PKO ja Jukola suunnittelevat yhdistymistä yhdeksi yhtenäiseksi maakunnalliseksi osuuskaupaksi

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja Jukolan Osuuskauppa ovat keskustelleet mahdollisuudesta yhdistyä yhdeksi yhtenäiseksi maakunnalliseksi osuuskaupaksi.

”Mahdollisessa yhdistymisessä on kyse kahden itsenäisen osuuskaupan päätöksestä. Taloudellista pakkoa sulautumiseen ei ole, joten nyt on hyvä aika selvittää asiaa”, Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Raija Rantanen sanoo.

”Jos sulautuminen toteutuu, kaikki yhdistymisestä syntyvä hyöty kanavoidaan maakuntaan osuuskaupan omistajille. Yksi yhtenäinen pohjoiskarjalainen osuuskauppa pystyy entistä paremmin edullistamaan ostoskoria, kehittämään asiakasomistajien palvelutarjontaa ja omistajien palkitsemista sekä maakunnan elinvoimaisuutta”, PKO:n hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

”Yhdistymisellä olisi monia etuja. Isompana osuuskuntana meillä olisi paremmat mahdollisuudet innovointiin, uusinvestointeihin ja toiminnan kehittämiseen. Entistä yhtenäisempänä toimijana meidän visiomme olisi tehdä Pielisen altaasta eli Kolista, Ruunaan alueesta ja Bombasta Suomen toiseksi suosituin ulkomaalaisten matkailijoiden kohde. Matkailun kasvu tuo elinvoimaa pohjoiskarjalaisille yrittäjille”, Kivelä sanoo.

Henkilöstölle osuuskauppojen mukaan uusi osuuskunta tarjoaa entistä enemmän kouluttautumis-, urakierto- ja työmahdollisuuksia. Sulautumisessa Jukolan työntekijät siirtyisivät ns. vanhoina työntekijöinä uudelle työnantajalle. Sulautumisessa on kyse myös pitkäjänteisestä kehittämisestä. Vuoteen 2040 mennessä Jukolan alueen (Juuka, Nurmes, Rautavaara, Valtimo) väestön ennustetaan vähenevän –16%. PKO:n alueella väestöennuste vuoteen 2040 on -1%.

”Me haluamme kehittää Pohjois-Karjalaa entistä paremmaksi paikaksi elää ja osaltamme taistella kaikin voimin väestöennusteita vastaan. Osuustoiminnallisena yrityksenä haluamme taata palvelutarjonnan säilymisen ja kehittämisen kaikilla alueilla”, Kivelä sanoo.

Mahdollisesta yhdistymisestä päättävät PKO:n ja Jukolan hallinnon edustajat. Jos asiat etenevät, Jukolan osuuskunnan kevätkokous päättää sulautumisesta, jonka jälkeen PKO:n hallinto kokoontuu tekemään päätöksiä. Osuuskuntalain mukaan sulautuminen on toteutettava kuuden kuukauden kuluessa sulautumispäätöksestä.

PKO:lla on tällä hetkellä 88 500 jäsentä ja Jukolalla 7 700. Valmistuneet tilinpäätökset ovat vuodelta 2017, jolloin PKO:lla oli töissä keskimäärin 1 211 henkilöä ja Jukolalla 150. PKO on Pohjois-Karjalan suurin yksityinen työnantaja. Vuonna 2017 PKO:n myynti oli 403,2 miljoonaa euroa ja Jukolan myynti oli 50,8 miljoonaa euroa. Osuuskauppojen operatiiviset tulokset olivat 14,6 miljoonaa ja 0,9 miljoonaa euroa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.