Alustaosuuskunnat

Alustatalous ja osuuskuntamalli sopivat yhteen

Alustatalous mullistaa liiketoimintamalleja. Alustoilla kuten Überillä tai Airbnb:llä luodaan valtavat määrät arvoa, joka muodostuu alustojen käyttäjien – kuluttajien ja erityisesti palvelujen tuottajien työstä. Mikä on sitten alustaosuuskunta?  

Työ, tuote tai palvelu ja niiden tarvitsijat kohtaavat digitaalisen alustan kautta. Hyödykkeen tuottajat omistavat alustan. Osuuskunnassa ideana ei ole kerätä voittoa sovelluksen käytöstä sinällään vaan mahdollistaa työn tai palvelun välittyminen tekijälle. Alusta on omistajilleen työkalu, jolla voi rakentaa taloudellista menestystä, ei itseisarvo.    

Yhdysvalloissa lähdettiin voimakkaasti kehittämään alustaosuuskuntia vastavoimaksi 2015 Kuoleman tähdiksi nimetyille, jättimäisiksi rahasammoiksi yksityiselle omistajilleen kasvaneille jakamistalouden alustoille.   

Aktivistien tavoitteena oli vastata alustakapitalismiin muuttamalla omistajuutta ja luomalla demokraattinen hallintotapa.  Tekijöiden hallitsemien alustojen avulla päästään malliin, jossa sisällöstä saa tuloja ilman kolmansia välikäsiä.   

Vuonna 2018 käynnistettiin maailmanlaajuinen ohjelma alustaosuuskuntien tukemiseksi.  Pellervo järjesti 18.11.2018 Helsingissä Alustaosuuskunta OPEN -tapahtuman, jossa puhuttiin omistajuuden merkityksestä ja siitä, miten yhteisöllisempää ja vastuullisempaa markkinataloutta rakennetaan yhdessä.

”Voimme vastata jakamistalouden ongelmiin – alustakapitalismiin – vain muuttamalla omistajuutta, luomalla demokraattisen hallintotavan sekä vahvistamalla solidaarisuutta”, tapahtumassa puhunut Cooperatives UK:n pääsihteeri Ed Mayo muistutti. Cooperatives UK on ollut luomassa Isoon-Britanniaan alustaosuuskuntien yrityshautomoa UnFoundia.

”Alustaosuuskunta on yhteisesti omistettu ja demokraattisesti hallittu yritys, joka käyttää digitaalista alustaa, jonka avulla ihmiset vastaavat tarpeisiinsa tai ratkaisevat ongelman yhdistämällä ihmiset ja varallisuuden”, Mayo tiivisti.

Tapahtuma-aineistot: https://alustaosuuskunta.com

Lisää tietoa ja linkkejä tutkimuksiin: 

https://platform.coop/ (New York)

https://reshapingwork.net/  (Utrechtin yliopisto) 

Esimerkkejä alustaosuuskunnista 

LähettipalveluPariisi ja sen esikaupungit : https://www.olvo.fr/
Barcelona: www.mensakas.com
Euroopan kattojärjestö https://coopcycle.org/en/
Reilua työtä polkupyöräläheteille ja silti kilpailukykyisiä hintoja 

Fysioterapia, UK: https://www.physiofirst.org.uk/
Luotettavuutta ja vuorovaikutusta herkässä asemassa olevalle asiakaskunnalle 

Kuvapalvelu, Uusi-Seelanti: https://www.stocksy.com/
Sisällöntuottajille reilumpi korvaus tekemästään työstä 

Musiikin suoratoisto, Islanti: https://resonate.is/stream2own/
Tekijöille reilumpi korvaus, Spotify:n haastaja.  

Taksipalvelu: Italia: http://www.cotabo.it/
Suomi:   https://www.taksilansisuomi.fi/
Taksiyrittäjien alusta palveluntarjoamiseen