Ruotsin osuuskunnille ja keskinäisille yhtiöille hallintokoodi

Ruotsissa on äskettäin julkaistu uusi hallintokoodi, jonka avulla halutaan lisätä jäsenten ja muun yhteiskunnan tietämystä osuuskunnista ja keskinäisistä yrityksistä. Uutta on, että noudata tai selitä -periaatteen sijasta koodi lähtee noudata ja selitä-periaateesta.

Koodin syntymisen taustalla on Ruotsin ”Pellervo” Svensk Kooperation, jonka mukaan uusi koodi tuo esille osuuskuntien ja keskinäisten erityispiirteitä ja liiketoiminnan logiikkaa. Itse koodi koostuu kahdeksasta periaatteesta, jotka ovat: toiminnan tarkoitus ja jäsenhyöty, demokraattiset prosessit, jäsenten osallistuminen yrityksen arvonluontiin, osuuskuntakokous, nimitysvaliokunta, hallitus, johdon palkitseminen sekä tilintarkastus, riskit ja sisäinen tarkastus.

Hallintokoodi on ensimmäinen laatuaan Ruotsissa ja kansainvälisestikin harvinaisuus. Svensk Kooperation pitää koodia luonteeltaan edelläkävijänä ja harvinaisena sen kattavuuden vuoksi; koodia voidaan soveltaa eri kokoisiin ja eri toimialojen yrityksiin.

Lisätietoa:
(på svenska) https://svenskkooperation.se/kooperativ-kod/
(in English)  https://svenskkooperation.se/new-code-governance-cooperative-mutual-enterprises/

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.