S-ryhmä on maailman 39. suurin osuustoimintayritys

Osuustoiminnan maailmanjärjestö ICA:n vuosittain julkaisema World Cooperative Monitor laittaa järjestykseen maailman 300 suurinta osuustoimintayritystä liikevaihdon perusteella. Tammikuun 20. päivä julkaistulla listalla on suomalaisyrityksistä edellisten vuosien tapaan korkeimmalla sijalla S-ryhmä, jonka vuoden 2018 liikevaihto oli  13,61 miljardia US-dollaria.

S-ryhmä sijoittui myös toimialarankingissa eli maailman osuuskauppojen listalla sijalle 10. Nousua oli hieman, sillä edellisenä vuonna sijoitus oli 42, eikä se vielä mahtunut kymmenen suurimman vähittäiskaupan toimijan joukkoon. Muilla toimialoilla ei kärkiluetteloissa vielä suomalaisia ole. 

Osuustoiminnallisten yritysten yleislistalla seuraavana suomalaisena yrityksenä on MetsäGroup sijalla 72. (edellinen sijoitus 84.), liikevaihtoa 6,75 miljardia US-dollaria. Tämän jälkeen suomalaisista osuustoiminnan piirissä olevista yhtiöistä tulevat OP ryhmä (140. ja lv 3,3), Valio Oyj 194. (197/2,05), HK Scan Oyj 198. (198/2,03), LähiTapiola 205. (267/1,89) ja Atria Oyj 220. (223/1,7). 

Muita suomalaisyhtiöitä tämän vuoden rankingissa ovat Ilmarinen (76.), Varma (81.) ja Elo (112.). Listan kolme ensimmäistä yritystä ovat ranskalaiset pankki ja finanssiryhmät Groupe Crédit Agricole -pankkiryhmä (lv 89 miljardia) sekä Groupe BPCE (lv 63) ja saksalainen REWE Group -vähittäiskaupan ja turismin toimija (lv63).

Tämän vuoden raportti pohtii osuustoiminnan taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia, sopeutumista koronaviruspandemian seurauksiin ja toimintaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Viimemainitun osalta ICA esittelee myös muutamia yksittäisiä yrityksia, joista yhtenä S-ryhmän ohjelman liittyen sen tavoitteeseen olla hiilinegatiivinen vuonna 2025.

World Cooperative Monitor 2020  

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon lausunto kestävyysraportointidirektiivin kansallista implementointia koskevien säännösten alkuvaiheen valmisteluun

Edustamiemme osuustoiminnallisten yritysten osalta pidämme ensisijaisen tärkeänä sitä, että valmistelussa huomioidaan osuustoiminnallisten yritysten osakeyhtiöistä poikkeava liiketoimintamalli. Osana kestävyysraportointidirektiivin kansallista voimaansaattamista tulisi kirjanpitolakiin ottaa säännökset, joiden mukaisesti ryhmärakenteella toimivilla osuuskunnilla on osakeyhtiöitä vastaava mahdollisuus siihen, että yksittäiset  osuuskunnat vapautetaan konsernirakenteella toimivien osakeyhtiöiden tavoin raportointivelvollisuudesta, jos osuuskuntien omistaman keskusyhteisön toimintakertomukseen  sisällytetään omistajaosuuskuntien vastuullisuustiedot.