Väitöskirjatutkimus: Osuuskunta paremmin sopiva vaihtoehto ammattikorkeakoulun yhtiömuodoksi

Helsingin yliopistossa on 17.6. tarkastettu Jukka Linnan väitöskirja Yhtiöstä opettaja? : Systeemiteroreettinen tulkinta ammattikorkeakoulujen yhtiöittämisestä. Väitöskirjassa tutkitaan keskeisiä taloudellisen toiminnan organisoitumismuotoja, ennen kaikkea osakeyhtiötä ja osuuskuntaa ammattikorkeakoulujen yhtiöittäimessä.

Vastaväittäjänä toimi professori Matti Rudanko ja kustoksena professori Seppo Villa.

”Yhä useampi aikaisemmin valtion tai kunnan suoraan tarjoaman hyödykkeen, mm. julkisten palvelujen, tuottaminen siirretään osakeyhtiölle niin julkisessa omistuksessa oleville kuin yksityisillekin. Lisäksi siellä, missä yhtiöittämistä ei vielä ole toteutettu, noudatetaan osakeyhtiöiden johtamiseen ja ohjaamiseen kehitettyjä menetelmiä”, kertoo Jukka Linna väitöskirjansa tiivistelmässä.

”Työssä esitetään perustelut sille, että osuuskuntamuoto olisi ollut ammattikorkeakouluille osakeyhtiötä parempi ratkaisu. Tämän lisäksi rakennetaan mallia, jossa korkeakouluyhteisön jäsenet eli opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta, olisivat osuuskunta-ammattikorkeakoulun jäseniä”, hän summaa.

Väitöskirja Helsingin yliopiston Helda-tietokannassa

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.