Ruotsin osuuskunnille ja keskinäisille yhtiöille hallintokoodi

Ruotsissa on äskettäin julkaistu uusi hallintokoodi, jonka avulla halutaan lisätä jäsenten ja muun yhteiskunnan tietämystä osuuskunnista ja keskinäisistä yrityksistä. Uutta on, että noudata tai selitä -periaatteen sijasta koodi lähtee noudata ja selitä-periaateesta.

Koodin syntymisen taustalla on Ruotsin ”Pellervo” Svensk Kooperation, jonka mukaan uusi koodi tuo esille osuuskuntien ja keskinäisten erityispiirteitä ja liiketoiminnan logiikkaa. Itse koodi koostuu kahdeksasta periaatteesta, jotka ovat: toiminnan tarkoitus ja jäsenhyöty, demokraattiset prosessit, jäsenten osallistuminen yrityksen arvonluontiin, osuuskuntakokous, nimitysvaliokunta, hallitus, johdon palkitseminen sekä tilintarkastus, riskit ja sisäinen tarkastus.

Hallintokoodi on ensimmäinen laatuaan Ruotsissa ja kansainvälisestikin harvinaisuus. Svensk Kooperation pitää koodia luonteeltaan edelläkävijänä ja harvinaisena sen kattavuuden vuoksi; koodia voidaan soveltaa eri kokoisiin ja eri toimialojen yrityksiin.

Lisätietoa:
(på svenska) https://svenskkooperation.se/kooperativ-kod/
(in English)  https://svenskkooperation.se/new-code-governance-cooperative-mutual-enterprises/

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.