Finnvera selvensi ja helpotti osuuskuntia koskevaa rahoitusmenettelyään

Finnvera on tehnyt viimeaikoina päivityksiä pk-osuuskuntia koskeviin rahoitustuotteisiin sekä hakumenettelyihin. Olemme koonneet ne tähän ohjeeseen.

Keskeiset parannukset ovat a) pankin tai muun rahoittajan mahdollisuus hakea Finnvera-takausta osuuskunnan puolesta b) takausosuus noussut 80 prosenttiin ja vakuusvaatimuksesta luovuttu c) takausprovisio laskenut 1,75 prosenttiin.

Alkutakausta ei osuuskunnille edelleenkään myönnetä. Finnvera-takaus ns. Fast track-menettelyssä tarjoaa kuitenkin lähes saman lopputuloksen, ainoastaan toimituspalkkio on alkutakausta korkeampi.

Rahoituksen hakumenettely

Osuuskunnalle voi hakea rahoitusta tekemällä rahoitushakemuksen Finnveran sähköisessä asiointipalvelussa. Myös pankki tai muu rahoittaja voi hakea Finnvera-takausta osuuskunnan puolesta (HUOM! tämä on merkittävä uudistus, aiemmin osuuskunnan piti hakea takausta itse)

https://online.finnvera.fi/kirjaudu

Finnvera-takauksen ehtoja yhtenäistetty Alkutakauksen kanssa

Osuuskunnalle ei myönnetä rahoitustukea Alkutakauksen muodossa, vaan Finnvera-takauksena. Tuotteiden hakumenettely on yhtenäistetty siten, että pankki voi hakea Finnvera-takauksen osuuskunnan puolesta kuten Alkutakauksessakin. Finnvera takauksen ns. fast track -menettelyssä (ks. https://www.finnvera.fi/kasvu/ajankohtaista-yrityksille#toc–ota-ajoissa-yhteys-omaan-pankkiisi-) takausosuus on nostettu 80 %:iin ja vakuusvaatimuksesta on luovuttu. Ehto on sama kuin Alkutakauksessa. Finnvera-takauksen fast track -takauksen vuotuinen takausprovisio on alentunut 1,75 %:iin, joka on sama kuin Alkutakauksessa. Toimitusmaksu on Alkutakausta korkeampi eli noin 400 euroa (Alkutakaus 80 euroa). https://www.finnvera.fi/finnvera/uutishuone/uutiset/finnvera-alentaa-koronatilanteen-rahoitukseen-suunnattujen-takausten-hinnoittelua-merkittavasti

Lisätietoja: Finnveran puhelinpalvelu 029 460 2580, avoinna arkisin klo 09.00-16.15

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.