähtijä ei voi vain sulkea ovia, vaan hänen on kutsuttava osuuskunnan kokous valitsemaan uutta hallitusta.

Onko puheenjohtajalla suurempi vastuu kuin muilla jäsenillä?

Jos osuuskunnan hallituksessa on useampi kuin yksi jäsen, yhden on oltava puheenjohtaja. Puheenjohtaja kutsuu hallituksen koolle ja huolehtii siitä, että hallitus kokoontuu tarpeen mukaan. Hän myös allekirjoittaa hallituksen pöytäkirjat yhdessä jonkun toisen jäsenen kanssa. 
Puheenjohtajan kanta ratkaisee, jos hallituksen äänestäessä äänet menevät tasan (paitsi sääntöjen mukaan määräenemmistöä vaativat asiat). 
Puheenjohtajalla on siis teknisluontoista vastuuta toiminnan järjestämisessä ja vähän enemmän valtaa tasatilanteessa, mutta muutoin hallituksen vastuu on jakamaton. 
Hallitus vastaa kokonaisuutena ja yhteisvastuullisena päätöksistään ja laiminlyönneistään, eikä puheenjohtajalla ole sen suurempaa laillista vastuuta kuin muillakaan jäsenillä. Niin sanottu poliittinen vastuu osuuskunnalle voi olla eri asia, siihen ei mikään viranomainen ota kantaa.

Mistä muutoksista pitää ilmoittaa kaupparekisteriin?

Kaupparekisteriotteesta voi lukea, mitä tietoja sinne on merkitty. Niiden muuttumisesta on myös ilmoitettava viipymättä (tarkkaa määräaikaa ei ole) yritys- ja yhteisötietojärjestelmän muutoslomakkeella (ks. www.ytj.fi). 
Useimmin esiin tulevat postiosoitteen, hallituksen ja sääntöjen muutokset. Ilmoituksen tekemisestä ovat vastuussa hallituksen varsinaiset jäsenet, ja sen laiminlyönnistä voidaan jopa tuomita sakkorangaistus. Hallituksesta eronnut saa itsekin ilmoittaa erosta kaupparekisteriin, ja joskus se onkin viisasta, jotta ero varmasti tulee myös rekisteröidyksi. Osuuskunnan jäsenistä pitää luetteloa vain osuuskunta itse, rivijäsenten vaihtumista ei tarvitse ilmoittaa minnekään.

Jukka Pötry
jukka.potry@lsyrityskeskus.fi

Lisää tyypillisiä kysymyksiä ja vastauksia >>

| Sivun alkuun |