S-ryhmä on maailman 39. suurin osuustoimintayritys

Osuustoiminnan maailmanjärjestö ICA:n vuosittain julkaisema World Cooperative Monitor laittaa järjestykseen maailman 300 suurinta osuustoimintayritystä liikevaihdon perusteella. Tammikuun 20. päivä julkaistulla listalla on suomalaisyrityksistä edellisten vuosien tapaan korkeimmalla sijalla S-ryhmä, jonka vuoden 2018 liikevaihto oli  13,61 miljardia US-dollaria.

S-ryhmä sijoittui myös toimialarankingissa eli maailman osuuskauppojen listalla sijalle 10. Nousua oli hieman, sillä edellisenä vuonna sijoitus oli 42, eikä se vielä mahtunut kymmenen suurimman vähittäiskaupan toimijan joukkoon. Muilla toimialoilla ei kärkiluetteloissa vielä suomalaisia ole. 

Osuustoiminnallisten yritysten yleislistalla seuraavana suomalaisena yrityksenä on MetsäGroup sijalla 72. (edellinen sijoitus 84.), liikevaihtoa 6,75 miljardia US-dollaria. Tämän jälkeen suomalaisista osuustoiminnan piirissä olevista yhtiöistä tulevat OP ryhmä (140. ja lv 3,3), Valio Oyj 194. (197/2,05), HK Scan Oyj 198. (198/2,03), LähiTapiola 205. (267/1,89) ja Atria Oyj 220. (223/1,7). 

Muita suomalaisyhtiöitä tämän vuoden rankingissa ovat Ilmarinen (76.), Varma (81.) ja Elo (112.). Listan kolme ensimmäistä yritystä ovat ranskalaiset pankki ja finanssiryhmät Groupe Crédit Agricole -pankkiryhmä (lv 89 miljardia) sekä Groupe BPCE (lv 63) ja saksalainen REWE Group -vähittäiskaupan ja turismin toimija (lv63).

Tämän vuoden raportti pohtii osuustoiminnan taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia, sopeutumista koronaviruspandemian seurauksiin ja toimintaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Viimemainitun osalta ICA esittelee myös muutamia yksittäisiä yrityksia, joista yhtenä S-ryhmän ohjelman liittyen sen tavoitteeseen olla hiilinegatiivinen vuonna 2025.

World Cooperative Monitor 2020  

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Emme tiedä miten vastuullista osuustoiminta on

Osuuskunnista puhutaan arvopohjaisina yrityksinä, jotka tuottavat kestävää hyötyä jäsenilleen. Ne ovat merkittäviä alueellisen elinvoiman lisääjiä; työllistävät ja investoivat Suomeen. monet suuret osuuskunnat ovat vastuullisuudessa edelläkävijöitä ja brändivertailussa yritysten brändit menestyvät. Mutta mikä tästä liittyy osuustoiminnalliseen yritysmuotoon? Mitkä ovat niitä vain osuuskunnille ominaisia piirteitä, jotka erottavat ne muista yritysmuodoista? Onko sellaisia? Näistä teemoista keskusteltiin Pellervolla 13.syyskuuta osuustoimintayritysten vastuullisuudesta ja viestinnästä vastaavien kanssa.