Osuustoiminnan ideapankki

Kiinnostu, tutustu ja toimi - Liity - Osallistu ja kehitä - Perusta

Osuustoiminnan ideapankki korttipakan muodossa tuo esiin erilaisia osuustoiminnallisia ideoita.

Journalistiliiton yhteydessä toimiva Mediakunta tarjoaa jäsenilleen ammatillisen yhteisön, neuvoja työelämän kysymyksiin ja mahdollisuuden keskittyä työn tekemiseen

Esittelyssä kaksi alustaosuuskuntaa maailmalta, jotka tarjoavat jäsenilleen mahdollisuuden hallinnoida terveysdataansa.

Hämeessä perustettu ViljaTavastia tuo jäsenilleen taloudellista hyötyä etsimällä viljalle parhaan hinnan. Osuuskunta kasvaa vauhdilla ja on jo merkittävä toimija viljakaupassa.

Osuuskunta Lappeenrannan Oskarit on paikallinen monipalvelutarjoaja. Vuonna 1995 perustetussa osuuskunnassa työskentelee 64 jäsentä.

KIPA-kirjakauppaketjun muodostavat itsenäiset yrittäjät eri puolilla Suomea Vantaalta Sotkamoon. KIPA Osuuskunta mm. tarjoaa jäsenilleen kirjahankintakanavan ja markkinointiyhteistyötä.

Kannuksen Vesiosuuskunta on yleinen vesi- ja viemärilaitos, jonka toimialue käsittää talousveden osalta Kannuksen kaupungin asutut alueet. Osuuskunnalla on n. 3 000 jäsentä.

Metsäliitto on metsänomistajien osuuskunta, joka on Metsä Groupin emoyhtiö. Sillä on yli 100 000 jäsentä, jotka omistavat yli puolet Suomen yksityismetsistä.

Osuuskunta on osoittautunut toimivaksi malliksi järjestää lasten päivähoito, sanoo New Generation Kids Osuuskunnan toimitusjohtaja Marina Paukku. Kaikki osuuskunnan pyörittämät päiväkodit ovat vahvasti kielipainotteisia.

Ilomantsin matkailuosuuskunnan tarkoitus on kehittää ja edistää Ilomantsin ja lähialueen matkailuelinkeinoa. Sen jäseninä on ilomantsilaisia matkailuyrityksiä.

Kumppanuusmaatalotta harjoittavassa Osuuskunta Tuusulan Oma Maassa on mukana neljä aktiivista tuottajajäsentä ja lähes 170 ruokajäsentä.

Britanniassa on kymmeniä osuuskuntapubeja, jotka ovat kylä- ja kaupunkiyhteisöjen omistamia. Osuuskunnat jatkavat usein sulkemisuhan alla olleen pubin toimintaa.

Osuuskunta Lilith on Suomen suurin luovan alan osuuskunta, jolla on yli 400 jäsentä. Se tarjoaa jäsenilleen joustavia tapoja harjoittaa monia ammatteja, taitoja ja työnteon muotoja.

Citizen Network on voittoa tavoittelematon osuuskunta, joka luo jäsenilleen mahdollisuuksia elinvoimaisen ja tasa-arvoisen kansalaisuuden luomiseen.

LähiTapiola Itä on keskinäinen vakuutusyhtiö, joka toimii Itä-Suomessa. Keskinäisen yhtiön vakuutuksenottajat ovat yhtiön osakkaita.

Osuuskunta MaitoSuomi tarjoaa hankinta-, asiantuntija- ja tilasäiliöpalveluita maidontuottajajäsenilleen sekä hoitaa maidon keräilyn ja kuljetuksen.

Osuuskunta voi olla mahdollisuus työllistyä osatyökykyisille. Osuuskunnassa he voivat tehdä työtä omien voimavarojen ja mahdollisuuksien mukaan.

Arvo Sijoitusosuuskunta on alueellinen sijoitus- ja kehitysyhtiö, joka luo toiminnallaan menestystä ja lisäarvoa toiminta-alueelleen. Osuuskunnan juuret ovat yli 100 vuotta sitten perustetussa puhelinliiketoiminnassa.

Kirjalan vesiosuuskunnan tavoitteena on rakentaa Varsinais-Suomessa sijaitsevan Paraisten Kirjalan alueelle vesi- ja viemäriverkosto sekä vähintään valmius valokuidun asentamiseksi.

Yhteisetu-osuuskunnat ovat yrityksiä, jotka tunnustavat kaksi tai useampia jäsenryhmiä, antavat niille edustuksen päättävissä elimissään ja tarjoavat niille osan osuuskunnan tuottamasta ylijäämästä.

 

Coompanion on osuustoiminnan ja yhteiskunnallisen yrittämisen neuvonnan sateenvarjo-organisaatio. Neuvonnan toteutus on paikallista, jokaisesta Ruotsin läänistä löytyy paikallisesti omistettu ja ohjattu neuvontayksikkö.

Kauniaisten lukion Lukiolaisen bisneskoulu on talouden ja yrittäjyyden opintokokonaisuus, joka yhdistyy lukion omaan GraniWorks osuuskunnan toimintaan. Lukiolaisen bisneskoulun opinnot kannustavat opiskelijoita luomaan suhteita yrityksiin

OP Uusimaa toimii vireällä alueella, jossa väestö lisääntyy. Toimialue kattaa kaupunkien ja taajamien lisäksi maaseutua. Tarvitaan palvelukykyistä pankkia, joka erottautuu osuustoiminnallisuudella.

Maailman kolmanneksi myydyintä Nicolas Feuillatte -samppanjaa tuotetaan osuuskunnassa. Centre Vinicole de la Champagne -osuuskuntaan kuuluu 4 500 tuottajaa, lähes kymmenen prosenttia kaikista Champagnen alueen viininviljelijöistä.

Moni kehitysvammainen haluaa ja kykenee oikeisiin töihin. Heillä on myös oikeus saada palkkaa tekemästään työstä. Todellisuus ja toiveet eivät useinkaan kohtaa, mutta toisin on Omillaan osuuskunnassa.

”Voimme vastata jakamistalouden ongelmiin – alustakapitalismiin – vain muuttamalla omistajuutta, luomalla demokraattisen hallintotavan sekä vahvistamalla solidaarisuutta”, Cooperatives UK:n pääsihteeri Ed Mayo sanoi Alustaosuuskunta OPEN -tapahtumassa.

Rakennusyhtiö Fira toteutti Helsingin Koskelassa asumisosuuskunta-hankkeen. 14,3 miljoonaa euron hanke on käynnissä ja talo valmistuu kesällä 2022.

Osuuskunnat Itikka, Lihakunta ja Pohjanmaan Liha ovat Atria Oyj:n ankkuriomistajat. Osuuskuntien ja osakeyhtiön yhteistyöhön perustuva hybridimalli on mahdollistanut kansainvälisessä kilpailussa pärjäämisen ja tavoitteiden saavuttamisen.

Turun ammattikorkeakoulun BisnesAkatemiassa opiskellaan tradenomin tutkinto käytännössä tekemällä. Opinnot perustuvat osuuskuntayrittämiseen ja sitä tukevaan teoriatietoon.

Tarjoomo on Kuopion alueella toimiva osuuskunta, jonka keskeisenä tehtävänä on ikäihmisten kotona asumisen ja heidän hyvinvointinsa tukeminen. Sen jäseniin kuuluu mm. alueella toimivia ikäihmisille palveluja tuottavia yrityksiä ja yhdistyksiä sekä Kuopion kaupunki.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on pohjoiskarjalalaisten omistama paikallinen kuluttajaosuuskunta. Kaikki asiakasomistajat omistavat yhtä suuren osan osuuskaupasta.

Simon hakeosuuskunta tuottaa lämpöä kunnan kiinteistöihin ja muutamille yrityksille. Yhteensä kolmetoista paikallista metsänomistajaa pyörittää sitä.

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoma on ainutlaatuinen yhteisö, jonka jäsenet joko asuvat tai työskentelevät Fiskarsin ruukissa Raaseporissa.

Suomalaisen Energiaosuuskunnan toimintamalli on kauppiaslähtöinen. Kauppiaat päättävät itse asemansa palveluista ja hinnoittelusta. Itsenäisinä yrittäjinä he työllistävät itsensä ja huoltoaseman työntekijät.

POP Pankki -ryhmään kuuluva Pohjanmaan Osuuspankki levittäytyy nyt Seinäjoelta Ouluun. Se on merkittävä rahoittaja sekä yrityskentällä että maa- ja metsätaloussektoreilla.

Metsäosuuskuntien toiminnan kehittyminen on kestävän metsänhoidon ja -tuotannon edellytys Vietnamissa.

Osuuskunta Versosto on yrittäjyydestä kiinnostuneiden nuorten osuuskunta, joka sai alkunsa Reisjärven kristillisellä opistolla ja pitää myös kotipaikkaansa siellä.

Pyhäselän Oma Osuuskunta toimii Joensuun seudun kehittämistyössä. Osuuskunnan on tarkoitus toimia kannattavasti, lisäten jäsenten omistuksen arvoa ja mahdollistaen sekä aineellisen että aineettoman palkitsemisen.

S-ryhmän digipalvelujen ytimessä on S-mobiili-kännykkäsovellus. Se yhdistää kaupan ja pankin palvelut ja tuo ne lähemmäs asiakasomistajaa. Ryhmälle tärkeää on, että palveluissa kerättävä tieto sellaista, josta hyöty asiakkaalle on ilmeinen.

Faba osuuskunta on karjanomistajien valtakunnallinen palveluyritys, jonka palveluiden ja tuotteiden avulla karjan tuottavuus paranee. Se kehittää jatkuvasti toimintaansa ja palveluitaan jäsenomistajiensa tuotannon tuloksellisuuden parantamiseksi

Osuuskunta Pyhävaate perustettiin vuonna 2016 muuttamaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappien virkapukeutumisen nykyistä sukupuolittuneisuutta sekä tarjoamaan seurakuntatyöntekijöille vastuullisesti valmistettuja tuotteita.

KOKO Tapahtuma OSK perustettiin vuoden 2018 lopulla alustaksi jo aiemmin alkaneelle tapahtuma-alan yritysten yhteistyölle. Osuuskunta tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden ostaa kaikki tapahtuman alihankintapalvelut samasta paikasta.

Osuuskunta Tradeka on moderni omistajaosuuskunta, joka tekee hyvää paitsi 215 000 jäsenelleen, myös ympäröivälle yhteiskunnalle. Yli satavuotisen osuuskunnan johtoajatuksena on merkityksellinen omistajuus ja inhimillisemmän markkinatalouden toteuttaminen.

Osuuskunta Närpiön Vihannes perustettiin 1957. Perusasiat ovat pysyneet samoina: yritys on Närpiön seudun kasvihuoneviljelijöiden omistama, ja osuuskunta pakkaa ja myy omistajiensa tuotteet.

Olu Bryki Raum on panimoalan yritys, joka on erikoistunut muinaisoluisiin eli tuttavallisemmin sahtiin. Viralliselta nimeltään yritys on Lännen Lähipalvelu osuuskunta, jonka kotipaikka on Eura.

Kempeleläisellä Keskusosuuskunta Oulun Seudun Sähköllä on viisitoista yhteisöjäsentä, joista kaksitoista on paikallisia sähköosuuskuntia. Toimialoina ovat sähkön myynti, siirto ja tuotanto sekä kaukolämpö.

Kajaanin Laajankankaalla toimii harvinainen yhteenliittymä, nimittäin jäteosuuskunta. Vuonna 2003 perustettu jäteosuuskunta Nurmikka vastaa seitsemäntoista alueella sijaitsevan talouden jätehuollosta.

Munakunta perustettiin lähes sata vuotta sitten tehostamaan jäsentilojensa tuottamien kananmunien markkinointia ja vientiä.

Juukalainen Osuuskunta Hopeinen Koivu tarjoaa kotona asumista tukevia palveluja maaseudun haja-asutusalueella. Menestystekijänä on kunnan ja Siun soten kanssa sujuvasti rullaava yhteistyö.

Vuonna 2007 toimintansa aloittaneen Nuutajärven Galleria osuuskunnan perustajina olivat Nuutajärvellä työskentelevät lasialan yrittäjät, lasinpuhaltajat ja lasitaiteilijat.

Järventaustan kyläkuituosuuskunta rakentaa valokuituverkkoa Lopella. Osuuskunnan tavoitteena on saada edullinen gigabitin yhteys 250 talouteen taajamissa ja haja-asutusalueella.

Pohjanmaan Lammasosuuskunta on lampureiden omistama, hallitsema ja heitä hyödyttävä yritys. Lammasosuuskunnan tarkoituksena on jäsenten talouden tukeminen.

Kilon Osuus-Auton perustivat SOK:n keskusvaraston autonkuljettajat vuonna 1987. ”Osuuskunnan vahvuus on, että yrityksen omistajuus on jakautunut leveämmille harteille.”