Keskustan Timo Korhonen: Kokoomus ajamassa alas osuustoiminnan

Keskustan kansanedustaja Timo Korhonen torjuu osuuskuntien muuttamisen osakeyhtiöksi, mitä esitetään Jyrki Kataisen hallituksen tilaamassa raportissa suomalaisten suuryritysten omistamisesta.

”Toteutuessaan esitys tarkoittaisi suomalaisen osuustoiminnan alasajoa. Sitä ei voi hyväksyä. Suomi on maailman osuustoiminnallisin maa. Osuustoimintayritykset työllistävät yli 100 000 ihmistä. Yritysmallien monimuotoisuus on Suomen talouden vahvuus. Se lisää talouden suorituskykyä, sosiaalista ja alueellista tasapainoa,” Korhonen sanoo.

Korhonen katsoo, että seuraavan hallituksen tulee päinvastoin vahvistaa osuustoiminnan edellytyksiä Suomessa.

”Osuustoiminta on nimenomaan suomalaista omistajuutta. Osuustoimintayritykset investoivat Suomeen. Osuustoiminta ja keskinäisyys omistajuuden ja liiketoiminnan harjoittamisen muotona tulee nostaa sijoittajaomistamisen rinnalle.”

Korhonen pitää käsittämättöminä kokoomuksen kansanedustajan ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin esittämiä näkemyksiä (Lännen Mediassa ti 3.3.). Sasi arvioi, että osakeyhtiöt ovat parempia kuin osuuskunnat. Sasin mielestä kokoomus on mainitun raportin takana ja näkee sen osana tulevaa hallitusohjelmaa.

”Olen odottanut, että joku kokoomuksen johdosta torjuisi Sasin näkemykset, mutta sellaista ei ole sanottu. Sasin linjan mukaisesti siis kokoomus ilmeisesti haluaa ajaa suomalaisen osuustoiminnan alas tai ainakin haluaa sellaisia toimia, jotka johtavat siihen. Samalla seitsemän miljoonaa suomalaisten osuuskuntien jäsentä olisi nykyisen pääministeripuolueen mielestä väärässä.”

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.