OT-analyysit: Osuustoimintayritykset pärjäävät vahvuuksillaan

Yleisen taloustilanteen luomissa haastavissa oloissa valtaosa suomalaisista suurista osuustoimintayrityksistä pärjää erinomaisesti. Esimerkiksi osuuskauppojen markkinaosuus kasvoi viime vuonna ennätyslukemiin eli 48,3 prosenttiin, kun se kaksi vuotta sitten oli 46,1 prosenttia. Kannattavuusero pääkilpailija Keskoon oli selkeät 14 prosenttia.


Osuustoiminta-lehden tekemät kevätanalyysit osuustoimintayritysten viime vuoden toiminnasta alleviivaavat, että kustannuspaineet ovat kaikilla toimialoilla vahvoja. Korkotaso jarrutti luottojen kysyntää sekä investointeja ja kuluttajien ostovoima jatkoi heikkenemistään.

Finanssialalla OP-ryhmä on selkeä markkinajohtaja sekä lainanannossa että talletuksissa. Sen korkokate eli anto- ja ottolainauksen korkoero kasvoi viime vuonna 2 849 miljoonaan euroon toissavuoden 1 651:stä.  Omistajille osoitettiin viime vuonna kiitokseksi asioinnista 275 miljoonan euron OP-bonukset.

Suomalaisten metsänomistajien etuja ajava MetsäGroup teki puolestaan vaikeasta vuodesta huolimatta kilpailijoihinsa verrattuna parhaan tuloksen. Vaikka se olikin alle puolet edellisestä, Metsä Group ylsi nyt 488 miljoonaan euroon, kun UPM jäi 464 miljoonaan ja Stora Enson tulos oli 495 miljoonaa euroa tappiolla.

­­­­­­­­- Vaikeiden aikojen keskellä osuustoimintayritysten vakaus korostuu. Osuuskaupat saivat viime vuonna 11 000 uutta jäsentä ja myös Metsäliitto Osuuskunnan jäsenmäärä kasvoi, toteaa osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon osuustoimintajohtaja Kari Huhtala. Pellervo on Osuustoiminta-lehden julkaisija.

Finanssialalla menee lujaa, vaikeinta on maitosektorilla

-Pankit tekivät viime vuonna historiallisen kovat tulokset, joita toki avitti korkea korkotaso. Esimerkiksi OP-ryhmän liikevoitto kipusi jo hiukan yli kahden miljardin euron, josta pankkiliiketoiminnan osuus oli 1,6 miljardia. Liikepankit keräsivät voittoja vielä enemmän – osuustoiminnassahan tuloksenteko ei ole itsetarkoitus, Huhtala muistuttaa.

Vakuutusalalla puolestaan kaikkien asiakkaidensa omistamien vakuutusyhtiöiden liikevaihto kasvoi aiemmasta – esimerkiksi LähiTapiola-ryhmän liikevaihto nousi 1308 miljoonasta eurosta 1 408 miljoonaan OP-ryhmään kuuluvan Pohjola Vakuutuksen 1 695 miljoonasta 1 792 miljoonaan. Kasvua siivittivät muun muassa julkisen terveydenhuollon vaikeudet, jolloin terveysvakuutusten ostaminen alkoi kiinnostaa yhä useampaa suomalaista.

Lue OT-kevätanalyysit 2024:

Jaa artikkeli

Lue myös

Kansainvälinen osuustoimintapäivä: Osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille

Osuuskunnat juhlistavat jälleen 6. heinäkuuta Kansainvälistä osuustoimintapäivää. Tämän vuoden teeman ”osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille" mukaisesti osuustoiminnallisilla yrityksillä on tilaisuus esitellä nykyisiä ja historiallisiakin panostuksiaan, joita ne ovat tehneet kestävän tulevaisuuden rakentamisen eteen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.