S-ryhmä on maailman 39. suurin osuustoimintayritys

Osuustoiminnan maailmanjärjestö ICA:n vuosittain julkaisema World Cooperative Monitor laittaa järjestykseen maailman 300 suurinta osuustoimintayritystä liikevaihdon perusteella. Tammikuun 20. päivä julkaistulla listalla on suomalaisyrityksistä edellisten vuosien tapaan korkeimmalla sijalla S-ryhmä, jonka vuoden 2018 liikevaihto oli  13,61 miljardia US-dollaria.

S-ryhmä sijoittui myös toimialarankingissa eli maailman osuuskauppojen listalla sijalle 10. Nousua oli hieman, sillä edellisenä vuonna sijoitus oli 42, eikä se vielä mahtunut kymmenen suurimman vähittäiskaupan toimijan joukkoon. Muilla toimialoilla ei kärkiluetteloissa vielä suomalaisia ole. 

Osuustoiminnallisten yritysten yleislistalla seuraavana suomalaisena yrityksenä on MetsäGroup sijalla 72. (edellinen sijoitus 84.), liikevaihtoa 6,75 miljardia US-dollaria. Tämän jälkeen suomalaisista osuustoiminnan piirissä olevista yhtiöistä tulevat OP ryhmä (140. ja lv 3,3), Valio Oyj 194. (197/2,05), HK Scan Oyj 198. (198/2,03), LähiTapiola 205. (267/1,89) ja Atria Oyj 220. (223/1,7). 

Muita suomalaisyhtiöitä tämän vuoden rankingissa ovat Ilmarinen (76.), Varma (81.) ja Elo (112.). Listan kolme ensimmäistä yritystä ovat ranskalaiset pankki ja finanssiryhmät Groupe Crédit Agricole -pankkiryhmä (lv 89 miljardia) sekä Groupe BPCE (lv 63) ja saksalainen REWE Group -vähittäiskaupan ja turismin toimija (lv63).

Tämän vuoden raportti pohtii osuustoiminnan taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia, sopeutumista koronaviruspandemian seurauksiin ja toimintaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Viimemainitun osalta ICA esittelee myös muutamia yksittäisiä yrityksia, joista yhtenä S-ryhmän ohjelman liittyen sen tavoitteeseen olla hiilinegatiivinen vuonna 2025.

World Cooperative Monitor 2020  

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.