Esimerkkejä paikasta ja ajasta riippumattoman osuustoiminnan ensiaskeleista

Osuuskuntien erityispiirteenä on ollut paikallisuus. Alustaosuuskunnat mahdollistavat uudenlaisen osuustoiminnan, johon kuka tahansa voi osallistua mistä tahansa sijainnista ja mihin kellonaikaan tahansa. Jäsenmäärän kasvupotentiaali on suurempi kuin millään aikaisemmilla osuuskunnilla, sillä jokainen internet yhteyden omaava on vain muutaman klikkauksen päässä liittymisestä.

Toistaiseksi esimerkkejä tälläisistä osuuskunnista, joita kutsun paremman termin puutteessa avoimiksi alustaosuuskunniksi, on vain muutama, josta otan esille kolme:

Resonate

Resonate on Spotifyn kaltainen musiikintoistopalvelu, jonka omistajina ovat muusikot ja kuuntelijat. Muusikoiden palkitsemisjärjestelmä on omaperäinen: kuunneltuasi kappaleen ensimmäisen kerran, sinulta veloitetaan viidesosa senttiä. Hinta kaksinkertaistuu joka kerta kun kuuntelet saman kappaleen uudestaan, kunnes kappale on kuunneltu kymmenen kertaa ja olet maksanut yhteensä yhden dollarin, jonka jälkeen kappaleen kuuntelu on ilmaista. Tällöin on halpaa kuunnella uusia kappaleita, mutta muusikot jotka tekevät kappaleita joita kuuntelet monesti saavat isomman siivun jäsenmaksustasi.

Coop Exchange

Coop Exchange on sijoittajien omistama osuuskunta jonka rakenteilla olevan mobiilisovelluksen avulla kuka tahansa voi sijoittaa osuuskuntiin alkaen 1 sentin sijoituksesta. Sijoituksilla ei saa päätäntävaltaa sijoituksen kohteena olevasta osuuskunnasta mutta se oikeuttaa osuuteen voitoista. Hankkeesta tekee poikkeuksellisen avoimien alustaosuuskuntien saralla se että monilla sen taustalla olevilla henkilöillä on taustaa isojen ja perinteisten osuuskuntien johdossa.

WeCo

WeCo on keskustelufoorumi jossa käyttäjät voivat aloittaa keskusteluja ja kyselyjä sekä jakaa linkkejä mistä tahansa aiheesta. Linkkejä voi äänestää sekä kategorisoida eri aihepiirin ja mediatyypin (video, artikkeli, audio, jne) mukaan, ja niitä voi selata kategorian, jakamisajankohdan, kommenttimäärän tai annettujen äänien mukaan.

Kuvassa näkyy sisältöä joka on jaettu kategoriaan osuuskunnat. Linkkien vasemmalla puolella näkyy niiden saama äänimäärä.

 

Osuuskunta kategorialla itsellään on alakategorioita eri tyyppisille osuuskunnille.

 

Klikkaamalla kuluttajaosuuskuntakategoriaa, löytää kuluttajaosuuskuntia käsittelevän sisällön.

 

Kuluttajaosuuskunnilla on myös itsessään alakategorioita ja kategorisointi on tarkoitus rakentaa niin pitkälle että jokaisesta yksittäisestä osuuskunnasta on oma kategoriansa johon osuuskunta voi koota niitä koskevaa mediasisältöä osana suurempaa arkistoa. Foorumin kyselytyökalut mahdollistavat esimerkiksi säännöllisen äänestyksen siitä, mikä on paras viime kuukautena alustaosuuskuntia kartoittavan Internet Of Ownershipin inventaarioon lisätty projekti.

Rekisteröinti WeCon käyttäjäksi on ilmaista, ja seuraavan vuoden aikana se tulee muuttumaan virallisesti osuuskunnaksi sallien kenen tahansa käyttäjän liittymään halutessaan myös jäseneksi, joka oikeuttaa osallistumisen alustan laillisesti sitovaan päätöksentekoon. Alusta tulee myös sallimaan mainonnan, mutta ainoastaan osuuskunnille jotka etsivät sijoittajia Coop Exchangesta ja ilman käyttäjien henkilötietojen keräämiseen perustuvaa kohdentamista. Mainostajat eivät myöskään osta mainoksia, vaan käyttäjät päättävät demokraattisesti mitkä osuuskunnat saavat mainostaa alustalla ja kuinka paljon alusta antaa niille näkyvyyttä. Alusta kehittyy jatkuvasti käyttäjien ehdottaessa ja äänestäessä uusista ominaisuuksista.

Kuinka osuuskuntien etujärjestöt ja perinteiset osuuskunnat voivat elinvoimaistaa avoimien alustaosuuskuntien globaalia ekosysteemiä?

Baskimaan ja Italian Emilia-Romagnon alueiden talouksista merkittävä osuus muodostuu työntekijäomisteisista osuuskunnista, vaikka ne ovat häviävän harvinainen yritysmuoto maailmantaloudessa. Paikalliset keskittymät syntyvät kun osuuskuntien väliset keskinäisen tuen verkostot saavuttavat kriittisen massan muodostaaksen kukoistavan ekosysteemin. Avoimet alustaosuuskunnat mahdollistavat ensi kertaa historiassa vastaavanlaisen, mutta perusteiltaan globaalin ekosysteemin muodostumisen. Toistaiseksi avoimien alustaosuuskuntien ekosysteemi muodostuu vain muutamasta hajanaisesta, pienestä ja nuoresta aluskasvillisuuden versosta. Niiden pariin kuitenkin virtaa kiinnostusta sitä mukaan kun jännite vallitsevien verkkoalustojen käyttäjien ja omistajien intressien välillä kärjistyy. Esimerkiksi sosiaalisen median alustojen käyttäjien tahdon ja etujen mukaista voisi olla kehittää ominaisuuksia helpottamaan liikuntatapahtumien järjestämistä. Mikäli kuitenkin käyttäjät viettäisivät vähemmän aikaa alustoilla ja enemmän harrastamassa liikuntaa, se vähentäisi mainostuloja ja olisi osakkeenomistajien tahdon ja etujen vastaista. Tämä ristiriita omistajien ja käyttäjien välillä voidaan purkaa tekemällä käyttäjistä alustan omistajia, johon osuuskunta tarjoaa erinomaisen mallin. Samalla se mahdollistaisi esimerkiksi sosiaalisen median alustojen hyödyntää niiden potentiaalia kokonaisvaltaisemmin, sillä mainostulojen maksimointi on kapeampi päämäärä kuin käyttäjien itse demokraattisesti määrittelemä hyöty.

Esittelen alla kolme keinoa joilla perinteiset ja isot osuuskunnat voisivat tukea avoimia alustaosuuskuntia.

Coop verkkotunnus

Coop verkkotunnus maksaa tyypillisesti hieman yli 100$ vuodessa ja sitä valvoo kansainvälinen ja yhdysvaltojen osuuskuntien keskusjärjestö. Tällä hetkellä päätettä käyttäviä sivustoja on alle 10 000. Mikäli maailman kolme miljoonaa osuuskuntaa muuttaisivat verkkosivujensa päätteitä .coop muotoon, kansainvälinen osuuskuntaliike voisi saada merkittävän näkyvyyden lisäksi myös merkittävää yhteistä varallisuutta jota voitaisiin korvamerkitä osuuskuntien digitaalisen yhteistyön kehittämiseen. Varoja voitaisiin esimerkiksi sijoittaa Coop Exchangen avulla rahastoon joka sisältäisi .coop verkkotunnusta käyttävät osuuskunnat jotka etsivät sijoittajia Coop Exchange:n kautta. Tämä samalla houkuttelisi muita sijoituksia etsiviä osuuskuntia käyttämään verkkotunnusta.

Platform Cooperative Propaganda Challenge palkinto

Vuonna 2017 julkaistu ”Ours To Hack And Own” on ensimmäinen kirja alustaosuuskunnista ja sen kirjoittajat ovat sopineet että osa kirjan myyntituloista käytetään rahoittamaan vuosittaista ”Platform Cooperative Propaganda Challenge” palkintoa, jossa palkitaan kaksi teosta jotka ovat lisänneet alustaosuuskuntien suosiota.

Youtubesta löytyy useita työntekijäosuuskuntia mainitsevia dokumenttielokuvia, joissa suosituimmassa on 8 miljoonaa katselukertaa. Vaikka katsojat kiinnostuisivatkin työntekijäosuuskunnista, kiinnostus on hyvin vaikea muuttaa työntekijäosuuskuntien jäsenyydeksi niille katsojille jotka eivät elä Baskimaassa tai Emilia Romagnassa. Mikäli dokumenttielokuvat olisivat maininneet avoimia alustaosuuskuntia, heränneen kiinnostuksen olisi voinut muutamalla klikkauksella muuttaa osuuskunnan tai useiden osuuskuntien jäsenyydeksi. Eräs tapa tukea tämänkaltaista avoimia alustaosuuskuntia käsittelevää avoimesti saatavilla olevaa mediaa olisi rahoittaa Propaganda Challenge kilpailun palkintoja coop verkkotunnuksien maksuista saaduilla varoilla.

Loomio

Loomio on useiden osuuskuntien (kuten Resonaten ja WeCo:n) käyttämä alusta jonka avulla ryhmät voivat tehdä päätöksiä monipuolisilla äänestystyökaluilla sekä esimerkiksi sopia tapaamisia. Se on avoimen lähdekoodin hanke jonka on kehittänyt työntekijäomisteinen osuuskunta.

OP:n on kokeillut antaa asiakasomistajilleen mahdollisuutta osallistua esimerkiksi hyväntekeväisyyslahjoitusten kohteista päättämiseen ja Iso-Britannian merkittävimmän hypoteekkiyhdistyksen NationWiden asiakasomistajat päättävät vuosittain hyväntekeväisyyskohteista äänestyksillä.

Isot ja perinteiset osuuskunnat voisivat käyttää ja kehittää esimerkiksi tälläisissä yhteyksissä Loomiota ja muita osuuskuntien kehittämiä avoimen lähdekoodin alustoja joita alustaosuuskunnat käyttävät päätöksenteossa, jolloin kehitystyöstä voisi hyötyä koko osuuskuntaliike. Olisi luonnollista että juuri osuuskunnat olisivat edelläkävijöitä demokraattista päätöksentekoa helpottavan teknologian kehittämisessä.

Jaa artikkeli

Lue myös

Kuka osuuskunnan omistaa, ellei sen jäsen?

Osuuskunnat ovat jäsentensä omistamia yrityksiä. Niiden toimintaa ohjataan aivan samoin kuin yleisemmin tunnetussa yhteisömuodossa eli osakeyhtiöissä. Määräysvaltaa käyttävät osuuskunnissa jäsenet, osakeyhtiöissä osakkeenomistajat.

Mikä merkitys demokratialla oikeastaan edes on – yhteiskunnassa tai osuuskunnassa?

Demokratiaa ajatellaan usein lähinnä välineenä. Se on menettelytapa, jolla saadaan kansan tai ainakin enemmistön tahto selville ja parhaassa tapauksessa toteutettua. Huono systeemi, mutta ei olla parempaakaan keksitty, kuten tavataan sanoa. Todellisuudessa demokratia pitää sisällään jotain paljon syvällisempää osallisuuden tunteesta yhteisöllisyyteen. Sellaista mikä on ehkä unohdettu myös demokratiakouluiksi aikoinaan kutsutuissa osuuskunnissa.

Mari Kokko: Osuuskunta on väylä yrittäjyyteen 

Tänään vietetään Yrittäjän päivää. Eikä suotta, sillä yrittäjät ja yritykset yritysmuodosta riippumatta ovat Suomen talouden ja hyvinvoinnin kannalta keskeisiä toimijoita. Luovat työtä ja vastaavat merkittävästä osasta maamme verotuloista.  

Yhteisöexit – Mitä jos perustajat myisivät alustansa käyttäjille?

Maailmalla on esimerkkejä yrityksistä, joiden valtava menestys on tapahtunut asiakasomisteiseksi muuttumisen myötä. Voi olla että ilmiö yleistyy. Ajatuksen ympärille onkin muodostunut muutama vuosi sitten käynnistynyt “yhteisöexit” (exit to community) liike joka pyrkii tekemään tämänkaltaisista omistajanvaihdoksista suositumpia, etenkin teknologiayhtiöiden perustajien parissa. Sen lisäksi että yhteisöexit voisi olla ratkaisu moniin teknologiayhtiöiden ongelmiin, jotka kumpuavat niiden perinteisesti osakeyhtiömuotoisesta omistusmallista, se voisi myös ratkaista haasteita, jotka liittyvät osuuskuntamuotoisten yhtiöiden perustamiseen toimialoille, joilla ne ovat perinteisesti olleet harvinaisia.