Jäsenryhmät

Osuuspankit

OP-Ryhmä on Suomen johtava finanssiryhmä. Se koostuu noin 150 itsenäisestä osuuspankista kaikkialta Suomesta. Ne omistavat yhdessä OP Osuuskunnan, joka tarjoaa monenlaisia pankki,- sijoitus- ja vakuutuspalveluita. Ryhmä työllistää yhteensä yli 12 000 henkeä.

POP-ryhmään kuuluu vajaat 30 itsenäistä osuuspankkia. Nämä pankit muodostavat POP-pankkikeskus osk:n.

Osuuskaupat

S-ryhmä koostuu 19 alueosuuskaupasta. Ne muodostavat Suomen suurimman vähittäiskaupan ja palvelualan verkoston, jolla on yli 1800 toimipaikkaa ja 40 000 työntekijää ja 2,4 asiakasomistajaa. Alueosuuskaupat muodostavat yhdessä Suomen Osuuskauppojen keskusjärjestö SOK:n. Se on perustettu 1904.

Keskinäinen vakuutusyhtiö LähiTapiola

LähiTapiola-ryhmään kuuluu 19 keskinäistä vakuutusyhtiötä, jotka tarjoavat alueellisesti vakuutus- pankki,- säästö- ja sijoituspalveluita.  Alueyhtiöiden ja LähiTapiola-vahinkovakuutuksen lisäksi yhtiöryhmän muodostavat valtakunnalliset LähiTapiola-henkiyhtiö, LähiTapiola-varainhoito sekä LähiTapiola-kiinteistövarainhoito. Omistaja-asiakkaita on noin 1,5 miljoonaa ja työntekijöitä 4000. Nykyinen LähiTapiola syntyi 2013 Lähivakuutuksen ja Tapiolan fuusiossa. Tapiolan taustalla puolestaan olivat vuonna 1983 yhdistyneet Aura ja Pohja.

Omistaja ja sijoitusosuuskunnat

Tradeka on omistajaosuuskunta, jonka liiketoiminnasta vastaa monialayhtiö Tradeka Oy. Konserniin kuuluvat muun muassa ravintolapalveluja tuottava Restel, hoiva- ja terveyspalvelujen Med Group sekä jakeluyhtiö Lehtipiste. Jäseniä on noin 230 000. Tradekan taustalla on monia eri vaiheita kuluttajaosuuskuntia yli sadan vuoden ajalta. Historiassa ovat vaikuttaneet muun muassa Osuustukkukauppa, E-liike, Elanto ja Eka. Nykyinen nimi otettiin käyttöön 1995.

Sijoitusosuuskuntia ovat myös muun muassa huomattavasti pienemmät Pohjanmaan Arvo Sijoitusosuuskunta ja Joroisten Oma Osuuskunta.

Metsä Group

Metsäliitto on yksi Euroopan suurimmista tuottajaosuuskunnista. Osuuskunnan omistaa 103 000 suomalaista metsäomistajaa ja se työllistää 9600 työntekijää. Metsä Group toimii 30 eri maassa ja sen liiketoiminta-alueet ovat puutuotteet (Metsä Wood), sellu (Metsä Fibre), kartonki (Metsä Board), pehmo- ja tiivispaperit (Metsä Tissue) ja puunhankinta (Metsä Forest). Metsä Board on pörssiyhtiö, joka on toimialallaan Euroopan johtavia yhtiöitä. Metsäliitto Osuuskunta on perustettu 1934.

Valio ja osuusmeijerit

Valio Oy on meijeri ja ruokatalo. Sen omistavat 14 osuusmeijeriä, joista viisi (Osuuskunnat (Länsi-Maito, Maitosuomi, Pohjolan Maito, Tuottajain Maito ja Evijärven Osuumeijeri) toimittavat maitoa Valiolle. Loput ovat myös Valion kilpailijoita.  Valio on perustettu 1905.

Arla-Ingmanin, tanskalaisen meijeriosuuskunta Arlan Suomen tytäryhtiön kanssa työskentelee muun muassa Hämeenlinnan osuusmeijeri.

Itsenäisiä osuusmeijereitä ovat muun muassa Maitomaa, Maitokolmio, Porlammin osuusmeijeri ja Satamaito,

Lihaosuuskunnat

Suomessa on kaksi teurastamoa, jotka ovat pörssiyhtiötä, Atria ja HKScan. Näistä molemmista määräävän osan osakkeista omistavat lihaosuuskunnat. Hybridimallit rakennettiin 1990-luvulla, jolloin osuuskuntaomisteinen lihatalous tarvitsi ulkopuolista pääomaa viedäkseen läpi Suomen EU-jäsenyydestä seuranneet rakennemuutoksen alalla.

HKScanin suurin omistaja on LSO Osuuskunta. Yhtiö toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa ja Pohjoismaissa. Pohjoisemmat lihaosuuskunnat Itikka, Lihakunta ja Österbottens Kött omistavat enemmistön  Atriaa-konsernista, joka toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa, Virossa ja Venäjällä.

Kotieläinjalostus

Kotieläinjalostusta tehdään Suomessa pääasiassa osuuskuntapohjalta. Osuuskunta Faban omistavat tuotantoeläinomistajat. Sen palveluvalikoima kattaa karjan lisääntymisen, jalostamisen ja terveyden parantamisen sekä näitä tukevan tarvike- ja eläinkaupan. Faba toimii tiiviissä yhteistyössä pohjoismaisen siementuotantoyhtiö VikingGeneticsin ja jalostusarvolaskentayhtiö NAVin kanssa. Osuuskunta työllistää 350 henkeä.

Munakunta

Osuuskunta Munakunta on perustettu 1922. Se omistaa puoliksi tanskalaisen Dava Foodsin kanssa Dava Foods Finlandin, jonka myyntituote on Kultamunat. Osuuskunnassa on noin 80 jäsentä.

Luovan alan osuuskunta Lilith

Osuuskunta Lilith on Suomen suurin luovien alojen ammattilaisten työosuuskunta, jossa on yli 400 jäsentä. Mukana on laajasti kulttuurin, median, käsityöalojen, ja hyvinvoinnin palveluntarjoajia. Se on perustettu 1996.

Huoltamoyrittäjien SEO

Suomalainen energiaosuuskunta SEO yhdistää polttoainekauppiaat, jotka omistavat noin 200 jakeluasemaa Suomessa. Monilla SEO-yrittäjillä on huoltamopalveluiden lisäksi korjaamo- ja kahvilatoimintaa. Osuuskunta on perustettu 1978.

Infraosuuskunnat

Osuuskunta on tyypillinen palveluntarjoamismuoto sekä vesi-, sähkö- että laajakaistapalveluille. Tällainen yritys on esimerkiksi Oulun Seudun Sähkö, joka tarjoaa energiaa, sähköä, lämpöä ja valokuituyhteyksiä.

Yhdistykset

Pellervon jäseniin kuuluu yritysten lisäksi myös joukko yhdistyksiä, joista suurimmat ovat MTK, Suomen Vesihuolto-osuuskunnat SVOSK ja Osuustoiminnan kehittäjät - Coop Finland, joka edustaa pienempiä osuuskuntia. Lisäksi jäsenenä on useita ProAgrian alueeyhdistyksiä.