S-ryhmä on maailman 39. suurin osuustoimintayritys

Osuustoiminnan maailmanjärjestö ICA:n vuosittain julkaisema World Cooperative Monitor laittaa järjestykseen maailman 300 suurinta osuustoimintayritystä liikevaihdon perusteella. Tammikuun 20. päivä julkaistulla listalla on suomalaisyrityksistä edellisten vuosien tapaan korkeimmalla sijalla S-ryhmä, jonka vuoden 2018 liikevaihto oli  13,61 miljardia US-dollaria.

S-ryhmä sijoittui myös toimialarankingissa eli maailman osuuskauppojen listalla sijalle 10. Nousua oli hieman, sillä edellisenä vuonna sijoitus oli 42, eikä se vielä mahtunut kymmenen suurimman vähittäiskaupan toimijan joukkoon. Muilla toimialoilla ei kärkiluetteloissa vielä suomalaisia ole. 

Osuustoiminnallisten yritysten yleislistalla seuraavana suomalaisena yrityksenä on MetsäGroup sijalla 72. (edellinen sijoitus 84.), liikevaihtoa 6,75 miljardia US-dollaria. Tämän jälkeen suomalaisista osuustoiminnan piirissä olevista yhtiöistä tulevat OP ryhmä (140. ja lv 3,3), Valio Oyj 194. (197/2,05), HK Scan Oyj 198. (198/2,03), LähiTapiola 205. (267/1,89) ja Atria Oyj 220. (223/1,7). 

Muita suomalaisyhtiöitä tämän vuoden rankingissa ovat Ilmarinen (76.), Varma (81.) ja Elo (112.). Listan kolme ensimmäistä yritystä ovat ranskalaiset pankki ja finanssiryhmät Groupe Crédit Agricole -pankkiryhmä (lv 89 miljardia) sekä Groupe BPCE (lv 63) ja saksalainen REWE Group -vähittäiskaupan ja turismin toimija (lv63).

Tämän vuoden raportti pohtii osuustoiminnan taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia, sopeutumista koronaviruspandemian seurauksiin ja toimintaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Viimemainitun osalta ICA esittelee myös muutamia yksittäisiä yrityksia, joista yhtenä S-ryhmän ohjelman liittyen sen tavoitteeseen olla hiilinegatiivinen vuonna 2025.

World Cooperative Monitor 2020  

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.