PTT ennustaa tälle vuodelle hienoista kasvua

Pellervon taloustutkimus ennustaa, että tänä vuonna bkt kasvaa 0,4 prosenttia ja vuonna 2016 1,4 prosenttia.

Ennusteen mukaan Suomen talous on edelleen 4,2 prosenttia pienempi vuonna 2016 kuinvuonna 2008. Maailmantalouden kasvu kiihtyy tänä vuonna 3,5 prosenttiin ja ensi vuona kasvulukemat jäävät aavistuksen pienemmiksi.

PTT ennusteen mukaan erittäin matala korkotaso, öljyn hinnan lasku ja euron heikkeneminen antavat Suomen taloudelle vetoapua. Apua kuitenkin heikentää öljyn hinnan negatiivinen vaikutus Venäjän talouteen.

Heikko tulojen kasvu, vähäiset investoinnit ja julkisen talouden sopeuttaminen vähentävät kotimaista kysyntää. Hyvin pienet palkankorotukset ja heikko työllisyystilanne pitävät tulojen kasvun vaatimattomana. Hintojen lasku kuitenkin tukee ostovoimaa, ja kulutus kasvaa tänä vuonna 0,4 prosenttia. Tässä taloustilanteessa työllisyys ei juuri kasva vielä ensi vuonnakaan ja työttömyysaste pysyy noin 9 prosentissa.

Viennin ennustetaan kasvavan ensi vuonna 3 prosenttia. Pitkään jatkuneet Suomen viennin ongelmat eivät ole seurausta pelkästään vaativasta toimintaympäristöstä vaan viennin vauhtia heikentävät myös vientisektorin rakenneongelmat ja kustannuskilpailukyvyn puute.

Vientivetoista kasvua on esitetty ratkaisuksi Suomen talouden ongelmiin. Viennin kasvu on hyvä tavoite, mutta siihen pääseminen on kovan työn takana. Jos Suomi haluaa toimia tek-nologian eturintamassa, uusien tuotteiden kehittäminen vie aikaa ja vaatii investointeja. Investointien heikko kehitys heikentää mahdollisuuksia saada vienti kasvuun uusilla tuotteilla.

Ennuste PTT:n verkkosivuilla

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.