POP Pankki: 0,6 prosentin kasvu ensi vuonna

POP Pankki arvioi kansalaissuhdanne-ennusteessaan, että Suomen talous kasvaa ensi vuonna 0,6 prosenttia. Suomi on kuitenkin selvästi jäljessä muuta Eurooppaa, jonka kasvuvauhti on 2 prosenttia.

Suomen bruttokansantuote laskee POP Pankin mukaan tänä vuonna 0,1 prosenttia. Ensi vuodelle POP Pankki ennustaa kuitenkin 0,6 prosentin kasvua. Euroopan talous kasvaa tänä ja ensi vuonna noin 2 prosentin vuosivauhtia, sillä työllisyyden parantuminen lisää euroalueen sisäistä kulutusta. Yhdysvalloissa talouskasvu pysyy noin 2,5 prosentissa, vaikka Yhdysvalloissa odotetaankin varovaista koronnostoa loppuvuonna.

” Investoinnit ovat olleet maailmanlaajuisesti heikolla tasolla, joten investointihyödykkeitä tuottavan Suomen on vaikea saada maailmantalouden kasvusta kiinni. Arviommekin, että Suomen vienti kasvaa tänä vuonna vain 0,5 prosenttia. Ensi vuodelle ennakoimme kuitenkin 2,5 prosentin kasvua muun Euroopan vedossa”, POP Pankin johtaja Timo Hulkko ennustaa.

Kilpailukykyongelmien ja rakenteellisten haasteiden lisäksi Suomen viennin kehitystä rajoittavat edelleen Venäjän talouspakotteet ja Venäjän erittäin heikko talouskehitys. Suomen vienti ei saa apua myöskään euron ja dollarin välisestä valuuttakurssista, sillä siihen ei odoteta suuria muutoksia seuraavan 13 kuukauden aikana. POP Pankin mukaan tuonti laskee tänä vuonna 0,5 prosenttia, ja kasvaa ensi vuonna 2 prosenttia.

”Kotimaan investoinneissa on nähtävissä hienoista piristymistä. Rakentamisessa ja metsäteollisuudessa tulevaisuuden näkymät ovat tällä hetkellä positiiviset. Kone- ja laiteinvestoinnit jäävät kuitenkin heikolle tasolle. Kun kokonaisuudessaan investoinnit laskevat tänä vuonna 3,2 prosenttia, niin ensi vuonna ne kääntyvät varovaiseen 1,6 prosentin nousuun parempien ulkomaankaupan näkymien ansiosta”, Hulkko arvelee.

Lue asiasta tarkemmin Osuustoiminta-lehden verkkosivuilta.

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.